Likier piernikowy - prosty i pyszny przepis w 3 krokach!

Likier piernikowy w kieliszkach
Likier piernikowy - prosty i pyszny przepis w 3 krokach!
Źródło: Aamulya/Getty Images
Likier piernikowy domowej roboty to jeden z prostszych przepisów na pyszny, zimowy, rozgrzewający napój. Potrzeba tylko kilku składników, aby cieszyć się nim przez całą zimę. Sprawdź, jak łatwo go zrobisz!

Słodkie likiery pijane są najczęściej w okresie jesienno-zimowym. To wtedy chętnie sięgamy po korzenne smaki i ciężkie aromaty.

Likier piernikowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • brązowy rum - 250 ml,
    • śmietanka 30% - 150 ml,
      • mleko 3,2 lub 3,8 - 250 ml,
        • przyprawa do piernika (cynamon, gałka muszkatołowa, goździki i kakao) - 3 łyżeczki,
          • krem orzechowo-czekoladowy lub deserowa czekolada - 80 g,
            • cukier puder - 80 g.

              Zobacz wideo: Toruń - muzeum piernika, planetarium i dom Kopernika

              Toruń - muzeum piernika, planetarium i dom Kopernika
              Toruń to jedno z najpiękniejszych miast w Polsce. Są tam m.in. muzeum piernika, który jest symbolem miasta, a także dom Mikołaja Kopernika.

              Sposób przygotowania:

              1. Jeśli używa się gorzkiej czekolady, to rozpuścić ją w kąpieli wodnej, jeśli kremu - to ogrzać do temperatury pokojowej.
                1. Do masy dolewać rum i całość mieszać trzepaczką aż do połączenia składników. Następnie dodawać śmietankę, mleko, cukier oraz przyprawę. Jeżeli chce się, aby likier nie był zbyt gęsty, można dodać 100 ml wody.
                  1. Likier odstawić na 7-14 dni, po tym czasie przecedzić przez gazę. Napój jest gotowy do spożycia.

                    Słodkie likiery idealne na zimę

                    Słodkie likiery najczęściej robione są na bazie śmietanki 30%, 36% lub mleka. To właśnie ten składnik nadaje im idealnej faktury. W niektórych używa się nawet żółtek jaj, aby napój był jeszcze gęstszy. Ogrzewany likier będzie stosunkowo rzadki i płynny. Jeśli schłodzi się go przez 8-12 godzin w lodówce, stanie się gęsty. Można podawać go na te dwa sposoby, wszystko zależy od osobistych preferencji.

                    Zobacz nasze pomysły na zimowe likiery:

                    Autor: Teofila Siewko

                    Źródło zdjęcia głównego: Aamulya/Getty Images

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości