Ciasto żołądkowiec - prosty przepis na oryginalny deser

składniki na ciasto
Ciasto żołądkowiec
Źródło: Damian Lugowski/Getty Images

Jego oryginalna nazwa może nie być za bardzo zachęcająca, ale ten przepis znalazł się w naszej kuchni, ponieważ to ciasto nie tylko ciekawie się nazywa. Jest również naprawdę pyszne. Wypróbuj przepis na ciasto żołądkowiec.

Ciasto żołądkowiec – przepis

Nazwa ciasta żołądkowiec nawiązuje do tego, jak prezentuje się w środku, po przekrojeniu. W pewnym sensie przypomina właśnie ludzki żołądek, ale nie w jakiś nieestetyczny, zniechęcający do jedzenia sposób.

Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (łyżkę odsypać)
    • 1,5 szklanki cukru
      • 0,5 szklanki maku
        • 25 dag margaryny
          • 6 jajek
            • 6 łyżek oleju
              • 2 łyżki kakao
                • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
                  • cukier waniliowy
                    • cukier puder lub roztopiona czekolada

                      Ciasto żołądkowiec - sposób przygotowania

                      • Białka jaj oddzielić od żółtek. Żółtka jajek utrzeć z cukrem.
                        • Dodać margarynę, olej, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
                          • Dokładnie wszystko wymieszać, następnie dodać ubitą pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką.
                            • Ciasto podzielić na trzy części.
                              • Do pierwszej części wsypać mak i wymieszać.
                                • Do drugiej części dodać kakao i wymieszać.
                                  • Do trzeciej części dodać łyżkę mąki i wymieszać.
                                    • Podłużną foremkę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
                                      • Wlać ciasto z makiem, pośrodku wzdłuż foremki zrobić wgłębienie - wystarczy przejechać dwa razy nożem i wlać ciasto z kakao.
                                        • Zrobić kolejne wgłębienie i wlać ciasto białe.
                                          • Ciasto wstawić do lekko nagrzanego piekarnika.
                                            • Piec około 50 minut w 200-220 st. C.
                                              • Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.

                                                Zobacz także:

                                                Autor: Diana Ryściuk

                                                Źródło: o2.pl

                                                Źródło zdjęcia głównego: Damian Lugowski/Getty Images

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości