Kucharka przyrządziła sałatkę "Friends", sałatkę "Kardashian z La Scala", sałatkę "Chop it up", sałatkę ze szpinakiem i medalionami z koziego sera w panierce migdałowej, a także grillowane krewetki na rukoli.
Sałatka "Friends" - ulubiona sałatka Jennifer Aniston
Składniki:
- 170 g komosy ryżowej (quinoa), ugotowanej,
- 2–3 małe ogórki, pokrojone w kostkę,
- garść posiekanej natki pietruszki (ok. 15 g),
- garść posiekanej mięty (ok. 10 g),
- 1/3 szklanki (ok. 40 g) posiekanej czerwonej cebuli,
- 70 g posiekanych pistacji,
- puszka (ok. 400 g) ciecierzycy, odsączonej i opłukanej,
- sok z 2 cytryn,
- 60 ml oliwy z oliwek extra virgin,
- sól i pieprz do smaku,
- 80 g sera feta, pokruszonego.
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce i gotowe.
Sałatka "Kardashian z La Scala" - ulubiona sałatka Kardashianek
Składniki:
- 3 szklanki (ok. 150 g) sałaty rzymskiej, posiekanej,
- 2 szklanki (ok. 100 g) lodowej sałaty, posiekanej,
- puszka (ok. 400 g) ciecierzycy, odsączonej i opłukanej,
- 170 g włoskiego salami, pokrojonego,
- 140 g startego sera mozzarella,
- 1/4 szklanki (ok. 25 g) czerwonej cebuli, cienko pokrojonej.
Składniki na sos:
- 120 ml oliwy z oliwek,
- 60 ml octu z czerwonego wina,
- łyżka musztardy Dijon,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
- 1/4 szklanki (ok. 25 g) startego sera Romano lub parmezanu,
- płatki chili do smaku (opcjonalnie).
Przygotowanie:
W miseczce połącz składniki sosu i dokładnie wymieszaj (lub wstrząśnij w słoiku). W dużej misce połącz wszystkie składniki sałatki. Polej sosem, delikatnie wymieszaj i podawaj od razu, posypując dodatkowym serem i chili.
Sałatka "Chop it up" - ulubiona sałatka Snoop Dogga
Składniki:
- 1/2 główki sałaty rzymskiej, posiekanej,
- 1/2 ogórka, pokrojonego,
- 1/2 średniego pomidora, pokrojonego,
- puszka (430 g) ciecierzycy, odsączonej,
- 160 g oliwek Kalamata, wypestkowanych i pokrojonych,
- 320 g sera Provolone, pokrojonego w kostkę 12 mm,
- 340 g salami, pokrojonego w kostkę 12 mm.
Składniki na sos winegret:
- 120 ml octu balsamicznego,
- 240 ml oliwy z oliwek extra virgin,
- łyżka musztardy francuskiej lub Dijon,
- łyżeczka suszonego oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki sosu w słoiczku lub miseczce. Połącz wszystkie składniki sałatki w dużej misce. Polej sosem i dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu.
Sałatka ze szpinakiem i medalionami z koziego sera w panierce migdałowej - ulubiona sałatka Gisele Bündchen
Składniki:
- 30 g mąki migdałowej,
- 30 g posiekanych blanszowanych migdałów,
- 1/4 łyżeczki soli morskiej,
- duże jajko,
- 140 g zimnego sera koziego (roladka),
- łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
- łyżka niesolonego masła,
- 230 g młodego szpinaku (ok. 8 garści),
- 4–6 rzodkiewek, cienko pokrojonych,
- 60 g prażonych migdałów.
Składniki na sos:
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- łyżka miodu,
- łyżka musztardy (najlepiej Dijon),
- 1/2 łyżeczki soli,
- świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki sosu i wstrząśnij w zamkniętym słoiczku. Mąkę migdałową, siekane migdały i sól wymieszaj w miseczce. Jajko roztrzep w drugiej miseczce. Ser pokrój na 8 plasterków, za każdym razem maczaj nóż w gorącej wodzie. Obtocz każdy plasterek w jajku, potem w migdałowej panierce, lekko formując krążek. Schłodź przez minimum 30 minut. Podsmaż ser na oliwie z masłem z obu stron. Ułóż sałatkę: szpinak, rzodkiewki, migdały, medaliony z koziego sera, a na koniec polej sosem.
Grillowane krewetki na rukoli – ulubiona sałatka Evy Longorii
Składniki na sałatkę:
- 24 duże krewetki (obrane, z ogonkami),
- 115 g zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na 5 cm kawałki,
- 2 opakowania (po 280 g) rukoli,
- 500 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki białego octu balsamicznego,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na marynatę do krewetek:
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z 3 małych cytryn (ok. 6 łyżek),
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte,
- 2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano,
- 2 łyżeczki posiekanej świeżej bazylii,
- 2 łyżeczki szczypiorku,
- szczypta ostrej papryki (do smaku),
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i dodaj krewetki. Odstaw na 2 godziny do lodówki. Zieloną fasolkę ugotuj przez 3 minuty w osolonej wodzie, od razu przełóż do miski z lodem. Grilluj lub piecz krewetki przez 4–5 minut, przewracając raz. W dużej misce wymieszaj rukolę, fasolkę, pomidorki, oliwę, ocet, sól i pieprz. Rozdziel sałatkę na talerze i dodaj grillowane krewetki.
Zobacz także:
- Przepisy na sałatki z różnych stron świata
- Słońce na talerzu, czyli pyszne sałatki na lato według Beaty Śniechowskiej
- Sałatki i surówki idealne na grilla. Poznaj dodatki, które wkomponują się do dań z rusztu
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Ewa Sama
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News