Sos winegret, nazywany również vinaigrette, jest niezastąpiony podczas przygotowywania wszelkiego rodzaju sałatek. Nie wymaga gotowania, ubijania czy czekania. Podaje się go na zimno, a wszystkie składniki wystarczy jedynie przełożyć do miski i dokładnie wymieszać.
Winegret to już klasyka w kuchni, dlatego warto wiedzieć, jak go zrobić samodzielnie. To tylko kilka prostych składników, dzięki którym smak i zapach nawet najprostszej i najszybszej sałatki zmieni się nie do poznania.
Jak zrobić sos winegret? Przepis podstawowy
Przepis na sos winegret możesz modyfikować według własnych upodobań, ale najpierw skorzystaj z poniższych proporcji, aby dowiedzieć się, czym tak właściwie jest i jak smakuje winegret. Nie musisz kupować sosów w torebkach ani sałatek na mieście, ponieważ kilka drobnych zmian i dodanie paru nowych produktów wystarczy, żeby dopasować przepis do Twoich potrzeb i tego, na co akurat masz ochotę. Co jest potrzebne do przygotowania sosu winegret?
Składniki (na 2 porcje sałatki):
- 1 łyżka octu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- szczypta tymianku,
- szczypta bazylii,
- szczypta oregano.
Przygotowanie:
- Do miski wlej ocet, dodaj przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Kiedy składniki się połączą, dodaj oliwę i ponownie wymieszaj.
- Gotowym sosem polewaj sałatki tuż przed podaniem.
Chcesz przygotować mniej lub więcej sosu? Pamiętaj o zachowaniu proporcji octu do oliwy (lub oleju), które wynoszą 1:3. Jeśli przygotowanego sosu wyszło za dużo, zawsze możesz przelać go do osobnego pojemnika z zamknięciem i przechowywać go w lodówce.
Sos winegret – przepisy urozmaicone
Domowy winegret z dodatkiem miodu
Sos winegret z miodem to świetne rozwiązanie dla osób, którym przeszkadza wyrazisty i mocny smak octu. Niektórzy decydują się na zastąpienie octu sokiem z cytryny. Lepszym wyjściem, które pozwala na zachowanie tradycyjnego przepisu, jest dodanie 1 łyżeczki miodu na sam koniec przygotowywania sosu i jego dokładne wymieszanie, aż do całkowitego połączenia składników.
Winegret z musztardą sarepską
Sos winegret z musztardą sarepską (1–2 łyżeczki) przypadnie do gustu wszystkim, którzy nie unikają smaku octu. Gorzko-kwaśne połączenie może nadać klasycznym potrawom nowego aromatu.
Winegret z musztardą francuską i miodem
Sos winegret z musztardą francuską i miodem (po 1 łyżeczce musztardy i miodu) tworzy niezwykle oryginalny smak. Połączenie jest dość charakterystyczne i mocno wyczuwalne, dlatego lepiej stosować je w przypadku sałatek z warzywami, które nie są zbyt wyraziste. Taki sos nie powinien być dodawany w zbyt dużych ilościach, ponieważ jego nadmiar może zdominować całą potrawę.
Winegret z dodatkiem czosnku
Sos winegret z czosnkiem podbija smak przypraw. Aby go przygotować, do klasycznego przepisu wystarczy dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Można użyć również około pół łyżeczki czosnku w proszku.
Do czego dodawać sos winegret?
Najwięcej osób dodaje sos winegret do sałatki greckiej. Choć to najpopularniejszy sposób na wykorzystanie jednego z powyższych przepisów, możliwości jest jednak znacznie więcej. Warto zwrócić uwagę na dodatki, których używa się do zmodyfikowania przepisu podstawowego, ponieważ niektóre z nich mogą tworzyć niesmaczne połączenie z daną potrawą. Sos winegret zielony, podstawowy, możesz uzupełnić również niewielką ilością soku owocowego, a następnie polać nim sałatkę owocowo-warzywną. Domowy winegret, do którego dodane zostaną drobno zmielone orzechy włoskie, świetnie podkreśli smak sałatek z dodatkiem sera, np. sera koziego i fety. Z kolei w przypadku mięsnych sałatek skład sosu winegret warto wzbogacić o drobno posiekaną ostrą papryczkę jalapeño lub chili w proszku.
Jak nie zepsuć smaku sosu winegret?
Aby cieszyć się pełnią smaku, warto pamiętać o niektórych błędach , które zdarza się popełniać osobom szukającym sposobu na urozmaicenie przepisu lub zastąpienie niektórych składników innymi. Czego lepiej nie robić, przygotowując sos winegret i jedząc sałatki z jego wykorzystaniem?
- Jeśli nie odpowiada Ci ostry smak sosu przygotowanego na bazie składników w przepisie podstawowym, nigdy nie dodawaj do niego cukru. Spróbuj zrobić sos z dodatkiem miodu.
- Nie rozcieńczaj sosu wodą. Jeśli przygotujesz go za mało, po prostu zrób kolejną porcję.
- W miarę możliwości polewaj sałatki sosem tuż przed podaniem. Jeśli zabierasz jedzenie na wynos, przed otwarciem pojemniczka dokładnie nim potrząśnij lub wymieszaj wszystkie składniki.
Zobacz także:
- Sos kurkowy do mięsa, makaronu i innych potraw. Poznaj proste przepisy
- Jak zrobić sos serowy do nachos?
- Sos holenderski – najlepsze przepisy na dania z sosem holenderskim
Zobacz wideo: Zdrowe domowe sosy i dressing
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto