Przepisy na domowe maseczki z warzyw

Maseczki z warzyw zawierają dużo przeciwutleniaczy, które mają zbawienny wpływ na naszą skórę. O tym, jak je zrobić w domu mówiła w Dzień Dobry Wakacje kosmetyczka Aneta Suchowierska.

>>> Zobacz także:

Maseczka regenerująca z dyni

Maseczka z dyni jest szczególnie polecana osobom o cerze wrażliwej, przesuszonej, trądzikowej. Dynia wykazuje działanie nawilżające, ponadto łagodzi podrażnienia, koi i przyspiesza regenerację, natomiast imbir ma silne działanie antyoksydacyjne.

Składniki:

  • 3 łyżki miąższu dyni
    • 1/2 łyżeczki imbiru
      • miód - według uznania

        Przygotowanie:

        Blendujemy dynię, a następnie przekładamy ją do miseczki. Do miąższu dodajemy pół łyżeczki imbiru, a następnie miód. Całość mieszamy.

        Maseczka z pomidora

        Maseczka z pomidora jest polecana przede wszystkim do cery tłustej z wypryskami. Pomidor działa regenerująco na naszą skórę i to zarówno jedzony, jak i w postaci maseczki do twarzy. Ma on właściwości odświeżające i antybakteryjne.

        Składniki:

        • pomidor rozgnieciony na miazgę
          • łyżka mąki ziemniaczanej

            Przygotowanie:

            By przygotować maseczkę trzeba do rozgniecionego na miazgę pomidora dodać trochę mąki ziemniaczanej.

            Maseczka z marchewki

            Maseczka z marchwi działa odżywczo, odświeżająco i wygładzająco, może także nadać skórze odcień opalenizny.

            Składniki:

            • dwie młode marchewki
              • łyżka mąki ziemniaczanej
                • żółtko

                  Przygotowanie:

                  Dwie młode starte marchewki miesza się z łyżką mąki ziemniaczanej i jednym żółtkiem, po czym na 20 minut nakłada się na umytą twarz. Maseczkę z marchewki zmywa się najpierw gorącą, a potem zimną wodą.

                  Maseczka z pietruszki

                  Maseczka z pietruszki lekko wybiela skórę i łagodzi podrażnienia.

                  Składniki:

                  • korzeń pietruszki
                    • listki z trzech gałązek pietruszki
                      • żółtko jaja

                        Przygotowanie

                        Korzeń pietruszki ścieramy na tarce. Dodajemy poszatkowane listki pietruszki i żółto jaja. Wszystko mieszamy.

                        Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości