Marokański tadżin – warzywny czy z mięsa? Oryginalny przepis

Marokański tadżin
Tajine
Źródło: H. Klosowska / Getty Images
Tadżin to danie kuchni marokańskiej. Przygotowuje się je w specjalnym glinianym garnku o okrągłym spodzie i stożkowym przykryciu. Tadżin nie jest przyrządzany według jednego przepisu, za każdym razem może smakować inaczej.

W Maroko do tadżinu najczęściej używa się jagnięciny. Jednak można to danie przygotować także z innymi gatunkami mięsa. Istnieje również przepis na tadżin z kurczaka, wołowiny, ryb, czy też na tadżin wegetariański.

Tadżin – co to za danie?

Tadżin (tajine) to tradycyjna marokańska potrawa. To również jedno z najbardziej znanych na świecie dań jednogarnkowych. Już wieki temu zajadało się nim północnoafrykańskie plemię Berberów. Nazwa tego dania nie jest przypadkowa, pochodzi bowiem od naczynia, w którym jest przygotowywane.

Gliniany garnek służący do przyrządzenia tadżinu składa się z dwóch części. Najbardziej charakterystycznym jego elementem jest stożkowa pokrywa, natomiast drugą częścią garnka jest okrągła podstawa. Aby kupić to naczynie, nie trzeba jechać do Maroka, jest dostępne na wielu aukcjach internetowych. Tadżin marokański można też przygotować na kuchence, w zwykłym garnku, warto jednak zaznaczyć, że zrobione w oryginalnym naczyniu smakuje najlepiej. Wynika to z jego konstrukcji, dzięki której para wodna powstająca podczas gotowania wraca na dno naczynia. W ten sposób smaki wszystkich użytych składników mieszają się, a aromat dania jest bogaty, intensywny i spójny.

Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Źródło: Dzień Dobry TVN

Tadżin z wołowiną czy tadżin wegański?

Tadżin nie jest daniem, które wykonuje się według jednej receptury. Składnik podstawowy, czyli mięso, zmienia się w zależności od regionu. Istnieje przepis na tadżin z wołowiny lub z jagnięciny (to najczęściej używane mięso do tego dania w Maroku). Dużą popularnością cieszy się tadżin z kurczaka. Miłośnicy białego, niskokalorycznego mięsa mogą postawić na tadżin z indyka. Można przyrządzić to danie z ryb. Wieprzowina również się nadaje, ale w Maroku ze względów religijnych jest pomijana. Warto zaznaczyć, że nie ma znaczenia, jakie mięso zostanie użyte, zasada przygotowania tego dania jest zawsze taka sama.

Każdy kucharz ma też własny przepis na tadżin wegański. W daniu tym znaleźć można takie warzywa, jak ziemniaki, pomidory, marchew, paprykę, bakłażany, cebulę. Tadżin warzywny można urozmaicić oliwkami, orzeszkami pistacjowymi, piniowymi, migdałami.

Tadżin – pozostałe składniki dania

Oryginalny przepis na tadżin uwzględnia długą listę przypraw. To one decydują o aromacie dania. Orientalnego charakteru nadają mu imbir, cynamon, goździki, kumin, szafran, słodka i ostra papryka, kurkuma, muszkat. Dodatkiem może być też natka pietruszki i liście kolendry. Słodyczy daniu dodają rodzynki, śliwki, daktyle, suszone morele, miód. Znany jest też przepis na tadżin z kurczaka z kiszonymi cytrynami, które sprawiają, że potrawa zyskuje cierpkości. Kiszone cytryny bez trudu można przygotować samemu, nie trzeba po nie lecieć do Maroka. Tadżin serwuje się z białym pieczywem.

Tadżin – przepis

Składniki (porcja dla 3–4 osób):

  • 600 g jagnięciny,
    • 1 ząbek czosnku,
      • 2 cebule,
        • 500 g dyni,
          • 250 g ciecierzycy (odsączonej z puszki lub wystudzonej ugotowanej),
            • 2 łyżki rodzynek,
              • 250 ml passaty pomidorowej,
                • 250 ml bulionu,
                  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku,
                    • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
                      • 1–2 łyżeczki cynamonu,
                        • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
                          • 1 łyżeczka kurkumy,
                            • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
                              • 3 łyżki oliwy,
                                • 500 ml jogurtu naturalnego,
                                  • garść posiekanych liści natki pietruszki.

                                    Przygotowanie:

                                    1. Jagnięcinę pokrój w kostkę.

                                    2. Do miski wlej łyżkę oliwy, po czym dodaj kolendrę, kumin, kurkumę, cynamon, ostrą i słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce. Następnie włóż do niej mięso. Kawałki jagnięciny powinny być dokładnie pokryte marynatą. Mięso przełóż do plastikowego worka i odłóż do lodówki, najlepiej na całą noc.

                                    3. 24 godzinach mięso wyjmij z lodówki i poczekaj, aż jego temperatura będzie jak najbardziej zbliżona do temperatury pokojowej.

                                    4. Dynię obierz i pokrój w kostkę, cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj.

                                    5. W glinianym garnku rozgrzej łyżkę oliwy i usmaż pierwszą partię mięsa, po czym wyjmij ją i obsmaż kolejną partię jednorazowo wkładając tyle mięsa, ile zmieści się na dnie naczynia. Gdy jagnięcina będzie już gotowa, wyjmij ją z garnka.

                                    6. Do glinianego tadżinu wlej łyżkę oliwy, na której zeszklij cebulę, następnie dołóż czosnek i smaż przez 2 minuty na małym ogniu. Dołóż mięso, wlej przecier pomidorowy i bulion.

                                    7. Po zagotowaniu zawartości glinianego garnka przykryj go, zmniejsz ogień do minimum. Duś wszystko przez 3 godziny. Po tym czasie dołóż rodzynki, dynie, ciecierzycę, dodaj sól i pieprz. Duś przez kolejne 30 minut. Przed podaniem tadżin posyp pietruszką, podawaj z jogurtem.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Adrian Adamczyk

                                    Źródło zdjęcia głównego: H. Klosowska / Getty Images

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana