Spagetti z cukinii świetnie sprawdzi się o każdej porze roku, szczególnie latem, kiedy nieco chętniej sięgamy po zdrowe potrawy. Jest ono niskokaloryczne, a przy okazji świetnie komponuje się z pomidorowymi sosami – warto przygotować spagetti z cukinii!
Spagetti z cukinii – dlaczego warto?
Cukinia to warzywo, które powoli zdobywa coraz większą popularność w Polsce. Sięgamy po cukinię szczególnie latem, kiedy jest ona najbardziej smaczna. Warto wiedzieć, że cukinia jest bardzo zdrowa – posiada mnóstwo cennych składników odżywczych oraz właściwości zdrowotnych, dlatego warto jak najczęściej ją przygotowywać. Co bardzo ważne, cukinia doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację . Dlaczego cukinia jest taka zdrowa? Przede wszystkim cukinia, nazywana w wielu rejonach Polski kabaczkiem, ma bardzo niewiele kalorii – z tego powodu doskonale sprawdzi się w diecie osób, które marzą o tym, aby pozbyć się kilku nadprogramowych kilogramów, a jednocześnie niechętnie myślą o usunięciu z diety pysznych potraw. Oprócz tego cukinia jest bardzo lekkostrawna, posiada dużo potasu, żelaza, magnezu, a także witaminy C, K, PP i B1. Co bardzo ważne, zawiera ona również ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu beta-karoten – warto więc wprowadzać ją do swojego jadłospisu jak najczęściej. Cukinia pozytywnie wpływa na procesy trawienne , regulując tym samym codzienną pracę układu pokarmowego. Ma ona również niski indeks glikemiczny, przez co nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi – z tego powodu sprawdzi się w diecie osób, które chorują na cukrzycę. Jednak do rzeczy – pora na pyszny przepis na spagetti z cukinii !
Spagetti z cukinii – przepis
Spagetti z cukinii to potrawa , której przygotowanie wymaga odrobiny umiejętności – jednak w tym przypadku o dziwo wcale nie kulinarnych, a manualnych – w końcu nie lada sztuką jest przekształcenie tego warzywa w nitki, które będą przypominały tradycyjny makaron spagetti !
Aby przygotować spagetti z cukinii , potrzebujesz oczywiście cukinii – dwie lub trzy, w zależności od tego, ile osób czeka na Twój pyszny obiad. Warto mieć również specjalny spiralizer – tarkę do makaronu, dzięki któremu szybko przepuścisz cukinię przez urządzenie i makaron z cukinii będzie gotowy. Możesz również spróbować przygotować spagetti z cukinii ręcznie – tu właśnie będą potrzebne wspomniane wyżej umiejętności manualne. W tym celu możesz wykorzystać ostry nóż lub obieraczkę do warzyw – dzięki niej również możesz wyczarować cieniutki makaron spagetti z cukinii. Warto jednak zaopatrzyć się w specjalny spiralizer – to wydatek rzędu kilku złotych, a z pewnością szybko polubisz to urządzenie i zyskasz pretekst do tego, aby nieco poeksperymentować z swojej kuchni i przygotowywać coraz więcej zdrowych potraw z warzyw!
Spagetti z cukinii – jak je przygotować?
Kiedy Twój makaron spagetti z cukinii będzie gotowy, możesz przystąpić do jego przyrządzania. Potrzebujesz po prostu dużego garnka z gotującą się wodą – dodaj odrobinę soli i wrzuć cukinię na kilka minut. Pamiętaj, aby nie gotować jej dłużej niż dwie lub trzy minuty, ponieważ stanie się zbyt miękka i szybko będzie się rozpadać. Wtedy spagetti z cukinii nie będzie już tak efektowne – warto dokładnie przypilnować, aby spagetti z cukinii nie gotowało się dłużej niż trzy minuty.
Do spagetti z cukinii możesz dodać ulubiony sos – pomidorowy sos napoli doskonale będzie pasował do lekkiego spagetti z cukinii . Takie danie nie będzie zawierało dużo kalorii, a może być naprawdę smaczne. Do przygotowania sosu potrzebujesz jedynie pomidorów, cebuli, czosnku i odrobiny warzyw. Możesz również skusić się na przygotowanie wersji z mięsnej – spagetti z cukinii dobrze współgra z sosem carbonara lub bolognese. Tak naprawdę wszystko zależy od tego, co najbardziej lubisz – spagetti z cukinii dobrze sprawdzi się w każdym połączeniu. Sięgnij po spagetti z cukinii i poświęć chwilę na jego przygotowanie, a z pewnością zaskoczysz swoich bliskich wyjątkowym smakiem tej innowacyjnej potrawy! Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN