Tajemnicą sukcesu kotlecików szu szu jest przede wszystkim odpowiednio zrobiona, chrupiąca panierka, która powinna przylegać do mięsa lub kotletów sojowych. Choć smażone są na głębokim oleju, wcale nie są tłuste.
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kotleciki szu szu - przepis
- 2 filety piersi z kurczaka, indyka lub paczka kotletów sojowych
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka jajek
- 3 łyżki oleju + olej do smażenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub owsianego
- 3 ząbki czosnku
- olej
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- płaska łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- szczypta chili
Kolteciki szu szu - sposób przygotowania
- Pierś z kurczaka lub indyka pokroić w poprzek na płaskie, niewielkie kotlety. Wykroić wszystkie ewentualne żyłki i chrząstki. Wszystkie kawałki powinny być mniej więcej tej samej grubości – maks 1 cm. Mięso można dodatkowo lekko rozbić tłuczkiem przez pergamin.
- W wersji wege: zagotować niewielki garnek dobrze posolonej wody. Można dodać zioła, ziele angielskie, liść laurowy. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić kotlety i gotować, aż będą miękkie – sprawdzać widelcem.
- W szerokim naczyniu wymieszać razem wszystkie składniki panierki, czyli mąkę ziemniaczaną, żółtka jajek, jogurt, 3 łyżki ulubionego oleju np. lnianego, z pestek winogron, przepuszczone przez praskę ząbki czosnku oraz wszystkie wymienione przyprawy.
- Kotlety zanurzać całkowicie w panierce, następnie obsmażać na dużej ilości tłuszczu z obu stron, na złocisty kolor, po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy.
Zobacz także:
- Wegetariańskie kotlety warzywne – jak je przyrządzić?
- Kotlety z kaszy gryczanej – przepisy pełne smaku. Jak przygotować pyszne kotleciki z gryki?
- Revithokeftedes - greckie kotlety z ciecierzycy z jogurtem
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: