Klimat w Cagliari jest typowo śródziemnomorski. Najcieplejszymi miesiącami są czerwiec, lipiec, sierpień oraz wrzesień. W okresie letnim temperatura często przekracza 30℃. Początki historii miasta sięgają VII w. p.n.e. Na przestrzeni lat miasto oraz region kilkukrotnie zmieniało przynależność. Finalnie zostało wyzwolone w 1943 r.
Podróże po świecie
Caligari i okolice
Sardynia razem z pobliskimi, mniejszymi wyspami tworzy region administracyjny, którego stolicą jest Caligari. Miasto przez lokalnych mieszkańców określane jest mianem "casteddu", co znaczy zamek. Jakie zabytki warto uwzględnić podczas zwiedzania?
- Rzymski amfiteatr jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych atrakcji Caligari. Został zbudowany na przełomie I oraz II w. n.e. Rozmiar budowli do dzisiaj robi ogromne wrażenie. Amfiteatr mógł pomieścić nawet 10 tys. osób. Część obiektu została wykuta w litej skale. Miejsca na widowni zaprojektowano w taki sposób, aby odzwierciedlały panujący ówcześnie klasowy podział społeczeństwa. Amfiteatr służył m.in. do walk gladiatorów oraz dzikich zwierząt.
- Castello stanowi obowiązkowe miejsce do odwiedzenia dla każdego turysty. To historyczna dzielnica miasta, która otoczona jest murem pochodzącym z czasów średniowiecza. Dawniej w Castello mieszkali głównie arystokraci i wyższe klasy społeczne. W urokliwych, wąskich uliczkach kryją się niewielkie, klimatyczne kawiarenki, które serwują aromatyczną kawę oraz przepyszne desery. Historyczną dzielnicą miasta warto przespacerować się po zachodzie słońca, wówczas szczególnie można poczuć charakterystyczny klimat tego miejsca.
- Torre dell’Elefante, czyli Wieża Słonia znajduje się w zabytkowej części Caligari. Została wzniesiona na początku XIV w. Wieża ma około 30 metrów wysokości, zbudowano ją głównie z wapienia. Była elementem fortyfikacji, powstałym w celu obrony przed najeźdźcami. Widoki ze szczytu obiektu zapierają dech w piersiach, dlatego warto wziąć ze sobą aparat fotograficzny.
- Torre di San Pancrazio została wzniesiona w 1305 r. Jest najwyższą wieżą w mieście, mierzy 36 m. Oprócz funkcji fortyfikacyjnych, budynek przez pewien okres pełnił funkcję więzienia. Wieża została wykonana z białego wapienia, który był wydobywany z pobliskiego wzgórza. Wraz z Wieżą Słonia tworzy wejście do historycznej dzielnicy miasta Castello.
- Port w Cagliari jest jednym z największych portów morskich w regionie, którego roczna przepustowość towaru wynosi 50 milionów ton. Port podzielony jest na dwie części - historyczną oraz kanałową. Docierają tutaj zarówno statki przystosowane do przewozu pojazdów, jak i statki pasażerskie przewożące turystów.
- Poetto to piękna piaszczysta plaża znajdująca się około 6 km od centrum miasta. Komunikacja miejska w Cagliari jest dobrze rozwinięta. Na plażę bez problemu można dostać się autobusem. Na miejscu znajdują się liczne kawiarnie, bary oraz restauracje. Na turystów czekają również rajskie widoki. Jasny piasek, niebieska woda oraz pobliskie góry sprawiają, że warto spędzić w Poetto przynajmniej jeden dzień. Na Sardynii bardzo popularna jest talasoterapia, czyli lecznicze wykorzystanie wszystkiego, co oferuje morze, w tym wody, glonów, piasku i błota.
- Zabytkowa basilica di San Saturnino została wzniesiona niedaleko grobu św. Saturninusa, który jest czczony jako patron miasta. Legenda głosi, że był miejscowym męczennikiem, który oddał życie za swoją wiarę. Bazylika została wzniesiona najprawdopodobniej w V w. n.e. Obecnie część budynku jest zrujnowana
Cagliari – co warto zjeść na Sardynii?
Odwiedzając skalną wyspę, każdy turysta powinien spróbować lokalnych przysmaków, z których słynie region. Jakie są najpopularniejsze potrawy w Cagliari?
- Pane carasau to tradycyjny chleb pasterzy, spożywany na wiele sposobów. Można jeść go zarówno na słodko, jak i słono. Często polewany jest oliwą z oliwek oraz posypywany solą.
- Pecorino sardo to jeden z najpopularniejszych owczych serów w całej Sardynii.
- Culurgiones to pierogi z pysznym nadzieniem, którego bazą są ziemniaki, ser oraz przyprawy. Zazwyczaj podaje się je gotowane.
- Seadas to smaczny deser, zrobiony z ciasta do ravioli. Najczęściej smażony jest na głębokim tłuszczu, a przed podaniem polewany miodem.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Bonjour z Rybnika, w mieście stanęła wieża Eiffla. "Reakcja ludzi jest niesamowita"
- Organizuje turystykę górską dla niepełnosprawnych dzieci. "Chcemy, aby wycieczki były dla wszystkich"
- Niezapomniana podróż Roberta Motyki po USA. Znany komik przeżył za oceanem niejedną przygodę
Autor: Justyna Piąsta
Źródło zdjęcia głównego: Jeremy Woodhouse/Getty Images