Przepisy kulinarne

Kotleciki szu szu w wersji mięsnej i wegetariańskiej – prosty przepis

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Kotleciki szu szu

Kotleciki szu szu nie tylko uroczo się nazywają, ale również, odpowiednio przygotowane, pysznie smakują. To kotlety mięsne lub sojowe w chrupiącej, paprykowej panierce, które smakują niemal każdemu, również dzieciom, które bywają niejadkami. Sprawdź prosty przepis na kotleciki szu szu.

Tajemnicą sukcesu kotlecików szu szu jest przede wszystkim odpowiednio zrobiona, chrupiąca panierka, która powinna przylegać do mięsa lub kotletów sojowych. Choć smażone są na głębokim oleju, wcale nie są tłuste.

Przepisy Andrzeja Polana

Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z PolanemDzień Dobry TVN
wideo 2/5

Kotleciki szu szu - przepis

  • 2 filety piersi z kurczaka, indyka lub paczka kotletów sojowych
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka jajek
  • 3 łyżki oleju + olej do smażenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub owsianego
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chili

Kolteciki szu szu - sposób przygotowania

  1. 1Pierś z kurczaka lub indyka pokroić w poprzek na płaskie, niewielkie kotlety. Wykroić wszystkie ewentualne żyłki i chrząstki. Wszystkie kawałki powinny być mniej więcej tej samej grubości – maks 1 cm. Mięso można dodatkowo lekko rozbić tłuczkiem przez pergamin.
  2. 2W wersji wege: zagotować niewielki garnek dobrze posolonej wody. Można dodać zioła, ziele angielskie, liść laurowy. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić kotlety i gotować, aż będą miękkie – sprawdzać widelcem.
  3. 3W szerokim naczyniu wymieszać razem wszystkie składniki panierki, czyli mąkę ziemniaczaną, żółtka jajek, jogurt, 3 łyżki ulubionego oleju np. lnianego, z pestek winogron, przepuszczone przez praskę ząbki czosnku oraz wszystkie wymienione przyprawy.
  4. 4Kotlety zanurzać całkowicie w panierce, następnie obsmażać na dużej ilości tłuszczu z obu stron, na złocisty kolor, po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy.

Zobacz także:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Nelea Reazanteva/Getty Images

Pozostałe wiadomości