Przepisy kulinarne

Ziemniaki na 5 sposobów. Przepyszne i sycące przepisy Jaśka Kuronia

Przepisy kulinarne

Ziemniaki, ziemniaczki, ziemniory! Kto ich nie kocha? Tym bardziej, że można je zrobić w kuchni na wiele sposobów. O czym przekonuje w naszej kuchni Jasiek Kuroń. Zaplanujcie rodzinny obiad i skorzystajcie z naszych przepisów.

Chowder kukurydziano – ziemniaczany

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 100 g szynki pokojonej w kostkę
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku posiekane w płatki
  • czubata łyżka posiekanego tymianku (ew. suszonego)
  • duża marchewka pokrojona w pół plastry
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w ½ cm kawałki
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1/2 l mleka
  • 1,5 bulionu
  • 300 g kukurydzy
  • 4 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. 1Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj czosnek oraz tymianek i smaż kolejne 2 – 3 minuty.
  2. 2Dodaj marchewkę oraz selera i mieszając duś kilka minut.
  3. 3Dodaj mąkę i mieszając gotuj 2 – 3 minuty.
  4. 4Wlej mleko oraz bulion. Dodaj kukurydzę oraz ziemniaki. Gotuj do miękkości, pod koniec dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Serwuj z natką lub szczypiorkiem.

Ziemniaki nadziewane farszem ze śledzi

Składniki:

  • 3 spore ziemniaki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 300 g filetów solonych ze śledzia (bardzo drobno posiekane)
  • kilkanaście kaparów
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • Łyżka posiekanego koperku
  • Łyżka chrzanu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. 1Piekarnik rozgrzej do 160 C, bez termoobiegu.
  2. 2Ziemniaki upiecz w całości do pół miękkości. Odstaw do wystygnięcia. Przekrój je wzdłuż na pół i wydrąż środek, tak aby trzymały kształt. Wydrążony miąższ przełóż do miski.
  3. 3Na patelni zeszklij cebulę i razem z innymi składnikami dodaj do ziemniaczanego miąższu. Całość dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  4. 4Zapiekaj przez 20 minut.

Ziemniaki Hasselback

Składniki:

  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • 10 łyżek oleju
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte
  • 1/2 posiekanej papryczki pepperoni
  • 1/3 słodkiej papryki lub papryki wędzonej
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ew. ostry ser do posypania przed podaniem (np. bursztyn, parmezan lub grana padano)

Przygotowanie:

  1. 1Piekarnik rozgrzej do 200 C, bez termoobiegu. Ziemniaki dobrze umyj i osusz.
  2. 2Ziemniaki ponacinaj od góry w odstępach co 2 mm, ale nie przecinaj ich do spodu, tak do 2/3 wysokości. Aby ułatwić sobie życie, możesz położyć wzdłuż ziemniaka ołówek – będzie służył za ogranicznik.
  3. 3W misce przygotuj sobie olej ze wszystkimi dodatkami oprócz natki pietruszki. Dobrze wymieszaj i zachowaj połowę na później. Tak przyrządzoną miksturą smaruj pędzlem ziemniaki, aby lepiej się rozprowadziła możesz rozewrzeć delikatnie nacięcia.
  4. 4Naczynie żaroodporne posmaruj delikatnie olejem, aby uchronić przed przywieraniem.
  5. 5Ułóż ziemniaki w naczyniu i zapiekaj przez 40 minut. Dodaj natkę pietruszki do oleju i posmaruj nim ziemniaki. Wstaw na ostatnie 5 minut.

Burgery ziemniaczano – rybne

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • wytłoczyny z soku
  • 500 g morszczuka lub innej ryby
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 jajko (M)
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę.

Rybę zblenduj z ziemniakami jajkiem i dodaj do niej wszystkie pozostałe składniki.

Całość dobrze wymieszaj. Lekko natłuszczonymi dłońmi formuj kotlety.

Grilluj je na obrzeżach grilla, gdzie temperatura jest niższa, po 7 – 8 minut z każdej strony. Jeśli korzystasz z piekarnika nagrzej go do 180 C i piecz burgery przez 25 minut. Jeśli smażysz, smaż po 5 minut z każdej strony (przed smażeniem warto obtoczyć kotlety w bułce tartej lub kaszy manny).

Babka ziemniaczana

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 spore cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 200 g łopatki wieprzowej pokrojonej w kosteczkę
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka "L"
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • łyżeczka soli i 1/3 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  1. 1Piekarnik rozgrzej do 170 C.
  2. 2Ziemniaki obierz i zetrzyj jak do placków ziemniaczanych.
  3. 3Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż do lekkiego zrumienienia na oleju razem z boczkiem i łopatką. Połącz ziemniaki z mięsem i cebulą
  4. 4Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
  5. 5Do dwóch nasmarowanych olejem mniejszych keksówek wlej ciasto, wstaw do piekarnika i piecz bez termoobiegu przez około godzinę lub suchego patyczka.

Smacznego!!

Zobacz także:

Najlepszy na świecie włoski szef kuchni w Dzień Dobry TVN! Sprawdź niezwykłe przepisy Enrico Derflinghera

#TVNpomagajmysobie: posiłki dla głodnych i wsparcie dla restauracji

Tradycyjna kuchnia polska. Poznaj przepisy Darii Ładochy

Autor: Paweł Jaskulski

Źródło: Jasiek Kuroń

Pozostałe wiadomości