Grillowane grzyby z kiwi i fetą
Składniki:
200 g boczniaków
200 g obranych i pokrojonych w plastry owoców kiwi
120 g fety
50 g uprażonych pestek słonecznika
50 ml oliwy
Przygotowanie:
Posmaruj grzyby oliwą i zgrilluj na patelni (po 4-5 minut z każdej strony). Dodaj pozostałe składniki i polej dressingiem z kiwi.
Dressing:
100 ml oliwy
100 g pokrojonych w plastry owoców kiwi
sól, pieprz
cukier
Przygotowanie:
Pokrój kiwi w cienkie plastry, posyp cukrem i wstaw na 12 godzin do piekarnika, żeby wyschły. Wymieszaj z oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
Grillowana karkówka marynowana w kiwi
Składniki:
4 kotlety z karkówki
1 obrane i posiekane owoce kiwi
2 ząbki czosnku
4 łyżki sosu worcestershire
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka posiekanej szałwii
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystko razem w misce i pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Wyjmij mięso z marynaty, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, dodaj na każdy kawałek mięsa po łyżce marynaty. Piecz w 180 st przez 15-20 minut.
Parfait z kiwi z pralinką z orzechami brazylijskimi
Składniki:
2 litry śmietany 30% (ubitej)
10 białek
500 g cukru
400 g orzechów brazylijskich
400 g obranych owoców kiwi
100 ml likieru miętowego
Przygotowanie:
Wrzuć 200 g cukru na patelnię, dodaj orzechy i smaż, aż cukier zamieni się w złocisty karmel. Przelej zawartość patelni do naoliwionej formy. Ostudź. Kiedy karmel zrobi się twardy i powstanie orzechowa pralinka, połam ją wałkiem kuchennym na małe kawałeczki. 100 g cukru wsyp na patelnię i podgrzewaj tak długo, aż powstanie karmel. Dodaj kiwi i smaż 5 minut. Przetrzyj przez sitko. Ubij białka z resztą cukru, żeby powstała sztywna beza. Dodaj likier, przetarte kiwi, połamaną pralinkę orzechową i ubitą śmietanę, delikatnie wymieszaj. Przelej do foremki wyłożonej folią plastikową. Wstaw do zamrażalnika. Podawaj z sałatką z kiwi. Moje rady: kiwi zawiera naturalne enzymy, które zmiękczają duże kawałki mięsa – ale tylko przez 2 godziny. Jeśli używasz nabiału, kiwi musi być ugotowane, ponieważ enzymy w świeżym owocu mogą rozłożyć molekuły mleka – a deser się nie zsiądzie.
Przepisy autorstwa
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN