Najpopularniejszym sosem do sałatki greckiej jest vinegrette, ale to nie jedyna możliwość. Danie to podaje się również z dipem musztardowym, z dodatkiem miodu, a nawet z sosem czosnkowym. Zobacz nasze propozycje i wybierz przepis na sos do sałatki greckiej, który najbardziej Ci odpowiada!
Sos do sałatki greckiej – klasyczny vinegrette
Klasyczny sos vinegrette jest niezwykle lekki i delikatnie kwaśny w smaku. To doskonała propozycja do rozmaitych sałatek, nie tylko greckiej. W dodatku jego przygotowanie jest niezwykle proste! Wystarczą:
· 3 łyżki soku z cytryny,
· 9 łyżek oliwy z oliwek.
Ilość składników można zmieniać w zależności od potrzeb. Należy jednak pamiętać, że proporcje zawsze muszą wynosić 1:3. Przygotowanie takiego sosu do sałatki greckiej polegać będzie po prostu na dokładnym wymieszaniu soku i oliwy. Można zrobić to w małym słoiczku, dokładnie go zakręcając i energicznie nim potrząsając. Sos vinegrette gotowy! Stanowi on również doskonałą bazę pod inne sosy, daje więc duże pole do kulinarnych eksperymentów.
Sos do sałatki greckiej z musztardą
W przypadku tego sosu do sałatki greckiej przepis będzie nieco podobny do tego na sos vinegrette. Należy przygotować:
· łyżkę octu winnego,
· 3 łyżki oliwy,
· łyżkę musztardy,
· szczyptę cukru.
Wszystkie składniki włożyć do słoiczka, szczelnie zamknąć i energicznie potrząsać do wymieszania wszystkich składników. Spróbować odrobiny sosu i ewentualnie skorygować jego smak, dodając więcej octu bądź cukru, wedle uznania. Rada dla miłośników nieco gęstszych dipów – sos do sałatki greckiej z musztardą można zagęścić, dodając do przepisu odrobinę majonezu, np. jedną łyżeczkę.
Zielony sos do sałatki greckiej
To, jaki sos do sałatki greckiej wybierzemy, wpłynie nie tylko na jej smak, lecz także na wygląd dania. Zielony dip to z pewnością ciekawy pomysł, dlatego warto go wypróbować. Do jego przygotowania potrzebne będzie:
· ok. 5–6 łyżek drobno posiekanych listków świeżej bazylii,
· łyżeczka oregano,
· oliwa z oliwek,
· łyżka octu balsamicznego,
· szczypta cukru,
· sól i pieprz do smaku.
Zioła wsypać do miseczki lub słoika. Zalać sosem balsamicznym i wymieszać. Potem zalać oliwą tak, by przykryła mieszankę ok. 1 mm nad jej powierzchnią. Potem dodać cukier, sól oraz pieprz i ponownie dokładnie wymieszać. Pyszny, zielony sos do sałatki greckiej gotowy!
Sos do sałatki greckiej z miodem
Domowy sos do sałatki greckiej można przyrządzić również na bazie miodu. Z pewnością nada jej to ciekawego, nieco słodkawego smaku. Do jego przygotowania potrzeba:
· 2 łyżeczek miodu,
· 2 łyżeczek octu balsamicznego,
· 2 łyżeczek musztardy,
· 200 ml oliwy z oliwek (ok. 1 szklanki),
· odrobiny pieprzu.
Musztardę wymieszać z miodem. Potem dodać ocet i dokładnie połączyć składniki. Powoli wlewać oliwę z oliwek, cały czas mieszając. Na koniec doprawić pieprzem. Najłatwiej połączyć wszystko w miseczce, jednak można wykorzystać również metodę z użyciem słoiczka.
Dietetyczny sos do sałatki greckiej
Za dietetyczną propozycję sosu można uznać klasyczny vinegrette. Jednak to nie jedyna możliwość przyrządzenia fit sosu . Jak zrobić taki dip? Na przykład na bazie lekkiego jogurtu naturalnego. Aby przygotować dietetyczny sos do sałatki greckiej, potrzebne będą:
· 2 łyżki jogurtu naturalnego,
· łyżka oliwy z oliwek,
· łyżeczka suszonej bazylii lub kilka listków świeżej,
· sól i pieprz do smaku.
Dokładnie posiekać listki świeżej bazylii. Następnie wrzucić zioła do jogurtu i wymieszać. Dolać powoli oliwę z oliwek, cały czas mieszając, aż do dokładnego połączenia składników. Doprawić solą i pieprzem. Dietetyczny sos do sałatki greckiej gotowy! Taki dip to doskonały zamiennik sosu vinegrette dla tych, którym nie odpowiada lekko kwaskowaty smak.
Sos do sałatki greckiej czosnkowy
Szukasz przepisu na to, jak zrobić dobry sos do sałatki greckiej , ale żadna z najpopularniejszych propozycji Ci nie odpowiada? Nic nie stoi na przeszkodzie, by sałatkę podać np. z dipem czosnkowym ! To mniej typowa możliwość, jednak może się spodobać wielu osobom. Do przygotowania tego sosu według domowego sposobu potrzebne będą:
· 3 ząbki czosnku,
· szklanka jogurtu naturalnego,
· 2 łyżki majonezu,
· sól i pieprz do smaku.
Ząbki czosnku zmiażdżyć w prasce. Wymieszać z majonezem. Następnie dodawać powoli jogurt, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
Sos do sałatki greckiej może mieć wiele odsłon. Każda z nich będzie pasować równie dobrze, dlatego wybór odpowiedniego dipu zależeć będzie jedynie od naszych osobistych preferencji . Znajdź swój ulubiony sposób na przyrządzenie sosu do sałatki greckiej i zobacz, jak doskonale może smakować to danie!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN