Przepisy kulinarne

Kuchnia mocno rozgrzewająca

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Siarczyste mrozy nie oszczędzają nas w tym roku, ale Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło mają na nie sposób! Przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN mocno rozgrzewające potrawy. Wypróbujcie przepisów na: kiczadi, ostry rosół, placki ziemniaczane z salsą z bakłażana i rozgrzewający indyjski deser.

 

 

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Kiczadi – danie kuchni ajurwedyjskiej z dodatkiem rozgrzewających przypraw

Składniki:

4 łyżki masła sklarowanego

1 łyżeczka czarnej gorczycy (do nabycia w sklepach zielarskich)

1 płaska łyżka kminu rzymskiego

1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej (1 część drobno stratego imbiru i 1 część wyciśniętego czosnku)

1 świeża ostra papryczka drobno poszatkowana

¼ łyżeczki cynamonu

1 drobno poszatkowana średnia cebula

1 czerwona papryka pokrojona w dużą kostkę

½ szklanki ryżu basmati

¼ szklanki namoczonej przez noc fasolki mung

1 średni ziemniak

3 różyczki kalafiora lub brokuła

2 łyżki masła

sól i pieprz do smaku

sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

Na rozgrzane masło sklarowane wsypujemy ziarenka gorczycy. Po chwili kiedy zaczną strzelać dodajemy kmin rzymski. Po około 10 sekundach pastę imbirowo-czosnkową, ostra papryczkę i cynamon. Po chwili dodajemy cebulę, czerwoną paprykę i dusimy około 2-3 minuty. Dodajemy ryż basmati, fasolkę mung i pozostałe warzywa. Całość zalewamy wodą i gotujemy na małym gazie, aż całość zmięknie i ziarenka fasolki będą dobrze ugotowane. Jeśli w trakcie gotowania kiczadi zacznie przywierać do garnka dodajemy trochę wrzącej wody. Dodajemy masło. Solimy i pieprzymy do smaku. Polewamy sokiem z cytryny.

Ostry rosół warzywny z makaronem gryczanym

Składniki:

1 średnia marchewka

1 mała pietruszka

ćwiartka średniego selera

1 średni por

5 łyżek masła sklarowanego

1,5 l wody

6 łyżek sosu sojowego

2 łyżki oleju sezamowego

200 g gryczanego makaronu soba

½ ostrej papryczki

kawałek imbiru wielkości kciuka

4 ząbki czosnku

200 g tofu

duży pęczek szczypiorku

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na drobnej tarce. Na rozgrzane masło sklarowane do garnka, wrzucamy drobno posiekany czosnek i starty na tarce imbir, po chwili dodajemy starte warzywa. Dusimy chwilę pod pokrywką, aż się przyrumienią. Następnie dodajemy poszatkowanego pora i drobno posiekaną ostrą papryczkę, podsmażamy jeszcze chwilę i zalewamy wodą. Gotujemy około 20 minut i przecedzamy. Do wrzącego rosołu dodajemy makaron, sos sojowy i tofu pokrojone w kostkę. Gotujemy, aż makaron będzie miękki (ale uważajmy, by nie zaczął się rozpadać). Na końcu dodajemy drobno posiekany szczypiorek i olej sezamowy.

Placki ziemniaczano-gryczane z salsą z bakłażana

Składniki:

3 duże ziemniaki

9 czubatych łyżek mąki gryczanej (do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością)

150 g tofu pokrojonego w drobną kostkę

1 duża cebula drobno poszatkowana

3 ząbki czosnku

2 łyżki majeranku

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka cząbru

1 ostra czerwona papryczka drobno poszatkowana

2 płaskie łyżeczki soli

1 płaska łyżeczka pieprzu

oliwa z oliwek

salsa z bakłażana:

1 mały bakłażan

3 ogórki kwaszone

1 ząbek czosnku

oliwa z oliwek

sok z połowy cytryny

ostra papryczka do smaku

pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy na najdrobniejszej tarce (tak jak na zwykłe placki ziemniaczane). Mieszamy z mąką gryczaną, tofu, cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i ostrą papryczką. Solimy i pieprzymy do smaku. Na rozgrzaną patelnię z oliwa z oliwek wykładamy łyżką masę i rozprowadzamy formując placki o grubości około ½ cm. Smażymy z dwóch stron. Podajemy z salsą. Bakłażan kroimy na plastry o grubości 1-2 cm i pieczemy na suchej patelni z dwóch stron pod pokrywką. Wszystkie upieczone plastry kroimy w drobną kostkę i łączymy z pokrojonymi w kostkę ogórkami kiszonymi. Dodajemy przeciśnięty prze z praskę czosnek, trochę oliwy z oliwek, sok z cytryny, ostra papryczkę i pieprz do smaku.

Halawa orkiszowa aromatyzowana lipą z dodatkiem soku malinowego – czyli rozgrzewający indyjski deser podawany na ciepło

Tradycyjnie przygotowuje się go z kaszy manny, z dodatkiem przypraw korzennych, suszonych owoców, lub bananów. Zastosowanie kaszki z orkiszu i dodatek lipy oraz malin dodatkowo wzmocni efekt rozgrzania.

Składniki:

100 g masła

½ szklanki kaszki orkiszowej

100 g daktyli

500 ml wrzącej wody

garść kwiatów lipy

200-300 g mrożonych malin

2 łyżki masła sklarowanego

sok malinowy

Przygotowanie:

Na rozpuszczone masło wsypujemy kaszkę i prażymy na małym gazie przez 15 minut cały czas mieszając. Dodajemy poszatkowane daktyle i prażymy jeszcze chwilę. Do wrzątku dodajemy kwiaty lipy i maliny. Całość zaparzamy około 10 minut,a następnie przecedzamy. Napar lipowo-malinowy wlewamy do uprażonej kaszy i mieszamy tak, by nie powstały grudki. Halavę gotujemy jeszcze około pięć minut na małym gazie, aż ziarenka kaszy wchłoną większość płynu. Kaszę polewamy masłem sklarowanym i podajemy na ciepło z dodatkiem soku malinowego.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości