Przepisy kulinarne

Jesienne ciasta Ani Starmach: z gruszką, z marchwią i z dynią

Przepisy kulinarne


Aby poprawić sobie nastrój w deszczowe jesienne dni, można iść do kina na dobry film. Można też zostać w domu, gdzie dobry film możemy obejrzeć w towarzystwie dobrego jedzenia. Jakiego? W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach i uczestniczka MasterChefa Justyna Pilichowska przygotowały pyszne jesienne desery: ciasto marchewkowe, jabłka pod orzechową kruszonką, odwróconą tartę gruszkową i sernik dyniowy.

Ciasto marchewkowe

Składniki:

Ciasto

250 g mąki

300 g tartej marchwi (około 5 marchewek)

350 g brązowego cukru

300 ml oleju rzepakowego

4 jajka

1 obrane jabłko starte na tarce

1 garść rodzynek

1 garść orzechów pekan

1 garść orzechów włoskich

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru waniliowego

Szczypta soli

Krem

250 g serka mascarpone

50 g cukru pudru

200 ml śmietanki 30%

1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cynamonem.

Do drugiej miski wlej olej, dodaj brązowy cukier i cukier waniliowy, jajka, wymieszaj rózgą lub mikserem na wolnych obrotach.

Wymieszaj zawartości obu misek.

Dodaj tartą marchew i jabłko, wymieszaj.

Grubo posiekaj orzechy.

Dodaj orzechy i rodzynki.

Dwie okrągłe formy (22–23 cm) wysmaruj olejem.

Przelej ciasto do foremek, piecz 40 minut w 170 stopniach.

Po upieczeniu całkowicie ostudź.

Aby przygotować masę, wymieszaj rózgą lub mikserem o niskich obrotach mascarpone ze śmietanką, cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

Połową masy posmaruj jeden krążek ciasta, połóż na niej drugie ciasto, udekoruj z wierzchu masą i orzechami.

Jabłka pod orzechową kruszonką

Składniki:

8 jabłek

1 łyżeczka cukru wanilinowego

100 g mąki pszennej

100 g mielonych orzechów włoskich

100 g brązowego cukru

120 g masła

Duża szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, podsmaż na łyżce masła, dodaj cynamon, cukier waniliowy, łyżkę cukru, przełóż do żaroodpornej formy.

Pozostałe masło wymieszaj z cukrem, mąką i orzechami, posyp kruszonką owoce.

Zapiekaj przez 20–30 minut w temperaturze 180 stopni.

Odwrócona tarta gruszkowa

Składniki:

Ciasto

175 g mąki pszennej

75 g masła

40 g cukru pudru

2 żółtka

Szczypta soli

Farsz

6 gruszek (twardych)

4 łyżki masła

4 łyżki cukru

Przygotowanie:

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło pokrojone w kostkę, żółtka, sól, cukier.

Wyrabiaj, aż ciasto zlepi się w kulkę.

Jeśli będzie „za suche” możesz dodać trochę zimnej wody.

Ciasto owiń w folię i wstaw na min. 1 godzinę do lodówki.

Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki.

Na gorącą patelnię wsyp cukier.

Poczekaj, aż zmieni kolor na jasnobrązowy, wtedy dodaj masło, wymieszaj.

Do powstałego karmelu wrzuć jabłka, gotuj je około 10–15 minut, aż zmiękną.

Formę do tarty o średnicy 25 cm, wyłóż papierem do pieczenia, na jej spód wylej jabłka z karmelem z patelni, przykryj je rozwałkowanym ciastem.

Jego brzegi zawiń do środka, tak aby jabłka i sos „nie uciekły”.

Wierzch ciasta nakłuj widelcem.

Piecz około 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Gdy ciasto będzie gotowe, połóż duży talerz na wierzchu formy do tarty i obróć ją, tak aby na talerzu znajdowała się tarta z jabłkami na górze.

Sernik dyniowy

Składniki:

Spód

200 g herbatników

50 g mielonych orzechów

100 g masła

Duża szczypta cynamonu

Masa serowa

750 g sera białego półtłustego (2-krotnie mielonego)

450g mascarpone

450 g puree z upieczonej dyni

250 g drobnego cukru

Łyżka cukru waniliowego

Pół łyżeczki cynamonu 

5 łyżek mąki ziemniaczanej

7 jajek

Do dekoracji

200g masy kajmakowej (z puszki)

Orzechy np. włoskie albo pekan

Przygotowanie:

Herbatniki zmiel na piasek, połącz z orzechami i masłem, wyłóż spód okrągłej tortownicy (26 cm).

Puree z dyni zmiksuj z białym serem i mascarpone, dodaj jajka, masę cukier, cukier waniliowy, cynamon, pamiętaj aby za bardzo nie napowietrza masy, bo sernik wtedy urośnie podczas pieczenia ale opadnie po upieczeniu.

Masę wylej na ciasteczkowy spód, piecz około godziny w 180 stopniach.

Po upieczeniu ostudź i udekoruj podgrzaną masa kajmakową i orzechami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości