Dania z suszonymi owocami według Sebastiana Olmy

Suszone owoce nie tylko dodadzą smaku potrawom, ale także poprawią ich wartość odżywczą. Poznaj przepisy na kolorowe dania Sebastiana Olmy.

Maślany pudding z chałki i suszonych owoców

Składniki na pudding:

  • 6 żółtek jajek
    • 6 łyżek cukru
      • 1 łyżka cynamonu
        • 250 ml słodkiej śmietany 36 proc.
          • 2 laski wanilii
            • suszone owoce (rodzynki, żurawina, śliwka, jabłko) po 100g
              • 1 chałka
                • 1 gorzka czekolada
                  • cukier puder do posypania

                    Sposób przygotowania puddingu:

                    1. W misce należy utrzeć żółtka razem z cukrem i cynamonem. Następnie wlej słodką śmietanę i dodaj nasiona wanilii. Gotowy sos odstaw do lodówki;
                      1. Chałkę potnij na plastry o grubości 2 cm i ułóż w foremce do pieczenia na przemian z suszonymi owocami i pokruszonymi kawałkami gorzkiej czekolady. Plasterki chałki zalej gotowym sosem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 st. C na 25 minut;
                        1. Po tym czasie wyjmij pudding i poczekaj aż ostygnie, potnij na plasterki i podawaj posypany cukrem pudrem.

                          Sebastian Olma

                          Krem z pieczonej dyni z suszonymi morelami

                          Składniki na krem z pieczonej dyni:

                          • 1 dynia makaronowa
                            • pęczek włoszczyzny
                              • sól, chili w płatkach, kardamon, imbir suszony (po 1 łyżeczce każdej z przypraw)
                                • 200 g suszonych moreli
                                  • 50 g rozmarynu
                                    • 100 ml oliwy z oliwek
                                      • 0,5 l wywaru drobiowego
                                        • 1 l mleka kokosowego
                                          • 20 g żółtej pasty curry
                                            • 50 g pestek dyni
                                              • pęczek kolendry
                                                • 50 ml kwaśnej śmietany 18 proc.

                                                  Sposób przygotowania kremu z pieczonej dyni:

                                                  1. Dynię i pęczek włoszczyzny pokrój w kostkę grubości około 5 cm, ułóż warzywa na blaszce, a następnie dodaj przyprawy (sól, chili, kardamon, imbir suszony), suszone morele i rozmaryn;
                                                    1. Polej całość oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. na 30 minut;
                                                      1. Wyjmij i przełóż warzywa do garnka, zalej wywarem drobiowym i mlekiem kokosowym. Gotuj aż płyn odparuje, a potem zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie do kremu dodaj żółtą pastę curry, posiekane suszone morele, pestki dyni, listki kolendry i kwaśną śmietanę.

                                                        Sebastian Olma

                                                        Schab wieprzowy pieczony z suszoną śliwką i sosem na bazie suszonych jabłek

                                                        Składniki na schab pieczony ze śliwką:

                                                        • 250 g suszonych śliwek
                                                          • 50 ml octu balsamicznego
                                                            • 1 łyżka cukru
                                                              • sól i pieprz do smaku
                                                                • mały pęczek majeranku
                                                                  • 200 g boczku w plastrach

                                                                    Sposób przygotowania schabu pieczonego ze śliwką:

                                                                    1. Suszone śliwki zmiksuj w robocie kuchennym z dodatkiem octu balsamicznego, a następnie dopraw do smaku cukrem;
                                                                      1. Schab rozetnij wzdłuż za pomocą cienkiego noża. Mięso dopraw solą i pieprzem, a potem posmaruj jedną warstwą zmiksowanych śliwek i posyp liśćmi majeranku. Tak przygotowany schab zwiń w roladkę i obtocz w plasterkach boczku. Następnie owiń ją w folię aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. C. na 45 minut. Wyjmij i sprawdź, czy mięso jest soczyste, w razie potrzeby wstaw je do piekarnika na dodatkowe 10-15 minut.

                                                                        Sos :

                                                                        • 100 g cebuli szalotki
                                                                          • 3 ząbki czosnku
                                                                            • 100 g suszonych jabłek
                                                                              • pęczek tymianku
                                                                                • 200 ml białego wina
                                                                                  • 200 ml wywaru drobiowego

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    1. W małym rondelku podsmaż cebulę szalotkę razem z czosnkiem, suszonymi jabłkami i tymiankiem;
                                                                                      1. Podlej białym winem i odparuj, następnie dodaj wywar drobiowy i zagotuj. Sos gotuj w rondelku aż nabierze kremowej konsystencji;
                                                                                        1. Wyjmij schab z piekarnika, pokrój na cienkie plastry, ułóż na talerzu i delikatnie polej sosem.

                                                                                          Sebastian Olma

                                                                                          Fit sałatka z komosą ryżową, zielonymi warzywami i suszonymi owocami

                                                                                          Składniki na sałatkę z komosą ryżową:

                                                                                          • 200 g komosy ryżowej jasnej i 200 g ciemnej
                                                                                            • łyżeczki soli i pieprzu
                                                                                              • 4 cytryny
                                                                                                • 100 ml oliwy z pestek winogron
                                                                                                  • małe pęczki: bazylii, kolendry i natki pietruszki
                                                                                                    • 50 g pestek słonecznika
                                                                                                      • 1 brokuł
                                                                                                        • 1 cukinia zielona
                                                                                                          • pęczek cebuli dymka "paluch"
                                                                                                            • 1 opakowanie groszku cukrowego
                                                                                                              • 100 g suszonych śliwek
                                                                                                                • 100 g suszonych moreli
                                                                                                                  • 200 ml płynnego miodu
                                                                                                                    • 1 sztuka czerwonego chili
                                                                                                                      • 100 g świeżego imbiru
                                                                                                                        • 1 sałata rzymska

                                                                                                                          Sposób przygotowania sałatki z komosą ryżową:

                                                                                                                          1. Komosę ryżową ciemną i jasną ugotuj w osolonej wodzie, aż zacznie delikatnie się "otwierać", następnie odcedź, dopraw do smaku solą i pieprzem, skrop cytryną i polej oliwą. Na koniec dodaj posiekane świeże zioła (bazylia, kolendra i natka pietruszki) i prażone pestki słonecznika.
                                                                                                                            1. Zielone warzywa (brokuł, cukinię, cebulę dymkę i groszek cukrowy) ugotuj w osolonej wodzie a następnie przełóż do wody z lodem, aby zachowały kolor.
                                                                                                                              1. Suszone owoce (śliwki i morele) pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuść miód płynny i dodaj do niego owoce, sok z cytryny, plastry chili, imbir i oliwę. Powstały dressing zostaw do polania sałatki.
                                                                                                                                1. Na talerzu ułóż ugotowaną komosę ryżową, następnie dodaj wcześniej przygotowane zielone warzywa, liście sałaty rzymskiej i całość polej dressingiem z suszonymi owocami.

                                                                                                                                  Sebastian Olma

                                                                                                                                  Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                                  Proste dania z makaronem. Przepisy Andrzeja Polana

                                                                                                                                  Kolorowa jesień na talerzu według Martyny Chomackiej

                                                                                                                                  Przepisy na najlepsze faszerowane warzywa. Pomysły Sebastiana Olmy

                                                                                                                                  Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                                  Autor: Anna Mierzejewska

                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości