Zapiekana ośmiornica, pasta z sardynek i drożdżówki z kokosem - w DDTVN portugalskie przepisy Bartka Kieżuna

W kuchni Dzień Dobry TVN bloger kulinarny i podróżnik - Bartek Kieżun zaproponował nam swoje ulubione przepisy na dania kuchni portugalskiej: polvo a lagareiro, sopa de tomate, pao de deus, patê de Sardinha

Polvo a lagareiro

Składniki dla 4 osób:

  • 1 kg ośmiornicy (może być cała mrożona, ale mogą być też same macki jeśli nie macie ochoty na zabawę z wycinaniem oka i otworu gębowego - nie mogą być 2 małe, ośmiornice poniżej kilograma nie nadają się)
    • 6 ząbków czosnku
      • 1 kg niedużych ziemniaków, najmniejszych jakie się uda znaleźć
        • 300 g pomidorów koktajlowych
          • 2 świeże liście laurowe – koniecznie świeże!!!
            • sok z cytryny
              • gałązka rozmarynu
                • sól, pieprz
                  • oliwa extra vergine

                    Ośmiornicę gotujemy przez 40 minut w osolonej wodzie z liściem laurowym. Mięso wkładamy do wrzątku. Macki skręcą się jeśli zostaną zanurzone parokrotnie i po chwili wyjęte z wody, ale po tej zabawie należy się im zupełnie zwykłe gotowanie. Ośmiornicę zostawiamy w bulionie do przestudzenia. Ziemianki w mundurkach gotujemy również w osolonej wodzie. Odcedzamy jeszcze delikatnie twarde, pamiętając o tym, że będą się jeszcze piekły.

                    Na patelni szklimy czosnek, dorzucamy pomidorki przecięte na pół. Wyłączamy gaz. Nieco oliwy mieszamy z sokiem z cytryny, dorzucamy tam nieco drobno posiekanej kolendry i dolewamy nieco bulionu w którym gotowała się ośmiornica. Solimy sos.

                    Na blasze układamy ośmiornicę, dorzucamy ziemniaki, potem dokładamy jeszcze pomidory z czosnkiem i gałązkę rozmarynu. Całość polewamy obficie oliwą i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Po wyjęciu nagniatamy ziemniaki widelcem żeby pękły i wciągnęły nieco oliwy. Całość polewamy przygotowanym sosem, posypujemy kolendrą i podajemy.

                    Sopa de tomate

                    Składniki dla 2 osób:

                    • 4 ziemniaki
                      • garść kolendry
                        • nieduża cebula
                          • 2 ząbki czosnku
                            • 2 świeże liście laurowe
                              • 250 ml przecieru pomidorowego
                                • 250 ml wrzącej wody
                                  • oliwa extra vergine
                                    • łyżeczka kuminu
                                      • szczypta oregano
                                        • sól, pieprz

                                          Cebulę obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Ząbek czosnku kroimy w plasterki. Kolendrę drobno siekamy. Składniki przesmażamy na oliwie. Doprawiamy nieco solą i pieprzem i połową łóżeczku kuminu. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę w średnim rozmiarze i dorzucamy do garnka. Po kwadransie zalewamy gorąca wodą a kiedy całość zawrze dodajemy przecier pomidorowy. Znów doprawiamy sola i kuminem i ewentualnie pieprzem. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Podajemy ze świeżą kolendrą.

                                          Pao de deus

                                          Składniki:

                                          Zaczyn:

                                          • 100 g mąki
                                            • 50 ml ciepłego mleka
                                              • 7 g suchych drożdży
                                                • łyżka cukru
                                                  • szczypta soli

                                                    Ciasto:

                                                    • 500 g mąki pszennej
                                                      • 200 ml mleka
                                                        • 70 g cukru
                                                          • 80 g masła

                                                            Kokosowa kruszonka:

                                                            • jajko
                                                              • 90 g wirków kokosowych
                                                                • 80 g cukru
                                                                  • 40 g topionego masła

                                                                    Dodatkowo jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem.

                                                                    Zagniatamy zaczyn z podanych składników pilnując, by mleko nie było za gorące bo zabije drożdże. Powstałą kulkę z ciasta posypujemy mąką i wkładamy do miski, którą szczelnie owijamy folią spożywczą. Wstawiamy do wyrastania do piekarnika rozgrzanego do 35 stopni na około 25 minut.

                                                                    Do dużej miski wsypujemy składniki ciasta. Dolewamy powoli mleko mieszając by powstawało ciasto. Dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto przez około 15 minut, tak by stało się stało się sprężyste i połyskliwe. I znów powstałą kulkę z ciasta posypujemy mąką i wkładamy do miski, którą szczelnie owijamy folią spożywczą. Wstawiamy do wyrastania do piekarnika rozgrzanego do 35 stopni na około 35 minut.

                                                                    Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 kulek. Formujemy z nich bułeczki, układamy na blasze, zachowując odstępy i znów odkładamy do wyrastania, tym razem na 40 minut. Przykrywamy je do wyrastania lnianą ściereczką.

                                                                    Łączymy masło, jajko i wiórki kokosowe. Każdą bułeczkę smarujemy jajkiem na górze układając nieco kruszonki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.

                                                                    Patê de Sardinha

                                                                    Składniki dla 2 osób:

                                                                    • puszka sardynek w oliwie
                                                                      • ½ cebuli
                                                                        • natki pieptruszki
                                                                          • oliwa extra vergine
                                                                            • łyżka majonezu
                                                                              • papryka słodka mielona
                                                                                • sól
                                                                                  • pieprz

                                                                                    Pietruszkę i cebulę drobno siekamy. Wkładamy do miski. Sardynki odsączamy z oliwy i również wkładamy do miski. Dodajemy majonez. Doprawiamy papryką solą i pieprzem, wlewamy łyżkę oliwy i rozdrabniamy całość widelcem, tak by powstała pasta. Nakładamy ją na kromki chleba, skrapiamy oliwą i podajemy!

                                                                                    Autor: Gaba Kopyto

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości