"Coś francuskiego": królik z białą kiełbasą i ptysie z lodami

W polskiej kuchni Dzień Dobry TVN pojawiło się dziś "coś francuskiego". Kucharz David Gaboriaud ze swoją książką o takim właśnie tytule i przepisami na: szakszukę, królika z białą kiełbasą i rozmarynem oraz ptysie nadziewane lodami kokosowymi i polane sosem czekoladowy. Smacznego!

Szakszuka

Składniki:

Pół łyżeczki nasion kuminu

Pół łyżeczki nasion kolendry 

Pół papryczki chilli

1/4 czerwonej cebuli

3 świeże pomidory (w sezonie) lub 1 puszka pomidorów pelati 

4 jajka z wolnego wybiegu

Sól

Łyżka oliwy z oliwek

Świeże zioła: mięta, kolendra (lub nać pietruszki), dymka

Przygotowanie:

Posiekaj drobno cebulę i papryczkę chilli. 

Na suchej i rozgrzanej patelni podpraż kumin i nasiona kolendry.

Praż przyprawy krótko - aż wyczujesz charakterystyczny przyjemny zapach lekko przypieczonych przypraw.

Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, cebulę i duś przez 2-3 minuty.

Dodaj papryczkę chilli i pomidory.

Gotuj na wolnym ogniu aż pomidory się rozpadną.

Dopraw duszone pomidory solą do smaku.

Wbij 4 jajka w różnych miejscach na patelni.

Przykryj i gotuj na wolnym ogniu aż białka się zetnie czyli ok 2-3 minuty. 

W między czasie posiekaj na dymkę.

Po ugotowaniu jajek zdejmij patelnię z ognia i zdejmij pokrywkę.

Posyp szakszukę świeżymi ziołami i podaj od razu.

Szakszukę proponuje podawać z bagietką lub świeżym ulubionym pieczywem.

Królik z białą kiełbasą i rozmarynem

Składniki:

2 udka lub comber z królika 

1 biała kiełbasa

Gałązka rozmarynu

50 ml białego wytrawnego wina typu Chardonnay

Łyżka masła klarowanego

Łyżka masła

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Białą kiełbasę pokrój w plastry.

Podsmaż plastry na rozgrzanej i suchej patelni kilka minut aż się ładnie zarumienią.

Wyciągnij z patelni i odstaw.

Na tej samej patelni podsmaż na maśle klarowanym udka lub comber z królika wcześniej doprawiony solą.

Smaż kilka minut ze wszystkich stron aż się ładnie zarumienią.

Wlej wino, prowadź do wrzenia by odparować alkohol, następnie gotuj na małym ogniu z przykrywką 20 min.

Dodaj do patelni smażone kawałki kiełbasy.

Gałązkę rozmarynu porwij na mniejsze kawałki i dodaj do królika.

Wszystko razem wymieszaj.

Dodaj na koniec masła i wymieszaj z resztę sosu z patelni.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Profiteroles z polewą czekoladową

Składniki:

Ciasto ptysiowe

75 g mąki pszennej typ 480

125 ml wody

50 g masła 

2 jajka z wolnego wybiegu

Sos czekoladowy

50 g gorzkiej czekolady 70%

80 ml mleka kokosowego

Dodatki

Lody kokosowe dobrej jakości

Płatki kokosowe

Przygotowanie:

Ptysie

W garnku prowadź do wrzenia wodę z masłem i odstaw z ognia.

Wsyp od razu mąkę i za pomocą silikonowej łyżki mieszaj aż uzyskasz gładkie ciasto. 

Postaw z powrotem garnek na wolnym ogniu i mieszaj ciasto kilka minut żeby go „wysuszyć”.

Zdejmij garnek z ognia i przełóż ciasto do dużej miski.

Następnie dodaj całe jajka po kolei cały czas mieszając trzepaczką aż uzyskasz gładką i jednolitą masę.

Przełóż tę masę do rękawa cukierniczego i szprycuj małe ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 st termoobiegiem ok 25-30 min.

Wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Sos czekoladowy

Posiekaj gorzką czekoladę na drobne kawałki i przełóż ją do miski.

W rondelku podgrzej mleko kokosowe.

Wlej od razu do miski z posiekaną czekoladą.

Mieszaj delikatnie aż czekolada się rozpuści.

Układanie deseru

Ostudzone ptysie przekrój na dwie części.

Nadziewaj ptysie łyżką lodów kokosowych.

Polej ptysie sosem czekoladowym i posyp płatkami kokosa.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości