Pielęgnacja twarzy i ciała

Jakie właściwości pielęgnacyjne ma olej kokosowy? Jego wpływ na skórę twarzy i włosy

Pielęgnacja twarzy i ciała

iStockphotophotoguns/Getty Images

Olej kokosowy to tłuszcz roślinny wykorzystywany jako olej spożywczy, środek przyspieszający odchudzanie oraz jako naturalny kosmetyk, który od kilku lat wiedzie prym wśród bezpiecznych i jednocześnie skutecznych specyfików służących urodzie. Decydując się na jego użycie, warto wiedzieć, który rodzaj oleju kokosowego nadaje się do celów kosmetycznych, jakie są efekty jego stosowania oraz jak go używać.

Znany od tysiącleci olej kokosowy pozyskiwany jest z drzewa palmy kokosowej. Wyróżnia go skład chemiczny, który decyduje o działaniu pielęgnacyjnym oleju i jaki sprawił, że tłuszcz ten zyskał miano „oleju piękności”. Niezależnie od rodzaju problemu urodowego zawsze warto spróbować dobroczynnego działania oleju kokosowego.

Właściwości pielęgnacyjne oleju kokosowego – od czego zależą?

Olej kokosowy, podobnie jak znane wszystkim mleko kokosowe, wyróżniają właściwości będące zasługą znajdujących się w tłuszczu nasyconych kwasów tłuszczowych, spośród których na szczególną uwagę zasługuje kwas laurynowy (47% nasyconych kwasów tłuszczowych oleju kokosowego). Działa on bakteriobójczo i wirusobójczo, dzięki czemu doskonale radzi sobie ze zwalczaniem wszelkiego rodzaju infekcji skórnych i wysypek. Pomaga złagodzić świąd po ukąszeniu owada, a nawet przyspiesza leczenie mikrourazów.

Cenne właściwości oleju kokosowego są również zasługą kwasu kaprylowego (5 - 11%), który tak samo jak poprzednik zabija niechciane patogeny i dzięki temu pomaga uporać się z infekcjami skórnymi. Tymczasem znajdujący się w tłuszczu z drzewa palmy kokosowej kwas linolowy (2%) poprawia nawilżenie skóry, przyspiesza jej regenerację, reguluje pracę gruczołów łojowych, sprawia, że skóra jest odpowiednio nawilżona i gładka.

Olej kokosowy stanowi kopalnię minerałów, takich jak wapń oraz fosfor. Jest on również ważnym źródłem naturalnych antyoksydantów (np. witaminy E), które chronią przed stresem oksydacyjnym odpowiedzialnym m.in. za nasilanie objawów trądziku i przyspieszanie procesu starzenia się.

Rafinowany czy nierafinowany - który olej kokosowy wybrać?

Olej kokosowy wyróżnia szerokie zastosowanie. Jednak nie każda jego odmiana jest równie bogata w te same składniki. Do pielęgnacji skóry i włosów zalecany jest olej kokosowy nierafinowany, który z powodzeniem może zastąpić wiele ogólnodostępnych preparatów drogeryjnych. Ten rodzaj oleju cechuje się wyższą zawartością cennych komponentów niż tłuszcz poddany oczyszczaniu (rafinacji). Olej kokosowy stosowany w kosmetyce w procesie produkcji tłoczony jest na zimno, co sprawia, że nie traci on witamin, kwasów tłuszczowych, flawonoidów, soli mineralnych oraz zapachu będącego mocną stroną kosmetyków powstających na bazie masła kokosowego.

Jakie jest działanie oleju kokosowego na twarz?

Dzięki właściwościom antybakteryjnym olej kokosowy jest polecany do stosowania na twarz jako skuteczny środek na trądzik. Doskonale daje sobie radę zarówno z trądzikiem młodzieńczym, jak i tym występującym u osób dorosłych. Jest on również składnikiem wielu kosmetyków nawilżających przeznaczonych do pielęgnacji twarzy lub całego ciała. Tworząc na powierzchni skóry szczelną warstwę ochronną, ogranicza odparowywanie wody z naskórka i zabezpiecza przed nadmiernym przesuszaniem. Sprawia, że skóra staje się miękka, delikatna i elastyczna. Olej kokosowy może też służyć jako naturalny balsam na spierzchnięte usta i krem pod oczy. Dzięki niemu skóra jest nie tylko nawilżona, ale również wzmocniona. Jest to właściwość szczególnie ważna dla skóry wokół oczu, która jest aż pięć razy cieńsza niż ta pokrywająca resztę twarzy.

Co więcej, olej kokosowy usuwa złuszczony naskórek i tym samym pozwala cieszyć się twarzą wolną od nieestetycznych przebarwień. Wykorzystywany może być również jako przeciwzmarszczkowy krem do twarzy. Wpływając na zwiększenie ilości wytwarzanego w skórze kolagenu oraz chroniąc przed wolnymi rodnikami, tłuszcz z orzechów drzewa kokosowego jest w stanie zniwelować skutki przedwczesnego starzenia.

Jak olej kokosowy wpływa na włosy?

Olej kokosowy stosowany do włosów działa niczym naturalna odżywka. Odpowiednio zaaplikowany, wnika głęboko w cebulkę włosa, dostarcza mu cennych składników mineralnych, wśród których znajduje się cynk oraz magnez. Jest on polecany tym wszystkim, których włosy są wysokoporowate, czyli skłonne do puszenia się i łamania. Olej zamyka łuskę włosów, sprawia, że stają się one lśniące, miękkie i nie elektryzują się. Systematyczne stosowanie tłuszczu kokosowego ogranicza wypadanie włosów i przyspiesza ich porost. Sprawia on również, że skóra głowy staje się odżywiona i wolna od łupieżu.

Jak stosować tłuszcz kokosowy?

Oleju z orzecha kokosowego można używać codziennie. Stosuje się go jak tradycyjną maseczkę nawilżającą. Na oczyszczoną twarz nakłada się na ok. 15 minut cienką warstwę oleju, którą następnie należy dokładnie zmyć. Tłuszczu kokosowego warto używać również zamiast kremu na dzień lub na noc. Kuracja olejowania włosów polega natomiast na nałożeniu niewielkiej ilości oleju (w zależności od długości włosa – 3-5 łyżeczek) na lekko zwilżone włosy. Kolejnym krokiem jest nałożenie foliowego czepka i ręcznika. Maseczkę z oleju kokosowego najlepiej zostawić na włosach na całą noc.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Olej kokosowy

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

Pozostałe wiadomości