Wapnowanie gleby nie zawsze jest konieczne. Niektórym roślinom odpowiada lekko kwaśny odczyn gleby. Należą do nich m.in. wrzosy i wrzośce, iglaki, hortensje, magnolie czy żarnowiec. Na glebach bardzo zakwaszonych rośliny rosną niechętnie, gdyż zbyt wysoka kwasowość uniemożliwia im przyswajanie niektórych składników mineralnych.
Zobacz także: Wrzosy – uprawa i pielęgnacja w domu. Kiedy przycinać wrzos w doniczce?
Wapnowanie gleby – kiedy jest potrzebne?
Objawem zakwaszenia gleby jest pojawienie się na niej niektórych gatunków roślin. Na przykład na trawnikach trawę zaczyna wypierać mech, a w ogrodzie pojawiają się skrzyp, koniczyna czy rumian polny. Wtedy należy przeprowadzić wapnowanie gleby .
Bardziej precyzyjną metodą sprawdzenia odczynu gleby jest zmierzenie go za pomocą pehamteru. Może nim być zestaw papierków lakmusowych, który kosztuje kilka złotych. Pomiar polega na przyłożeniu papierka do zwilżonej próbki gleby. Można też kupić test do gleby, w którym o jej odczynie informuje zmiana koloru wody dodanej do próbki. Dostępne są także elektroniczne pehamtery (kosztują kilkadziesiąt złotych), którymi pomiar można przeprowadzić szybko i wielokrotnie.
Jak interpretować pomiary? O silnym zakwaszeniu gleby świadczy wynik poniżej 4,5 pH (taki często miewają gleby piaszczyste). Kwaśne i lekko kwaśne (czyli najczęściej gleby gliniasto-piaszczyste i ilaste, najlepsze dla większości roślin) mają pH od 4,6 do 6,5. Wynik w granicach 6,6-7,2 świadczy o obojętnym odczynie gleby. A jeśli pH jest większe niż 7,2, gleba ma odczyn zasadowy.
Trzeba przy tym pamiętać, że odczyn gleby nie jest stały. Wynika nie tylko z jej rodzaju, ale też m.in. z prowadzonych na niej upraw i stosowanych nawozów, na przykład używanie saletry amonowej prowadzi do zakwaszenia gleby.
Gdzie przeprowadzać wapnowanie gleby
Wapnowanie gleby w ogrodzie robi się wszędzie tam, gdzie chcemy posadzić rośliny wymagające lekko kwaśnego odczynu gleby. A zatem nie trzeba (i nie należy) odkwaszać podłoża na skalniakach czy wokół “polany” wrzośców. Wapnowanie gleby pod warzywa czy na trawniku może być jednak konieczne.
Czym odkwaszać glebę? Niektórzy ogrodnicy przeprowadzają wapnowanie wapnem budowlanym . Nie jest to błąd, gdyż ma ono bardzo szybkie działanie. Ale taki zabieg przeprowadza się tylko na glebach bardzo ciężkich i bardzo zakwaszonych. Wapna budowlanego nie używa się też krótko przed planowanym siewem czy sadzeniem, ponieważ mogłoby uszkodzić młode rośliny (wapno palone jest żrące). Z tego też względu nie powinno się go używać w wysokich dawkach.
Znacznie bezpieczniejsze jest wapno węglanowe, np. w postaci kredy nawozowej. Można je stosować na lżejszych typach podłoża i przy mniejszym jego zakwaszeniu. Działa wolniej niż wapno budowlane, ale jego zastosowanie nie jest tak ryzykowne dla gleby.
Dobrym wyborem, szczególnie do wapnowania gleby na trawnikach, jest wapno dolomitowe. Ma bardzo powolne działanie – odczyn gleby może się zmienić dopiero po kilku latach. Dlatego tego typu preparatu używa się do wapnowania gleby, gdy chcemy utrzymać jej odczyn.
Wapnowanie gleby – kiedy przeprowadzić?
Najczęściej zabieg przeprowadza się jesienią, kiedy już zbierzemy plony, a rośliny przekwitną. W przeciwnym razie wapno odebrałoby im cenne składniki, takie jak azot czy fosfor. Można również przeprowadzić wapnowanie gleby wiosną , ale trzeba zachować możliwie długi (kilkutygodniowy) okres między tym zabiegiem a siewem czy sadzeniem roślin.
Wapnowana gleba musi być sucha. Po opadach deszczu trzeba odczekać, aż podłoże obeschnie, i to nie tylko na powierzchni. Nawóz należy równomiernie rozprowadzić na powierzchni gleby i przekopać ziemię, żeby się z nim wymieszała.
Wyjątkiem jest wapnowanie trawnika, którego z oczywistych przyczyn się nie przekopuje. Na murawie zabieg najlepiej przeprowadzać na przedwiośniu (w lutym lub marcu). Dzięki temu, gdy źdźbła zaczną rosnąć, będą miały mniejszą konkurencję w postaci chwastów czy mchu.
Niezależnie od tego, gdzie przeprowadzamy wapnowanie gleby , dawki nawozu zawsze należy dobierać zgodnie z instrukcją podaną przez producenta. Sam nawóz powinien być możliwie drobny, pozbawiony grudek.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN