Przepisy kulinarne

Grillowany schab po włosku. Sebastian Olma odczarowuje wieprzowinę

Przepisy kulinarne


Kiełbasa, kaszanka, kurczak - te mięsa tradycyjnie królują na naszych grillach. Natomiast Sebastian Olma na ruszt wrzucił schab, który przygotował w iście włoskim stylu. - Chcę pokazać Państwu, jak fantastycznie przygotować wieprzowinę, by nie była ona wysmażona, a soczysta - przekonywał kucharz w Dzień Dobry Wakacje.

Wielki grill w Kołobrzegu

Tegoroczny Projekt Plaża odbywa się pod hasłem #przystaneksport. Po porządnej dawce aktywności warto uzupełnić deficyt kaloryczny i wrzucić coś na ruszt. Dlatego Sebastian Olma w strefie Sokołów rozpalił wielkiego grilla, by ugościć plażowiczów:

  • kiełbasami;
  • kiszką ziemniaczaną;
  • schabem wieprzowym.

Grillowany schab po włosku wg Sebastiana Olmy

Kotlet schabowy to przysmak, który większość z nas dobrze zna. Natomiast Sebastian Olma skorzystał z faktu, że grilluje na plaży i postanowił przyrządzić go po włosku.

- Odczarowujemy ten jak najbardziej tradycyjny polski produkt. Jak dobrze wiemy wieprz, świniaki były z nami od zawsze. Chcę pokazać Państwu, jak fantastycznie przygotować wieprzowinę, by nie była ona wysmażona, a soczysta - zaznaczył w rozmowie z Olivierem Janiekiem.

Kucharz oprószył więc solą i pieprzem cienki kawałek schabu, po czym wrzucił go na ruszt. - Grillujemy mniej więcej po 3-4 minuty z każdej strony. Tak, żebyśmy go dobrze wysmażyli. Pamiętajmy, że wieprzowina jest jasnym mięsem, więc musi być delikatnie soczyste. Gdy nakłuwasz wykałaczką mięso i widzisz, że cieknie z niego "mleko", to jest jeszcze niegotowe, ale jak sok jest przezroczysty, to mięso jest już przygotowane - tłumaczył krok po kroku.

Sebastian Olma grillowany schab posmarował wcześniej przygotowanym pesto. Na mięso położył mozzarellę, pokrojone pomidory w plastry i kilka listków rukoli. - Może też być odrobina sosu balsamicznego. I tak mamy na włoski styl fantastyczny schab - zachęcał.

Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.

Zobacz także:

Autor: Dominika Czerniszewska

Reporter: Olivier Janiak

Pozostałe wiadomości