Co przyda się przyszłym rodzicom? Jak skompletować wyprawkę dla dziecka i jak to zrobić sensownie? Co kupić dziecku, a co jest zbędne, choć bardzo dobrze rozreklamowane? Przekonajcie się sami.
Gruszka to owoc, który wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Jest doskonałym źródłem witamin A, C, E, K oraz z grupy B. Gruszka wspomaga proces trawienia, obniża ciśnienie tętnicze krwi, przeciwdziała zaparciom, przyspiesza gojenie się ran. Jest mało kalorycznym owocem, który poleca się podczas odchudzania.
Ciśnienie w oku to ciśnienie wewnątrz gałki ocznej, pozwalające jej utrzymać niemal kulisty kształt. Podwyższenie ciśnienia może świadczyć o trwającym przewlekłym procesie chorobowym, niemożliwym do leczenia domowymi sposobami.
Zgrzytanie zębami u dzieci może mieć poważne konsekwencje. Prowadzi do ścierania szkliwa. Wywołuje silne bóle głowy, szyi i twarzy. Predysponuje do problemów z kręgosłupem oraz zaburzeń narządu słuchu i wzroku.
Zielona fasolka szparagowa jest skarbnicą witamin i minerałów, które wpływają na prawidłową pracę serca, układu odpornościowego i nerwowego. Dostarcza błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i działa antynowotworowo. Jest cennym źródłem antyoksydantów hamujących procesy starzenia się organizmu.
Niskie parametry jakości nasienia partnera to częsta przyczyna trudności z poczęciem dziecka. Jeśli plemników jest niewiele i są one mało ruchliwe lub obciążone wadami strukturalnymi, zapłodnienie komórki jajowej w warunkach naturalnych może okazać się niemożliwe. Z pomocą przychodzą wówczas techniki rozrodu wspomaganego, które pomagają w uzyskaniu zarodka, a następnie ciąży, poprzez selekcję najlepiej rokujących plemników oraz ułatwienie procesu zapłodnienia.
Zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) to najczęściej diagnozowana choroba siatkówki oka. W Polsce dotkniętych jest nią już ponad 1,3 mln osób, a wśród nich 140 tys. cierpi na jej groźniejszą, wysiękową postać. Rozwój choroby spowalnia nie tylko odpowiednia terapia u okulisty. Sprawdź, jak dieta i nowoczesne urządzenia optyczne mogą pomóc osobom chorym na AMD.
Jesień to czas, kiedy pogoda nie rozpieszcza, a ryzyko infekcji znacznie wzrasta. Co zrobić, aby zabezpieczyć swój organizm przed chorobą? Kluczem do dobrej odporności jest przyjmowanie cennych składników odżywczych z pożywienia. Sprawdź, które produkty wzmocnią organizm, ochronią go przed wirusami czy bakteriami, a także złagodzą przebieg choroby i przyspieszą powrót do zdrowia.