Andrzej Polan i smaki dzieciństwa

Andrzej Polan postanowił dziś wrócić pamięcią do smaków dzieciństwa. Czy udało mu się przekonać Marcina Mellera do zjedzenia kaszy manny? Pamiętacie takie dania, których kiedyś nie lubiliście, a dziś za nimi przepadacie?

Podpłomyk z cebulą, boczkiem i śliwkami

Składniki:

1kg mąki

300ml wody

150ml mleka

200ml oleju

75g drożdży

1 łyżeczka soli

1 łyżka cukru

Z w/w składników przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.

10 szt cebula

300ml Śmietanka łaciata 30%

200g Boczek wędzony surowy plastry

400g Ser mozzarella

6szt Śliwka świeża

Kminek mielony, majeranek

pieprz, sól do smaku

Przygotowanie: Na oleju przesmażamy boczek na chrupiąco, zdejmujemy z patelni i wrzucamy cebulę. Cebule dusimy do miękkości z dodatkiem soli, pieprzu, kminku i majeranku. Do miękkiej cebuli dodajemy śmietankę, odparowujemy. Ciasto rozwałkowujemy na cienki arkusz, smarujemy olejem, wykładamy plastry sera, sos śmietanowo-cebulowy, chrupiący boczek i plastry śliwki. Wstawiamy do pieczenia w temp. 200 stopni na około 15 minut.

Kluski z kaszy manny z sosem grzybowym

Składniki:

500ml mleko

60g masło

200g kasza manna

2 jajka

Szczypta soli

Koperek

Gałka muszkatołowa

Przygotowanie: Mleko zagotowujemy ze szczyptą soli i masłem. Do mleka dodajemy kasze mannę i gotujemy do momentu aż powstanie gęsta masa i podczas mieszania będzie odchodzić od miski i łyżki. Masę przekładamy do miski i mikserem wcieramy jajka oraz posiekany koperek, niedużą ilość gałki muszkatołowej. Łyżką porcjujemy małe kluski i wrzucamy na wrzątek.

Sos:

400g pieczarka portobello mniejsze kapelusze

Puder z grzybów leśnych

60g masło

400ml śmietanka łaciata 18%

1szt Cebula

Szczypiorek drobny

Sól i pieprz do smaku

Sok z cytryny

Przygotowanie: Kapelusze większe kroimy w plastry, mniejsze pozostawiamy w całości. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i przesmażamy na złoto. Następnie dodajemy grzyby, puder z grzybów suszonych, pieprz, sól do smaku i dusimy razem na małym ogniu około 10 minut, do momentu aż pieczarka odparuje. Wszystko zalewamy śmietanką, doprowadzamy do wrzenia i odparowujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Na sos wykładamy kluski z kaszy i wszystko posypujemy szczypiorkiem.

Zimny budyń czyli krem brulee z kawą zbożową, gruszkami i śliwkami

Składniki:

450 ml śmietanka łaciata 36%

2 laski wanilii

6szt żółtka

80g cukier

200g kawa zbożowa

200g cukier trzcinowy

8szt gruszki

Przyprawa do piernika 

Przygotowanie:

Śmietankę podgrzewamy z wanilią i kawą zbożową. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy, żeby śmietanka stała się bardziej kawowa. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puch i dodajemy do nich śmietankę kawową. Masę przelewamy do miseczek, wstawiamy do kąpieli wodnej i pieczemy około 50 minut w temp. 150 stopni. Po upieczeniu, przestudzeniu budyń posypujemy cukrem trzcinowym i opalamy palnikiem. Gruszki przesmażamy na miodzie wraz ze śliwkami, delikatnie doprawiamy przyprawą do piernika. Owoce wykładamy na wierzch każdego budyniu i podajemy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości