Przepisy kulinarne

Kuchnia arabska. Libańska zupa z okry na baraninie

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Samar Khanafer, uczestniczka programu Masterchef, oraz Anna Starmach, jurorka programu, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowały przysmaki kuchni arabskiej: serniczki z baklavą, tartę z pomidorami i bakłażanami, libańską zupę z okry na baraninie, nadziewane bakłażany w pomidorach oraz baklavę. Lubicie takie smaki?

 

 

 

PRZEPISY SAMAR:

Libańska zupa z okry na baraninie - Bemi

Składniki:

okra

ryż

cienki makaron rosołowy

marchew

czosnek

kolendra

mięso z baraniny

cebula

ziele angielskie

liść laurowy

passata pomidorowa

cytryna

Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy garnek i podsmażamy na oliwie z oliwek mięso z cebulą przez 2-3 minuty. Dorzucamy przyprawy – pieprz, sól, 7 przypraw arabskich, liść laurowy, ziele angielskie. Zalewamy wodą i gotujemy aż mięso będzie miękkie. Obieramy marchew i kroimy w grubsze plasterki, dorzucamy do wywaru. Okrę podsmażamy na oliwie z oliwek i dorzucamy do reszty. Gotujemy aż wszystko będzie miękkie, a okra wypuści „klej”.

Na sam koniec podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek, po czym dorzucamy do niego posiekaną kolendrę. Podsmażamy 2 minuty i dorzucamy do całości wraz z passatą. Gotujemy ostatnie 10 minut, aby wszystkie smaki się przegryzły. Ryż namaczamy. Na oliwie z oliwek podsmażamy makaron. Dodajemy sól, 7 przypraw i ryż. Zalewamy wodą na wysokość 1 cm, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż ryż będzie miękki. Zupę podajemy z ryżem. Na sam koniec obficie skrapiamy cytryną.

Nadziewane bakłażany w pomidorach

Składniki:

bakłażan

mielone mięso wołowe

natka pietruszki

cebula

pomidory krojone w puszcze

sól, pieprz

7 przypraw arabskich

orzeszki pini

kuskus

Przygotowanie:

Mięso mielone podsmażamy na patelni z cebulą i natką pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i 7 przyprawami. W między czasie grillujemy bakłażany w piekarniku. W garnku podsmażamy cebule wraz z czosnkiem. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i 7 przyprawami. Gotujemy ok 15 min. Na oliwie z oliwek delikatnie podsmażamy orzeszki pinii.

Delikatnie wygniatamy w bakłażanach miejsce na mięso. Do żaroodpornego naczynia wlewamy sos pomidorowy, wkładamy bakłażany i posypujemy orzechami. Pieczemy w 160 stopniach około 45 minut.

Baklava

Składniki:

300 g pistacji

200 g migdałów

ciasto filo

niesolone masło

cukier

woda różana

woda pomarańczowa

cytryna

Przygotowanie:

Orzechy blendujemy wraz z cukrem aż do momentu posiekania. 200g cukru zagotowujemy z wodą różaną, wodą pomarańczową i sokiem z cytryny aż do uzyskania konsystencji syropu. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto filo delikatnie smarujemy rozpuszczonym masłem i powtarzamy to aż do uzyskaniu 5 warstw. Wykładamy orzechy i polewamy je delikatnie syropem. Wykładamy kolejne 5 warstw ciasta filo. Przed pieczeniem kroimy w kształt rombu i pieczemy 30 minut. Podajemy ostudzone.

PRZEPISY ANI:

Serniczki z baklavą

Składniki:

500 g dwukrotnie zmielonego sera białego

150 g jogurtu greckiego

100 g cukru

3 jajka

2 łyżki mąki

2 łyżeczki cukru waniliowego

Ciasto:

8 arkuszy ciasta filo

roztopione masło

garść siekanych pistacji

Syrop:

150 g cukru

150 ml wody

150 ml miodu

duża szczypta cynamonu

200 g mielonych orzechów

Przygotowanie:

Aby przygotować syrop wodę zagotuj z cukrem miodem i cynamonem, ostudź. Pół szklanki syropu wymieszaj z mielonymi orzechami. Składniki na masę serową wymieszaj mikserem. Płaty ciasta sklejaj masłem, podziel na kwadraty i umieść w blasze na muffinki. Na ciasto wyłóż kilka łyżek masy serowej i orzechowej, z wierzchu posyp serniczki kawałkami ciasta filo i pistacjami. Piecz około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj schłodzone.

Odwrócona tarta z pomidorami i bakłażanami

Składniki:

300 g pomidorków koktajlowych

mały bakłażan

świeży tymianek

100 g koziego sera

2 łyżki masła

2 łyżki miodu

sól morska, pieprz

arkusz ciasta francuskiego

Przygotowanie:

Z masła, miodu i tymianku przygotuj karmel, obtocz w nim pomidorki i bakłażana pokrojonego w grubą kostkę. Warzywa przełóż do formy na tartę przykryj ciastem francuskim. Piecz około 35-40 minut w 170 stopniach. Przed podaniem obróć tartę tak, aby pomidory znalazły się na górze, podawaj z pokruszonym kozim serem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości