Kuchnia czeska – popularne i mniej znane czeskie potrawy

kuchnia czeska, 3 ręce z kuflami piwa nad stołem jedzeniem czeskim
Jonathan Kitchen/Getty Images
Źródło: Digital Vision
Kuchnia czeska kojarzy się najczęściej z knedliczkami i dobrym piwem. Jednak restauracje czeskie serwują mnóstwo innych przysmaków. Pyszne jedzenie można dostać również w barach przekąskowych na targach i rynkach. Tu można zjeść parówki w bułce, czyli odpowiednik amerykańskiego hot doga. Czesi uwielbiają także zupy, które są podstawą każdego obiadu. Czeska kuchnia to również przysmaki na słodko. Próbując czeskich dań, ma się pewność, że niejednokrotnie zaskoczą swoim bogactwem i różnorodnością.

Tradycyjny obiad czeski składa się z zupy i drugiego dania. Czeskie zupy są pożywne, pełne mięsa i stanowią doskonałą propozycję na mroźne dni, rozgrzewają organizm i wzmacniają odporność. Wśród tradycyjnych czeskich zup znajdują się czosnkowa, pomidorowa, a także zupa na bazie zakwasu chlebowego. Będąc w Czechach, warto także spróbować smażonego sera w panierce. Czeskie specjały to także napoje, zwłaszcza piwa, lubiane i doceniane na całym świecie.

Czym są knedliczki czeskie?

Knedliki po czesku to jedna z najbardziej znanych potraw, nie tylko w Czechach, ale także poza ich granicami. Knedliczki to po prostu kluski, które przygotowuje się z użyciem drożdży. Doskonale smakują w połączeniu z mięsnym gulaszem. Można podać knedliki z mięsem, ale znane są również przepisy na knedliki czeskie na słodko. Bez knedlików kuchnia czeska nie istnieje. Takie kluski można również przyrządzić w domu.

Składniki (na 3–4 porcje):

  • 250 g mąki krupczatki
    • 150 ml mleka
      • 10 g świeżych drożdży
        • 1 jajko
          • 1 łyżeczka cukru
            • szczypta soli

              Przygotowanie:

              1. Mleko delikatnie podgrzej. Odlej 50 ml i połącz z drożdżami, 2 łyżkami mąki i cukrem. Odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.
                1. Mąkę przesiej z solą. Wbij jajko, wlej zaczyn drożdżowy i resztę ciepłego mleka.
                  1. Wyrób ciasto. Odstaw na kolejne 30 minut, aby wyrosło.
                    1. Ciasto podziel na dwie części, uformuj wałki i odstaw na 10 minut.
                      1. Knedliczki gotuj na parze przez 20 minut, a następnie pokrój je na plastry za pomocą nici (nić podkładaj pod knedliki i zaciskaj).

                        Oprócz knedlików podawanych z mięsem, Czesi uwielbiają knedle na słodko, nadziewane truskawkami, śliwkami czy morelami. Podawane są z tłuszczem, cukrem pudrem i makiem, posypką z cukru, bułki tartej i kakao. Knedliki czeskie na słodko bywają też przyrządzane z twarogu lub ziemniaków.

                        Czeskie potrawy, których trzeba spróbować

                        Tomekbudujedomek/Getty Images

                        Czeskie danie, którego trzeba skosztować przed opuszczeniem kraju, to także smażony ser. Ta potrawa jest jednym z najbardziej lubianych dań barowych. Czeski smażony ser podawany jest w panierce z bułki tartej i ma wspaniały, ciągnący się środek. Czeskie specjały to również przepyszne zupy. W Pradze najsłynniejsza jest zupa z flaków, w innych regionach króluje zupa czosnkowa. W tradycyjnej czeskiej restauracji można znaleźć tę zupę pod nazwą česneková polévka. Jest przyrządzana z dodatkiem sera, szynki i grzanek z ciemnego pieczywa. Po powrocie do domu można ugotować zupę czosnkową według czeskiego przepisu.

                        Składniki (na 4 porcje):

                        • 1 l bulionu mięsno-warzywnego
                          • 1 cebula
                            • 6 ząbków czosnku
                              • 200 g żółtego sera
                                • 200 g szynki
                                  • 6 łyżek oliwy
                                    • 1 łyżeczka majeranku
                                      • 1 pęczek zielonej cebulki
                                        • sól i pieprz do smaku
                                          • 2–3 kromki ciemnego, czerstwego pieczywa

                                            Przygotowanie:

                                            1. Cebulę pokrój i zeszklij na oliwie. Dodaj 4 ząbki czosnku i podsmaż razem.
                                              1. Cebulę i czosnek włóż do garnka i zalej bulionem. Dodaj pozostały czosnek, majeranek, sól i pieprz.
                                                1. Chleb pokrój w kostkę i podsmaż grzanki.
                                                  1. Szynkę pokrój, ser zetrzyj na tarce, zieloną cebulkę poszatkuj.
                                                    1. Do miseczki włóż szynkę i cebulkę, wlej zupę i posyp serem.
                                                      1. Zupę podawaj z grzankami.
                                                        1. Czeskie słodycze – coś dla łasuchów

                                                          Czeskie desery

                                                          Zwieńczeniem czeskiego posiłku jest deser. Narodowym ciastem Czechów jest jabłkowy strudel oraz bułeczki z powidłami. Innym typowym deserem czeskim jest zapiekanka przygotowywana z białego pieczywa namoczonego w mleku z cukrem, które przekładane jest startymi jabłkami lub gruszkami, a następnie zapiekane w piekarniku.

                                                          Czeskie desery to również naleśniki z owocowymi nadzieniami. Na tym jednak nie koniec, jeśli chodzi o czeskie specjały na słodko. Popularne i znane są także pierniki z Pardubic oraz okrągłe wafle przekładane różnymi nadzieniami, sprzedawane głównie w czeskich uzdrowiskach. Warto spróbować jeszcze jednego przysmaku z Czech, którym są cienkie, zwijane w rolki wafelki, łączone stopionym masłem i miodem, obsypane cynamonem, migdałami i orzechami. Czesi zajadają także drożdżówki z makiem, serem i marmoladą, rurki z kremem i pączki.

                                                          Czeskie napoje

                                                          Czechy to kraj piwa. 1842 rok był wielkim świętem dla Czechów, bo właśnie wtedy wypuszczona została pierwsza partia piwa marki Pilsner Urquell. Dziś jest ono uznawane za światową ikonę piwa dolnej fermentacji. Na terenie Czech znajduje się mnóstwo browarów, a także pijalni piwa. Czechy to także kraj różnego rodzaju win, które pochodzą głównie z winnic w okolicach Pragi i Brna. Podczas pobytu w Czechach warto spróbować tamtejszych trunków, zwłaszcza, że podają je wszystkie restauracje i gospody.

                                                          Zobacz też:

                                                          Knedliki – z czym jeść, jak zrobić? Rodzaje knedlików

                                                          Haluszki – jak przygotować tradycyjne słowackie kluski?

                                                          Langosz - czym jest i jak go przygotować? Sprawdzone przepisy

                                                          Zobacz video: Łańcuch światła w kuflach do piwa. Protest właścicieli barów w Pradze

                                                          Autor: Adrian Adamczyk

                                                          Źródło zdjęcia głównego: Digital Vision

                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości