"MasterChef 6" odcinek 6. – Beata Śniechowska gościem specjalnym
Apetyczna krewetka, zdrowa ośmiornica oraz luksusowy homar – alter ego jurorów – zaproszą w tym odcinku młodych kucharzy do przygotowania dania z użyciem owoców morza. To pyszne i zdrowe, ale trudne do przygotowania produkty.
Z kolei w drugiej części odcinka do kuchni "MasterChefa Juniora" przyjdzie gość specjalny – Beata Śniechowska. Zwyciężczyni drugiej edycji "MasterChefa" pokaże uczestnikom, jak przygotować soczyste i apetyczne steki warzywne.
Następnie wyborne steki mięsne i ich stopnie wysmażenia zaprezentuje Mateusz Gessler. Zadaniem kucharzy będzie przygotowanie idealnie wysmażonych steków. Osoby, które przygotują najsłabsze dania, będą musiały pożegnać się z programem.
Beata Śniechowska – kariera po "MasterChefie"
Druga edycja "MasterChefa" była nagrywana w 2013 roku. Beata Śniechowska miała wtedy 28 lat i została okrzyknięta najlepszym kucharzem-amatorem. Od tamtej pory jej kariera nabrała rozpędu.
Śniechowska ma na swoim koncie kilka książek kulinarnych m.in. "Smaki marzeń" i "Pyszne poranki". Jest także ambasadorką i redaktorką merytoryczną "Wrocławskiej Książki Kucharskiej", która promuje i odkrywa smaki wrocławian.
Po programie "MasterChef" Beata odbyła staże w restauracjach Michela Morana i Pawła Oszczyka, a w 2017 roku spełniła swoje największe kulinarne marzenie i otworzyła autorską restaurację. Obecnie jest szefową kuchni w jednym z lokali gastronomicznych we Wrocławiu.
Jak radzi sobie w czasach pandemii, kiedy gastronomia działa w ograniczonym zakresie?
- Od czasu lockdownu przeszłam praktycznie przez wszystkie możliwe street foodowe opcje w wersji na wynos. Były comfort foodowe buły, foodpornowe kurczaki, wrocławska knysza 2.0, gemuse kebab (klasyk i wegański), shish kebab z baraniny (została mi jeszcze odjechana pizza i sushi). Kocham gotować i karmić bez względu na rodzaj kuchni, ale moim naturalnym DNA jest bistro. Prosta forma, minimalizm na talerzu, maksimum smaku, mocna technika i kunszt serwowanych dań – zaznacza Śniechowska i dodaje: - Odliczam w ciemno dni do otwarcia i razem z zespołem ćwiczymy, testujemy i sprawdzamy moje nowe menu. Ten czas jest ciężki, ale niezwykle kreatywny.
Zobacz wideo: Beata Śniechowska i jej wariacje na temat klusek
Zobacz także:
- Książę Karol czule o zmarłym ojcu. "Był bardzo wyjątkową osobą"
- Nie żyje gwiazda "Big Brothera". Miała 38 lat
- Dieta sirtfood, czyli dania, dzięki którym schudła Adele. Poznaj przepisy Jana Kuronia
Autor: Kamila Glińska