Słodkie likiery pijane są najczęściej w okresie jesienno-zimowym. To wtedy chętnie sięgamy po korzenne smaki i ciężkie aromaty.
Likier piernikowy - przepis krok po kroku
Składniki:
- brązowy rum - 250 ml,
- śmietanka 30% - 150 ml,
- mleko 3,2 lub 3,8 - 250 ml,
- przyprawa do piernika (cynamon, gałka muszkatołowa, goździki i kakao) - 3 łyżeczki,
- krem orzechowo-czekoladowy lub deserowa czekolada - 80 g,
- cukier puder - 80 g.
Zobacz wideo: Toruń - muzeum piernika, planetarium i dom Kopernika
Sposób przygotowania:
- Jeśli używa się gorzkiej czekolady, to rozpuścić ją w kąpieli wodnej, jeśli kremu - to ogrzać do temperatury pokojowej.
- Do masy dolewać rum i całość mieszać trzepaczką aż do połączenia składników. Następnie dodawać śmietankę, mleko, cukier oraz przyprawę. Jeżeli chce się, aby likier nie był zbyt gęsty, można dodać 100 ml wody.
- Likier odstawić na 7-14 dni, po tym czasie przecedzić przez gazę. Napój jest gotowy do spożycia.
Słodkie likiery idealne na zimę
Słodkie likiery najczęściej robione są na bazie śmietanki 30%, 36% lub mleka. To właśnie ten składnik nadaje im idealnej faktury. W niektórych używa się nawet żółtek jaj, aby napój był jeszcze gęstszy. Ogrzewany likier będzie stosunkowo rzadki i płynny. Jeśli schłodzi się go przez 8-12 godzin w lodówce, stanie się gęsty. Można podawać go na te dwa sposoby, wszystko zależy od osobistych preferencji.
Zobacz nasze pomysły na zimowe likiery:
- Przepis na domowy likier kawowy. Jak przygotować kawówkę?
- Przepis na dyniowy irish cream. Sprawdź, jak łatwo go zrobić!
- Egg Nogg, czyli bożonarodzeniowy alkohol z Wielkiej Brytanii. Sprawdź prosty przepis
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Aamulya/Getty Images
podziel się: