Kilka partii makaronów wycofanych z obrotu. Zawierają substancję groźną dla zdrowia

Makaron
Michael Hunt / 500px/Getty Images
Jeden z producentów wycofał ze sprzedaży kilka partii makaronów. Powodem takiej decyzji jest deoksyniwalenol. Substancja ta ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka. Oto lista wycofanych produktów.

Makaron wycofany ze sprzedaży - komunikat GIS

W komunikacie GIS vzytamy: - Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Makarony Polskie S.A. ul. Podkarpacka 15a, 35-082 Rzeszów wycofaniu niektórych partii makaronów razowych ze względu na stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON) w jednej partii produktu oraz w surowcu użytym do produkcji nw. produktów.

Dalej GIS wyjaśnił, że "deoksyniwalenol jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka". Jego nadmierna ilość w pożywieniu wiąże się m.in. z objawami ze strony układu pokarmowego obejmującymi silne wymioty oraz biegunkę. Może ona także prowadzić do chorób nerek, krwawienia do światła przewodu pokarmowego, chorób płuc czy powiększenia pęcherzyka żółciowego. Deoksyniwalenol po spożyciu dostaje się także do mózgu, gdzie działa na receptory dopaminowe.

Zgodnie z komunikatem, po otrzymaniu informacji o wykryciu toksycznej substancji w jednej partii makaronu producent wycofa inne powiązane partie. - Dodatkowo producent wykonał badania na próbkach archiwalnych, które potwierdziły przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu - napisał GIS.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania. - Nie należy spożywać produktów oznaczonych numerami partii - zaapelowano do klientów.

Które partie makaronu wycofano z obrotu - lista

Oto szczegóły dotyczące partii makaronów, które zostały wycofane z obrotu:

  • Makaron razowy świderki z mąki z pszenicy durum - La Campagna 500 g

nr partii - 25.03.2024/05P/1/002 L.084.21/V20/1

data minimalnej trwałości - 25.03.2024

  • Makaron razowy rurki z mąki z pszenicy durum - La Campagna 500 g

nr partii - 25.03.2024/03P/1/005 L.085.21/V20/1 lub L.085.21/V17/1

data minimalnej trwałości - 25.03.2024

  • Makaron pełnoziarnisty - Tiradell świderki 500 g

nr partii - 25.03.2024/01P/1/002 L.084.21/V20/1 lub L.084.21/V07/1

data minimalnej trwałości - 25.03.2024

  • Makaron pełnoziarnisty - Tiradell penne 500 g

nr partii - 25.03.2024/03P/1/005 L.084.21/V07/1 lub L.085.21/V17/1

data minimalnej trwałości - 25.03.2024

  • Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak - świderki 400 g

nr partii - 25.03.2023/05P/1/002 L.084.21/M20/1

data minimalnej trwałości - 25.03.2023

  • Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak - pióra 400 g

nr partii - 26.03.2023/05P/1/001 L.086.21/M17/1 lub L.086.21/M20/1

data minimalnej trwałości - 26.03.2023

  • Makaron razowy Makarony Polskie - spaghetti 400 g

nr partii - 08.04.2024/07D/1/003 L.099.21/D16/1

data minimalnej trwałości - 08.04.2024

Zobacz także:

Wędzona ryba znad morza. Jak długo możemy ją przechowywać i w czym, żeby nie doszło do zatrucia

6 produktów, w których jest więcej wapnia niż w mleku. Warto włączyć je do diety

Syrop glukozowo-fruktozowy – skład i wpływ na zdrowie. Źródła syropu glukozowo-fruktozowego

Zobacz wideo: "Wszystko drożeje". Inflacja w Polsce jest najwyższa od 10 lat, wzrost cen widać w sklepach

Autor: Iza Dorf

Źródło: TVN24.pl

podziel się:

Pozostałe wiadomości