Materiał promocyjny

Kulinarna podróż Sebastiana Olmy: w poszukiwaniu śląskich smaków

Podróż kulinarna Sebastiana Olmy
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Sebastian Olma, ulubieniec widzów Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje, wybrał się na Śląsk. Podróż w poszukiwaniu tradycyjnych smaków rozpoczął w Wiśle. Czego dowiedział się o kuchni tego regionu?

Sebastian Olma na Śląsku

Pierwszym przystankiem Sebastiana było spotkanie z Sylwią Cieślar, która wytwarza sery z krowiego mleka. Rozmówczyni naszego szefa kuchni zdecydowała się zmienić całe swoje życie i postawić wszystko na jedną kartę. Choć z wykształcenia jest fizjoterapeutką, zajęła się hodowlą zwierząt i produkcją żywności. Jak przyznaje, na razie jest to bardziej jej hobby, ale robi wszystko, aby rolnictwo stało się jej sposobem na życie.

Nasza bohaterka zaprosiła Sebastiana do kuchni, w której zdradziła mu kilka serowarskich tajemnic. Aby z mleka powstał twaróg, płyn trzeba najpierw zakwasić, żeby powstał tak zwany skrzep, który następnie należy podgrzać. - Czym wolniej podnosimy temperaturę, tym ser będzie delikatniejszy - zdradziła. Kiedy oddzieli się serwatka, całość odcedzamy przez pieluchę, w której twaróg musi odciekać przez 12 godzin.

Kolejowa pasieka na Śląsku

Prosto od Sylwii Sebastian udał się na dworzec, skąd Kolejami Śląskimi przejechał do Katowic. Taki wybór środka transportu nie był jednak przypadkowy - tuż przy stacji znajduje się bowiem kolejowa pasieka. To właśnie w niej nasz szef kuchni postanowił zgłębić tajniki produkcji miodu. - Każdego roku zbieramy około 80 - 100 kg miodu - podkreślił Łukasz Przybył, który opiekuje się pszczołami. - W każdym ulu mieszka około 50 tysięcy pszczół - dodał.

Wizyta w pasiece stała się też okazją do spróbowania świeżego miodu. - Jestem bardzo ciekawy, jak on smakuje - przyznał Sebastian, wgryzając się w plaster wycięty prosto z ula.

Na czym polega uprawa hydroponiczna?

Katowice to jednak nie był ostatni punkt na trasie, którą postanowił przebyć nasz szef kuchni. Kolejnym przystankiem było jego rodzinne miasto, Bielsko- Biała. Tam wybrał się do farmy hydroponicznej, gdzie bez wykorzystania ziemi hodowane są mikroliście. - Każdy smakuje zupełnie inaczej - zaznaczyła Dominika Donat. Wśród wszystkich roślin serce Sebastiana Olmy skradł ogórecznik kalifornijski, ale do swojego koszyka zabrał smagliczkę, begonię i nasturcję.

Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje w telewizji? Wszystkie odcinki dostępne są na player.pl oraz na vod.pl

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana