Choroby winogron są dość trudne do wyleczenia, szczególnie jeśli próba ich rozpoznania zostanie podjęta zbyt późno. Warto zwracać uwagę na to, jak rozwijają się rośliny i czy nie zachodzą żadne nietypowe zmiany w ich wyglądzie. Sprawdź, jakie choroby winorośli występują najczęściej, jakie szkodniki je atakują i jak sobie z nimi radzić.
Rośliny i kwiaty
Choroby winorośli i ich zwalczanie
Mączniak rzekomy – najgroźniejsza z chorób winorośli. Jej głównym objawem są brązowe, okrągłe i prześwitujące plamy, które pojawiają się na wierzchniej stronie liści. Na ich spodniej stronie z kolei widoczny jest biały nalot. Mączniak rzekomy doprowadza do zasychania liści i owoców, a także ogólnego osłabienia roślin. W leczeniu stosuje się oprysk na winogrona.
Szara pleśń winorośli – choroba najczęściej atakuje dojrzewające owoce winorośli, przebarwiając je na ciemnobrązowy kolor i powodując ich gnicie. Na jagodach pojawia się charakterystyczny szary nalot. Walka z szarą pleśnią jest dość uciążliwa, można stosować profilaktyczne opryski. Największe znaczenie ma ochrona winorośli i prawidłowa pielęgnacja.
Mączniak prawdziwy – atakuje niezdrewniałe pędy, kwiaty oraz owoce winorośli, zostawiając mączysty nalot i przebarwienia. Żółtozielone plamy na liściach winogron również mogą świadczyć o wystąpieniu mączniaka prawdziwego. Porażone rośliny wydzielają silny, nieprzyjemny zapach. W leczeniu stosuje się preparaty siarkowe.
Biała zgnilizna winogron – kolejna choroba grzybowa atakująca owoce, które zostały już wcześniej uszkodzone. Objawy to brązowe plamy na liściach winogron oraz pomarszczone, przebarwione jagody. Uszkodzone pędy rośliny zaczynają zasychać, często pokrywają się również brązowym nalotem. Do walki z białą zgnilizną winogron stosuje się środki przeznaczone do leczenia mączniaka rzekomego.
Szkodniki winorośli
Wśród szkodników żerujących na liściach i owocach winogron można wyróżnić nawet do kilkunastu różnych gatunków. Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na te szkodniki winogron, które pojawiają się najczęściej.
Przędziorki – szkodniki, które żerują na liściach winorośli. Wysysają z nich soki, prowadząc do nieodwracalnych uszkodzeń tkanki i deformacji całych liści. Objawem pojawienia się przędziorków są żółtozielone plamy na dolnej stronie blaszki. Z czasem, kiedy szkodników jest coraz więcej, na liściach mogą pojawiać się duże brunatne plamy, które stopniowo wysychają i się wykruszają. W ramach walki z przędziorkami stosuje się chemiczne opryski. Muszą one zostać wykonane z niezwykłą dokładnością.
Szpeciel pilśniowiec – to niewielki roztocz, który żeruje na liściach rośliny. Objawem zaatakowania winorośli przez szpeciela są czerwone plamy na blaszkach, od spodniej strony zaś widoczny jest biały nalot. Stopniowo na liściach zaczynają pojawiać się wybrzuszenia, a nalot staje się brunatny. W przypadku silnej inwazji szkodnik atakuje również inne części winorośli, doprowadzając do jej całkowitego uszkodzenia. Do pozbycia się szkodnika używa się środków chemicznych.
Ptaki – zaliczane do najbardziej uciążliwych szkodników przy uprawie winorośli w ogrodzie. Ptaki żerują głównie na owocach, mogą jednak uszkadzać również sąsiadujące liście. Są niezwykle trudne do odstraszenia, a jednym z najczęściej polecanych sposobów jest zamontowanie siatki ochronnej.
Jak pielęgnować winogrona?
Niektóre choroby winorośli mogą wynikać z nieprawidłowej pielęgnacji. Dzięki odpowiednim zabiegom rośliny zwiększą swoją odporność i będą mniej podatne na choroby, warto więc poświęcić im trochę czasu. Co jest najważniejsze dla ich prawidłowego rozwoju i zachowania dobrej kondycji?
Podlewanie. Jeśli winorośl została posadzona jako element dekoracyjny ściany, powinna być regularnie podlewana. Z reguły wszystkie odmiany tworzą dość dobrze rozbudowany system korzeniowy, który pozwala im gromadzić wodę, jednak na wyjątkowo trudnych glebach i przy kilkudniowej suszy warto nawodnić roślinę. Dzięki temu nie zacznie przesychać i zamierać.
Nawożenie. Zabieg wzmacnia odporność rośliny, ale należy ściśle przestrzegać dawek podanych na opakowaniu. Przenawożenie roślin daje efekt odwrotny do zamierzonego, a winorośl staje się bardziej podatna na choroby i ataki szkodników.
Ściółkowanie. Ściółkowanie korzystnie wpływa na rozrastanie się roślin. To również najlepsza ochrona przed pojawieniem się chwastów i wahaniami temperatury, a co się z tym wiąże – rozmnażaniem się grzybów, które lubią wilgotne i ciepłe stanowiska.
Cięcie. Wszystkie odmiany winorośli, które wymagają cięcia, powinny być skracane zgodnie z zaleceniami. Dzięki regularnemu przycinaniu zostają usunięte wszystkie uszkodzone części rośliny, które ją osłabiają, a tym samym narażają na pojawienie się chorób i szkodników.
Zobacz także:
- Nie wyrzucaj spleśniałego pomidora! Sprawdź, jak można go wykorzystać
- Świerk wężowy – jak dbać o fantazyjne drzewo?
- Jak wygląda uprawa lewizji?