Łosoś z sosem kokosowo-sojowym
Składniki:
- 200 g łososia
- 1/2 szklanka mleka kokosowego
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- garść wiórków kokosowych
- mąka, sól, pieprz oliwa
- świeży tymianek do dekoracji
Przygotowanie łososia z sosem kokosowo-sojowym
Pokroić łososia w bardzo dużą kostkę. Przyprawić pieprzem i obtoczyć w mące. Smażyć na dobrze rozgrzanej oliwie. W międzyczasie wlać do rondelka mleko kokosowe i sos sojowy i zredukować, aż do uzyskania gęstego sosu. Łososia udekorować wiórkami kokosowymi i tymiankiem, sos podawać jako dip.
Polędwica z sosem sojowym
Składniki:
- 600 g polędwicy wołowej (w całości)
- świeże zioła: rozmaryn, tymianek, liście laurowe
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz i oliwa
Sos:
- 75 g sosu sojowego
- 75 g Amaro Montenegro lub w zastępstwie czerwone wino i ocet balsamiczny
Przygotowanie polędwicy z sosem sojowym
Do rondelka wlać sos sojowy i Amaro. Zredukować do konsystencji syropu.
W międzyczasie pokroić polędwicę, przyprawić solą i pieprzem i zwinąć z liściem laurowym i obwinąć wszystko sznurkiem spożywczym, aby liście się dobrze trzymały. Na patelni rozgrzać oliwę z siekanym rozmarynem, tymiankiem i czosnkiem, a następnie usmażyć na tym polędwicę ze wszystkich stron. Podawać ze zredukowanym sosem, udekorować ziołami.
Zupa z sosem sojowym
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- sól
- pieprz
- oliwa
- 2 l wody
- 70 g sos sojowy
- 200 g makaronu spaghetti
- 200 g marchewka
- 150 g pora
- 1 świeże chili
- garść pomidorków
- 2 ząbki czosnku
- łyżka imbiru
- kawałek selera naciowego
- świeże zioła do dekoracji: kolendra, tymianek, mięta
Przygotowanie zupy z sosem sojowym
Piersi z kurczaka wymieszać z solą i pieprzem, do garnka wlać 3 łyżki oliwy i smażyć mięso, aż się zarumieni. Marchewkę, pora i selera w pokroić w kostkę, posiekać chili, imbir i czosnek. W drugim garnku zagotować wodę i dodawać pokrojone warzywa, wrzucać do wody w kolejności od najtwardszych do najmiększych. Wlać sos sojowy i gotować 30 minut.Osobno gotować spaghetti. Zupę przelej do misek i udekoruj ziołami.
Jakub Kamiński/East News
Miks warzywny w sosie sojowym
Składniki:
- 150 g zielonej świeżej fasolki
- 80 g pora
- garść pieczarek
- pół papryki zielonej
- pół papryki czerwonej
- 80 g kiełków sojowych
- garść świeżych pomidorków
- kawałek imbiru i czosnku
- do dekoracji: orzechy włoskie i świeża mięta
- sos sojowy
- olej roślinny
- sól
- pieprz
Jak to zrobić:
Gotować fasolkę przez 2-3 minuty, a następnie pokroić ją na 3 części. Na mniejsze kawałki pokroić paprykę, kiełki sojowe, pomidorki i pieczarki. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać drobno siekany imbir i czosnek, a następnie wszystkie warzywa. Całość smażyć przez 2-3 minuty, dolać sos sojowy i smażyć jeszcze kilka minut do połączenia składników.
Podawać na kolorowym talerzu i udekorować świeżymi ziołami i orzechami.
Zobacz też:
Przepis na zupę Pho z wołowiną Oli Nguyen – zwyciężczyni 7. edycji Masterchefa
Sushi – jak poprawnie jeść sushi pałeczkami?
Tofu wędzone – przepisy na smaczne i zdrowe dania
Dlaczego kuchnia azjatycka jest zdrowa? Zobacz wideo:
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Matteo Brunetti