Choć Maroko leży w Afryce, posiada wiele elementów kultury azjatyckiej. Bliskość Hiszpanii sprawia zaś, że jest także silnie powiązane ze światem europejskim. Ten kulturowy „miszmasz” wpływa również na tradycyjną kuchnię Maroka – dania marokańskie bogate są w różnorodne składniki oraz przyprawy. Kraje śródziemnomorskie wniosły do kuchni Maroka oliwę z oliwek i cytrusy, kraje arabskie zamiłowanie do wyrazistych przypraw i sezamu, a afrykańskie do świeżych warzyw i roślin strączkowych. Marokańczycy mogą pochwalić się również oryginalnymi potrawami narodowymi. Daniem sztandarowym, które serwuje każda restauracja marokańska, jest marokański tadżin. To on rozsławił kuchnię Maroka na cały świat.
Zobacz także:
Co warto zobaczyć w Marrakeszu? Największe atrakcje miasta
Marokańska kuchnia – charakterystyka
Kuchnia marokańska dopiero buduje swoją pozycję wśród popularnych kuchni świata, jednak wraz ze wzrostem liczby odwiedzających Maroko turystów, rośnie również zainteresowanie jego tradycjami kulinarnymi. O unikatowości kuchni decydują przede wszystkim wyraziste, tradycyjne marokańskie przyprawy: szafran, kardamon, kumin, papryka, kminek, goździk, cynamon, imbir, oregano i mięta. W sklepach specjalizujących się w kuchniach świata możemy spotkać również popularną w krajach Bliskiego Wschodu Ras el Hanout – przyprawę marokańską, stanowiącą mieszankę kilkunastu różnych dodatków używanych w kuchni północnej Afryki i południowo-wschodniej Azji. Potrawy marokańskie obfitują w różnorodne warzywa, szczególnie popularnymi są: bakłażan, cukinia, papryka, pomidory, cebula i czosnek. Wartości odżywczych nadają im bogate w białko rośliny strączkowe: fasola, ciecierzyca i soczewica. Nie oznacza to jednak, że wśród marokańskich specjałów nie znajdziemy mięsa. Uwielbiane przez turystów marokańskie jedzenie to przede wszystkim potrawy z kurczaka, jagnięciny i baraniny.
Tadżin marokański – przepis na prawdziwą marokańską ucztę
Listę dań marokańskich, których warto spróbować, zdecydowanie otwiera tadżin marokański. Przepis na niego nie jest skomplikowany, ale wymaga dokładności i precyzji. To właśnie z tego dania słynie cała kuchnia marokańska. Tadżin to tak naprawdę tradycyjne marokańskie naczynie do gotowania. Kształtem przypomina ono glinianego bączka i służy do przygotowywania potraw na rozżarzonym węglu bądź drewnie. Tadżin (arab. tajjin ) jako potrawa to połączenie różnorodnych składników z wyrazistymi arabskimi przyprawami. Jego podstawą są pomidory, ziemniaki i zielone oliwki. Danie występuje zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej.
Kuchnia marokańska – przepisy, których warto spróbować
Marokańskie potrawy to bogactwo nie tylko wyrazistych smaków, ale i kolorów oraz aromatów. To właśnie takich dań spodziewamy się podczas egzotycznych wakacji w dalekich, „ciepłych krajach”. Wyjątkowe połączenia smakowe, orientalne wariacje i przyprawy z Maroka stanowią prawdziwą ucztę dla naszego podniebienia. Podczas urlopu w tym fascynującym kulturowo kraju warto spróbować hariry . Jest to tradycyjna, bogata w składniki zupa marokańska, w smaku przypominająca nieco polską „gulaszową”. Dzięki licznym wartościom odżywczym i sporej ilości białka z powodzeniem stanowić może jednodaniowy obiad. Harira przygotowywana jest na bazie pomidorowego wywaru. Dodaje się do niego makaron, kawałki mięsa wołowego, seler naciowy oraz ciecierzycę. Całość doprawia sporą ilością posiekanych liści kolendry oraz szafranem i imbirem. Warto będąc w Maroku spróbować dań typowych dla kuchni arabskiej, takich jak falafle, hummus, pieczona baranina czy zupa z czerwonej soczewicy.
Słodkie Maroko, czyli tradycyjne desery marokańskie
Desery marokańskie są bardzo słodkie, ale i jednocześnie zdrowe, gdyż często zawierają w sobie miód pszczeli, orzechy oraz bakalie. Nierzadko posmakować w nich możemy anyż, cytrusy oraz daktyle. To, co wyróżnia je na tle deserów z innych zakątków świata to przede wszystkim… wygląd. Tradycyjny deser marokański to prawdziwe dzieło sztuki! Ozdabiane migdałami, bakaliami i wiórkami kokosowymi ciasteczka w finezyjnych kształtach stanowią idealny dodatek do uwielbianej przez Marokańczyków mocnej herbaty lub kawy.