Sezon na truskawki powoli mija, teraz czas na spacery po lesie i jagody, maliny, jeżyny. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przedstawił kilka przepisów na dania z leśnymi owocami.fot. Piotr Bławicki / East News
Jagodzianki z białą czekoladą
Składniki:
500g mąki
3 żółtka
1 całe jajko
100g Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”
Cukier perlisty „Cukier Królewski”
Cukier waniliowy, skórka z cytryny
30 g drożdży
100g masła
Ok. 250 ml mleka
500g jagód
2 tabliczki białej czekolady
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy 50g cukru, 100g mąki i drożdże. Wszystko razem dokładnie łączymy i odstawiamy nasz rozczyn drożdżowy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Żółtka, jajko, cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” oraz cukier waniliowy ucieramy na puch. Do mąki lekko podgrzanej np. w piekarniku dodajemy rozczyn, utarte jajka z cukrem, rozpuszczone masło. Teraz przychodzi pora na wyrabianie ciasta. Życzę cierpliwości i oddania sprawie. Ważne bardzo, żeby ciasto było lśniące, puszyste i pyszne. Zmęczeni dajemy sobie teraz spokój i ciastu również. Sądzę, że 40 minut spokojnie wystarczy. Ciasto wyrośnięte wykładamy na blachę, porcjujemy na mniejsze kawałki. Jagody lekko oprószamy mąką ziemniaczaną. Na każdą porcję ciasta układamy porcję jagód, kawałki białej czekolady i zwijamy bułeczki. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym „Cukier Królewski” . Pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut.
Semifreddo z owocami leśnymi i nugatem
Składniki:
200g Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”
80 ml soku jabłkowego Sok jabłkowy
400g serka mascarpone
200ml śmietany kremówki
Jagody, jeżyny, maliny, świeża mięta,
Cukier puder w młynku „Cukier Królewski”
Przygotowanie:
Z soku jabłkowego i cukru drobnego trzcinowego w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” przygotowujemy syrop tzw. nitkę. Gorący syrop dodajemy do mascarpone, wszystko dokładnie mieszając na jednolitą masę. Masę umieszczamy w misce z zimną wodą i lodem , mieszamy do momentu aż masa nam ostygnie i zacznie stygnąć. Do masy na koniec dodajemy ubitą śmietanę oraz połamany nugat. No właśnie a jak przygotować nugat?
2 białka
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 250g
½ szkl. wody
½ szkl. miodu
Orzechy laskowe, migdały płatki
Przygotowanie:
Na patelni łączę cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”z wodą i miodem. Zagotowuję i powstaje nam bardzo gęsty syrop. Aby sprawdzić czy jest wystarczająco dobrze przygotowany wystarczy wlać troszkę syropu do zimnej wody. Jeżeli stężeje w postaci cienkiej warstwy to znaczy, że wszystko ok. możemy dalej kontynuować pracę. Białka ubijamy na sztywno i cienkim strumieniem dodajemy syrop cukrowo-miodowy, nie przerywając ubijania. Powstała masa musi być idealnie biała i sztywna. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i płatki migdałowe. Masę wykładamy na papier pergaminowy, rozprowadzamy zwilżonymi dłońmi i odstawiamy do ostygnięcia. Masę z serka i nugatu wykładamy do miseczek i wstawiamy do lodówki do stężenia. Gotowy deser dekorujemy leśnymi owocami i miętą. I jeszcze oprószamy cukrem pudrem w młynku Królewskim. Ale zabawa, ale pycha!!!
Bardzo kruche z jagodam i brzoskwinią
Składniki:
2,5 szkl mąki kukurydzianej
200g masła
4 zółtka
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 250g
Cukier wanilinowy
Odrobina proszku do pieczenia,
Szczypta soli,
Dodajemy miękkie masło, cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”, cukier wanilinowy oraz żółtka. Wyrabiamy ciasto, chwilę odstawiamy i następnie rozwałkowujemy na cienki placek.
500g jagód
4 brzoskwinie
200g herbatników
Odrobina mąki ziemniaczanej
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”
Przygotowanie:
Brzoskwinie pozbywamy pestek i kroimy w cienkie paski. Łączymy z jagodami, cukrem drobnym trzcinowym „Cukier Królewski” i odrobiną mąki ziemniaczanej. Na środku ciasta wysypujemy warstwę potłuczonych herbatników, mieszankę owoców i zakładamy boki pomagając sobie arkuszem pergaminu, na którym ciasto się znajduje. Pieczemy w magicznej temp. 180 stopni około 35 minut.
Lodowate Latte
Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
60 ml wody
100 ml mleka
cukier wg uznania
6 kostek lodu
Do shakera dodaj kawę rozpuszczalną, wodę, cukier i kostki lodu. Zamknij shaker i mieszaj energicznie przez ok. 20 sekund. Otwórz shaker i zawartość, wraz z kostkami lodu, przelej do odpowiedniej szklanki. Całość wypełnij zimnym mlekiem do żądanej objętości i podawaj ze słomką.
Sprzęt: shaker
JAK ZDĄŻYMY ZRÓBMY 2 kawę – ANCYMONKĘ
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
60 ml wody
10 ml syropu cynamonowego lub 2 łyżeczki startego cynamonu
2 łyżeczki cukru
10 kostek lodu
30 ml śmietanki
bita śmietana
Przygotowanie:
Do shakera dodaj kawę rozpuszczalną, wodę, 10 ml syropu cynamonowego lub 2 łyżeczki startego cynamonu, cukier i kostki lodu. Zamknij shaker i mieszaj energicznie przez ok. 20 sekund. Otwórz shaker i całość, wraz z kostkami lodu, przelej do odpowiedniej szklanki.
Dodaj śmietankę, najlepiej 30%, i całość udekoruj bitą śmietaną. Kawę podawaj ze słomką.
Sprzęt: shaker
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"