Przepisy kulinarne

Langosz - czym jest i jak go przygotować? Sprawdzone przepisy

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
langosz, kuchnia węgierska

Langosz to potrawa, która dla wielu wciąż jest zagadką. Ten, kto jednak już go próbował, na pewno zechce przyrządzić tę potrawę samodzielnie. Jak przygotować ciasto na langosz? Który przepis na placki langosze będzie najlepszy?

Langosz węgierski, langosz czeski, langosz z ziemniakami i langosz na słodko. Pomysłów na to danie jest mnóstwo. Warto wypróbować kilka przepisów i sprawdzić, w której wersji będzie smakował najlepiej. Czym jest i jak przygotować placek węgierski langosz?

Co to jest langosz?

Langosz to potrawa kuchni węgierskiej, którą przygotowuje się z mąki pszennej, drożdży, mleka, cukru, oleju, soli i ugotowanych ziemniaków. Przepis na langosz jest bardzo prosty, a jego podstawową wersję można modyfikować w zależności od upodobań. Dzięki temu można uzyskać kilka wariantów tej samej potrawy, która za każdym razem będzie smakowała inaczej. Placek langosz jada się z takimi dodatkami jak masło czosnkowe, starty żółty ser i szynka, a w wersji na słodko ze śmietaną i z cukrem. Langosze są popularne nie tylko na Węgrzech, ale także w Czechach i na Słowacji. W Polsce można ich spróbować na przykład w Cieszynie.

Langosz – przepis na ciasto

Podstawowy przepis na langosz węgierski nie jest bardzo skomplikowany, jednak ze względu na dodatek ziemniaków może być nieco bardziej czasochłonny. Oto przepis na langosz z ziemniakami.

Składniki (na około 4 porcje):

  • 400 g mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 30 g drożdży,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ litra oleju do smażenia.

Przygotowanie:

  1. 1Umyj ziemniaki i ugotuj je w mundurkach.
  2. 2Kiedy wystygną, obierz je ze skórki i rozgnieć na purée.
  3. 3Podgrzej mleko, by było ciepłe, ale nie gorące.
  4. 4Około 100 ml mleka przelej do szklanki i dodaj drożdże oraz cukier.
  5. 5Odstaw miksturę na kilka minut.
  6. 6W międzyczasie wsyp mąkę do dużej miski, dodaj sól, ziemniaki, mleko z drożdżami i wymieszaj.
  7. 7Dodaj resztę mleka.
  8. 8Wyrabiaj ciasto przez kilka minut.
  9. 9Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  10. 10Podziel ciasto na 4 części.
  11. 11Rozwałkuj każdą część na okrągły placek o grubości około 1,5 cm.
  12. 12Rozłóż placki na ściereczce i przykryj inną ściereczką, by nie wyschły.
  13. 13Przygotuj głęboką patelnię i rozgrzej tłuszcz, którego powinno być na około 4 cm wysokości.
  14. 14Kiedy olej będzie rozgrzany, włóż na niego placek.
  15. 15Langosz smaż do czasu, aż nabierze złocistobrązowego koloru.
  16. 16Kiedy langosz będzie gotowy, przełóż go na papierowy ręcznik, by odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.
  17. 17Smaż pozostałe placki w ten sam sposób.
  18. 18Podawaj langosze ze śmietaną startym, żółtym serem, kiełbasą czy innymi ulubionymi dodatkami.

Przepis na langosz bez ziemniaków

Langosz bez ziemniaków to wersja nieco prostsza, a dodatkowo można ją serwować w wersji na słodko . Jak przygotować placek węgierski langosz bez ziemniaków?

Składniki (na 2 porcje):

  • 250 g mąki,
  • 15 g drożdży,
  • 150 ml mleka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 szklanka oleju do smażenia.

Przygotowanie:

  1. 1Podgrzej lekko mleko, by było ciepłe, ale nie wrzące.
  2. 2Do kubka wsyp drożdże, dodaj cukier i zalej mlekiem.
  3. 3Odstaw na kilka minut.
  4. 4Wsyp mąkę do miski.
  5. 5Dodaj sól i zaczyn drożdżowy.
  6. 6Dokładnie wymieszaj i wyrabiaj ciasto przez kilka minut.
  7. 7Nakryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  8. 8Podziel ciasto na dwie równe części.
  9. 9Rozwałkuj, by powstał placek o grubości około 1 cm.
  10. 10Odłóż placki na kilkanaście minut na ściereczkę i przykryj inną ściereczką.
  11. 11Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz i smaż langosze na złocisty kolor.
  12. 12Langosze w tej wersji można podawać na słodko na przykład ze śmietaną i z cukrem. Ciekawym dodatkiem będzie także aromatyczny sos śmietanowo-czosnkowy.

Langosz – przepis na sos śmietanowo-czosnkowy

Najlepsze dodatki do langosza to czosnek i śmietana. Warto połączyć te składniki w aromatyczny i apetyczny sos, który wydobędzie smak tej wspaniałej potrawy.

Składniki (na około 2–3 porcje):

  • 1 szklanka śmietany 22%,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

  1. 1Do miseczki wlej śmietanę.
  2. 2Czosnek przepuść przez praskę lub posiekaj bardzo drobno.
  3. 3Dodaj czosnek do śmietany i dokładnie wymieszaj.
  4. 4Przypraw sos solą i pieprzem.
  5. 5Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
  6. 6Dodaj natkę do sosu i dokładnie wymieszaj.
  7. 7Podawaj, smarując sosem langosza i posypując go cebulą i startym, żółtym serem.

Przepis na węgierskie langosze – masło czosnkowe

Dobrym dodatkiem do langosza będzie także masło czosnkowe, które w prosty sposób można przygotować w domu.

Składniki (na około 8 porcji):

  • 1 kostka masła 80%,
  • 4 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego.

Przygotowanie:

  1. 1Masło ogrzej, by było miękkie.
  2. 2Czosnek przepuść przez praskę.
  3. 3Dodaj czosnek do masła i dokładnie wymieszaj.
  4. 4Dodaj sól i czosnek niedźwiedzi.
  5. 5Wymieszaj.
  6. 6Tak przygotowanym masłem smaruj langosze lub pieczywo.

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

Pozostałe wiadomości