Przepisy kulinarne

Ciasto żołądkowiec - prosty przepis na oryginalny deser

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Źródło:
o2.pl
składniki na ciasto

Jego oryginalna nazwa może nie być za bardzo zachęcająca, ale ten przepis znalazł się w naszej kuchni, ponieważ to ciasto nie tylko ciekawie się nazywa. Jest również naprawdę pyszne. Wypróbuj przepis na ciasto żołądkowiec.

Ciasto żołądkowiec – przepis

Nazwa ciasta żołądkowiec nawiązuje do tego, jak prezentuje się w środku, po przekrojeniu. W pewnym sensie przypomina właśnie ludzki żołądek, ale nie w jakiś nieestetyczny, zniechęcający do jedzenia sposób.

Przepisy Andrzeja Polana

Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z PolanemDzień Dobry TVN
wideo 2/5

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (łyżkę odsypać)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki maku
  • 25 dag margaryny
  • 6 jajek
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • cukier puder lub roztopiona czekolada

Ciasto żołądkowiec - sposób przygotowania

  • Białka jaj oddzielić od żółtek. Żółtka jajek utrzeć z cukrem.
  • Dodać margarynę, olej, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  • Dokładnie wszystko wymieszać, następnie dodać ubitą pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką.
  • Ciasto podzielić na trzy części.
  • Do pierwszej części wsypać mak i wymieszać.
  • Do drugiej części dodać kakao i wymieszać.
  • Do trzeciej części dodać łyżkę mąki i wymieszać.
  • Podłużną foremkę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
  • Wlać ciasto z makiem, pośrodku wzdłuż foremki zrobić wgłębienie - wystarczy przejechać dwa razy nożem i wlać ciasto z kakao.
  • Zrobić kolejne wgłębienie i wlać ciasto białe.
  • Ciasto wstawić do lekko nagrzanego piekarnika.
  • Piec około 50 minut w 200-220 st. C.
  • Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.

Zobacz także:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło: o2.pl

Źródło zdjęcia głównego: Damian Lugowski/Getty Images

Pozostałe wiadomości