Dyniowe curry - prosty przepis na ciepły obiad na jesień

Dyniowe curry podane w misce, posypane kolendrą i orzeszkami ziemnymi
Dyniowe curry - przepis
Źródło: ALLEKO/Getty Images
Dynia idealnie nadaje się do przygotowania potraw typu curry. Dobrze usmażona, upieczona lub ugotowana jest źródłem witamin i minerałów, a w połączeniu z ostrą przyprawą jest idealnym posiłkiem na coraz zimniejsze popołudnia. Sprawdź nasze pomysły na dyniowe curry.

Przepis na curry z dynią po tajsku

Składniki:

  • dynia - 300 g,
    • ciecierzyca - 1 puszka,
      • czosnek - 2 ząbki,
        • imbir - 1/2 małego gorzenia,
          • papryka chili lub pieprz cayenne - 1 łyżka,
            • kurkuma - 1 łyżka,
              • bulion - 150 ml,
                • cebula - 1,
                  • mleczko kokosowe - 200 ml,
                    • do podania: limonka, świeża kolendra.

                      Sposób przygotowania dyniowego curry:

                      1. Cieciorkę odlać i zostawić płyn z niej (aquafabę). Cebulę pokroić w piórka. Dynię obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
                        1. Czosnek przecisnąć przez praskę. Imbir zetrzeć na drobnych oczkach.
                          1. W miseczce wymieszać czosnek, imbir, kurkumę i chili.
                            1. W rondlu z grubym dnem podsmażyć przygotowaną mieszankę z łyżką mleczka kokosowego, gęstą częścią. Dodać dynię i smażyć, aż lekko zmięknie.
                              1. Dodać ciecierzycę do smażonej dyni i przypraw. Podlać aquafabą z cieciorki. Smażyć, aż zmiękną.
                                1. Dolać mleczko kokosowe i podsmażyć przez około 2-3 minuty.
                                  1. Całość zalać bulionem. Gotować, aż dynia będzie się rozpadać.
                                    1. Podawać z kolendrą i plasterkiem limonki.

                                      Smacznego!

                                      Wegańskie curry z dyni - przepis

                                      Składniki:

                                      • dynia - 300 g,
                                        • soczewica czerwona - 250 g,
                                          • pasta z czerwonego curry - 2 łyżki,
                                            • bulion warzywny - 500 ml,
                                              • papryka - 1,
                                                • pomidor - 3,
                                                  • cebula - 1,
                                                    • mleczko kokosowe - 250 ml,
                                                      • olej rzepakowy - 2 łyżki.

                                                        Sposób przygotowania wegańskiego curry z dyni:

                                                        1. Cebulę pokroić w piórka, dynię obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Paprykę i pomidory pokroić w kostkę.
                                                          1. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Dodać pastę curry, a następnie cebule, paprykę i dynię. Całość smażyć, aż lekko zmięknie.
                                                            1. Dodać czerwoną soczewicę i smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodać mleczko kokosowe i pomidory, dalej smażyć przez około 5 minut.
                                                              1. Dolać bulion. Całość powinna gotować się, aż dynia będzie miękka i rozpadająca się.

                                                                Smacznego!

                                                                Zobacz wideo: Dynia w roli głównej

                                                                Dynia w roli głównej
                                                                Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                Zobacz także:

                                                                Autor: Teofila Siewko

                                                                Źródło zdjęcia głównego: ALLEKO/Getty Images

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                Materiał promocyjny

                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana