Mimo że grill węglowy ma swoich zwolenników, coraz więcej osób zaczyna dostrzegać jego ograniczenia zarówno pod względem komfortu użytkowania, jak i wpływu na zdrowie. Alternatywą stają się grille gazowe, które nie tylko poprawiają wygodę samego grillowania, ale przede wszystkim umożliwiają przygotowanie posiłków w sposób bezpieczniejszy i sprzyjający zachowaniu wartości odżywczych. Dzięki temu grillowanie jako forma przyrządzania posiłków zyskuje zupełnie nowy, zdrowszy wymiar.
Wątpliwości wokół grilla węglowego - dlaczego lepiej grillować na grillu gazowym?
Choć grillowanie na węglu drzewnym wielu osobom kojarzy się z tradycją i wyjątkowym smakiem potraw, coraz częściej pojawiają się wątpliwości dotyczące tej formy przygotowywania jedzenia. Dotyczą one przede wszystkim dymu. Podczas procesu spalania brykietu lub węgla dochodzi bowiem do emisji szkodliwych substancji, takich jak wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), które mogą osadzać się na jedzeniu i zwiększać ryzyko problemów zdrowotnych, a także negatywnie wpływać na środowisko.
Szkodliwe substancje emitowane podczas spalania węgla to jednak niejedyne czynniki, które sprawiają, że coraz więcej ludzi odchodzi od grillowania na węglu. Kolejne to długi i uciążliwy proces rozpalania (a co za tym idzie wydłużenie całego procesu przygotowywania jedzenia) oraz problemy z temperaturą. Niezależnie od wielkości grilla węglowego, nie da się uzyskać i utrzymać równej temperatury na całej powierzchni rusztu, co bezpośrednio przekłada się na to, że grillowane mięso czy warzywa w jednym miejscu mogą być niedopieczone, a wręcz surowe, w innym zaś już przypalone.
Grillowanie na gazie eliminuje te problemy, stając się najbezpieczniejszą formą grillowania. Nowoczesne grille gazowe marki Broil King (https://www.broilking.pl/grille/gazowe) oferują pełną kontrolę temperatury, co pozwala uniknąć przypaleń, nierównomiernego wypieczenia i utraty wartości odżywczych. Powierzchnia rusztu nagrzewa się równomiernie, a płomień nie ma bezpośredniego kontaktu z jedzeniem. To sprawia, że mięso, warzywa czy ryby nie są narażone na działanie żadnych szkodliwych związków.
Dodatkowo, czysty gaz - propan lub mieszanka propan-butan spala się całkowicie, nie wytwarzając sadzy ani duszących oparów (podczas grillowania nie wyczuwasz zapachu gazu). Jedynymi produktami spalania są para wodna oraz dwutlenek węgla.
Smak potraw z grilla gazowego - zaskakująco głęboki i naturalny
Wielu osobom grill gazowy może kojarzyć się z brakiem charakterystycznej nuty dymu, znanej z grillowania na węglu. Tymczasem kluczowym źródłem smaku nie jest sam węgiel, lecz aromaty powstające z odparowanych soków, marynat i tłuszczów. W grillach gazowych Broil King to właśnie aromatyzery Flav-R-Wave™ odpowiadają za ten proces. Rozgrzane aromatyzery pokrywające blisko 86% powierzchni nad palnikami przechwytują skapujące z potraw płyny, które natychmiast odparowują, tworząc naturalny, intensywny aromat. Dzięki temu jedzenie nabiera głębokiego smaku i zachowuje swój soczysty charakter.
Zdrowe grillowanie na grillu gazowym
Wiesz już, że aromatyzery skutecznie zastępują tradycyjny węgiel, nadając potrawom głęboki smak bez powstawania toksycznych substancji. To jednak tylko część większego systemu, który sprawia, że grillowane jedzenie na grillu gazowym Broil King nie tylko smakuje wyśmienicie, ale jest też bezpieczniejsze dla zdrowia. Jakie jeszcze elementy konstrukcji i technologii odpowiadają za to, że każda potrawa wychodzi perfekcyjnie? Sprawdź, co kryje się pod pokrywą nowoczesnego grilla gazowego.
Grille gazowe Broil King zostały zaprojektowane tak, by cały proces grillowania skutkował nie tylko wyjątkowym smakiem potraw, ale był maksymalnie bezpieczny dla organizmu. Serce każdego grilla gazowego Broil King stanowi piekarnik grilla. Posiada on budowę termosu, dzięki czemu doskonale izoluje ciepło i pozwala utrzymać stałą, równomierną temperaturę przez cały czas grillowania. Taka konstrukcja niweluje ryzyko przypalania tłuszczu i powstawania toksycznych substancji, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie.
Dodatkowo zastosowane w grillach gazowych Broil King palniki Dual-Tube™ rozprowadzają ciepło jednolicie po całej powierzchni rusztu, eliminując gorące i zimne strefy i umożliwiając precyzyjne sterowanie temperaturą. Stalowe lub żeliwne ruszty pozwalają uzyskać idealne przypieczenie, bez ryzyka zwęglenia jedzenia, które mogłoby prowadzić do utraty wartości odżywczych. W niektórych modelach ruszty ułożyć można również pod kątem, co doskonale sprawdza się podczas grillowania nieco bardziej tłustych potraw np. piersi z kaczki. Nadmiar tłuszczu swobodnie ścieka bowiem rynienkami do tacki ociekowej.
Cały system grillowania w grillach gazowych Broil King został opracowany z myślą o tym, by grillowanie było nie tylko wygodne i smaczne, ale przede wszystkim zdrowe zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.
Wszechstronna regulacja temperatury - dokładnie tak, jak potrzebujesz
Grille gazowe Broil King pozwalają z łatwością panować nad temperaturą, co daje ogromną swobodę podczas tradycyjnego weekendowego grillowania. Dzięki zintegrowanemu termometrowi w pokrywie i precyzyjnym pokrętłom palnika możesz tworzyć różne strefy ciepła, a co za tym idzie różnorodnie i zdrowo grillować. W tym samy czasie przyrządzisz zarówno soczyste mięsa, jak i grillowane warzywa czy owoce (grillowane figi, brzoskwinie, faszerowane bataty czy inne kolorowe warzywa), a nawet dania z ryżu.
Bogactwo możliwości – dla smakoszy i miłośników zdrowego grillowania
W przeciwieństwie do grilla węglowego grill gazowy to sprzęt, który dopasowuje się do Twoich kulinarnych pomysłów. Wbudowana kuchenka boczna działa jak kuchenki gazowe w domowych kuchniach. Umożliwia gotowanie zdrowych posiłków jak zupy, sosy czy dania na bazie kasz, ryżu (takie jak grillowana paella). Z kolei rożen obrotowy gwarantuje równomierne opiekanie kurczaka, pieczeni czy szaszłyków. Dzięki niemu zyskujesz soczyste, doskonale wypieczone mięso bez konieczności ciągłego obracania.
Możliwości grilla gazowego możesz dodatkowo poszerzyć, sięgając po praktyczne akcesoria, które wspierają zdrowe gotowanie i ułatwiają przygotowanie rozmaitych potraw. Plancha i płyta żeliwna z powłoką zapobiegającą przywieraniu sprawdzą się idealnie do ryb, sezonowych warzyw, jajek, a nawet placków czy omletów. Kamień do pizzy umożliwi wypiek chrupiącej, domowej pełnoziarnistej pizzy z kontrolowaną ilością soli, sera czy dodatków (świetna alternatywa dla gotowych, przetworzonych wersji) i pełnoziarnistych produktów zbożowych.
Jeśli grillujesz delikatne składniki, takie jak pokrojone warzywa, drobne kawałki mięs czy owoców morza, sięgnij po brytfanny perforowane lub kosze do grillowania które zapobiegną przywieraniu i wypadaniu składników pomiędzy żeberka rusztu. Z kolei woki sprawdzą się przy potrawach typu stir-fry. Na grillu zrobisz je szybko z minimalną ilością tłuszczu. Wszystkie akcesoria od Broil King (https://www.broilking.pl/akcesoria-do-grilla) nie tylko poszerzają możliwości grilla, ale pozwalają też dbać o zbilansowaną dietę i komfort codziennego grillowania w ogrodzie.
Czysty grill to zdrowie na talerzu
Aby grillowane potrawy były naprawdę zdrowe, bardzo ważne jest również dbanie o czystość grilla gazowego. Pozostałości jedzenia, które zostaną na ruszcie, mogą podczas kolejnego użycia przypalać się i nie tylko psuć smak dań, ale również emitować szkodliwe substancje. Nagromadzony tłuszcz i osady sprzyjają tworzeniu się nieprzyjemnych zapachów, dymu, a nawet otwartego ognia, co negatywnie wpływa na jakość całego procesu grillowania i prowadzi do spalenia mięsa i warzyw.
Na szczęście grille gazowe Broil King znane są z łatwego utrzymania w czystości. Ich konstrukcja umożliwia szybkie i skuteczne wypalenie resztek oraz bezproblemowe czyszczenie rusztów, aromatyzerów i wnętrza piekarnika bez szorowania czy żmudnego skrobania. Dzięki temu nie tylko oszczędzasz czas, ale przede wszystkim masz pewność, że każdy odżywczy posiłek przyrządzony jest w higienicznych, bezpiecznych warunkach, z zachowaniem pełni smaku i aromatu.
Zdrowe grillowanie na co dzień - smacznie, bezpiecznie, świadomie
Grill gazowy to dziś nie tylko sposób na sezonowe przyjemności, ale także świadomy wybór dla tych, którzy chcą jeść smacznie, a jednocześnie dbać o zdrowie swoje i bliskich. Brak toksycznego dymu, równomierna temperatura, ograniczenie tłuszczu i możliwość przygotowywania pełnowartościowych posiłków sprawiają, że grillowanie na grillach gazowych staje się codziennym rytuałem nie tylko latem.
Dzięki technologii zastosowanej w grillach gazowych Broil King możesz z łatwością tworzyć zdrowe, urozmaicone dania na świeżym powietrzu. To idealne rozwiązanie dla rodzin, miłośników aktywnego trybu życia i wszystkich, którzy cenią sobie zdrowie, jakość jedzenia i wygodę użytkowania.
Źródło zdjęcia głównego: Mat. prasowe