Gwiazdy

Wielki finał 9. edycji MasterChefa. Kto wygrał program?

x-news

Gwiazdy

Wielki finał 9. edycji MasterChefa. Kto wygrał program?

x-news

Najlepsi kucharze, wymagające potrawy i wyścig z czasem. Po wielu tygodniach rywalizacji dowiedzieliśmy się, kto wygrał 9. edycję MasterChefa. Tytuł Mistrza Kuchni od dzisiaj z dumą może nosić Aleksandra Juszkiewicz. 

Aleksandra Juszkiewicz wygrała MasterChefa

Za nami trzynaście tygodni równej, zaciętej walki o upragniony tytuł. Najlepsi kucharze - amatorzy dzielnie rywalizowali, żeby dojść do finału. Wśród nich była Aleksandra Juszkiewicz, która w pięknym stylu pokonała konkurencję, zdobywając tytuł Mistrza Kuchni.

Finałowy odcinek składał się z dwóch części. W pierwszej uczestnicy zmierzyli się z trzyetapowym zadaniem, którego tematem były grzyby, kotleciki jagnięce i crepes suzette. W drugiej części zadaniem było przygotowanie trzydaniowego menu degustacyjnego. 

Aleksandra Juszkiewicz spisała się najlepiej i wygrała 9. edycję programu MasterChef. Zdobyła tytuł Mistrza Kuchni, nagrodę pieniężną w wysokości 100 tysięcy złotych i kontrakt na wydanie autorskiej książki kucharskiej.

Aleksandra Juszkiewicz – kim jest?

Ma 28 lat i mieszka w Giżycku. Na co dzień zajmuje się edukacją ekologiczną.

– Bardzo dużo gotuję, myślę, że mam fajną energię – opowiadała o sobie w programie.

Do wzięcia udziału w MasterChefie namówili ją znajomi, przyjaciele i rodzina. Ola specjalizuje się w przyrządzaniu mięs, natomiast nie przepada za przygotowywaniem deserów. Czym się zajmuje w wolnym czasie, kiedy nie gotuje? Latem i jesienią pływa na desce i łódkach, a zimą spaceruje. Co najbardziej zapamięta z programu? 

- Myślę, że ten pierwszy odcinek najlepiej zapamiętam, gdzie udało mi się od razu tego fartucha zdobyć - mówiła.

MasterChef - o programie

"MasterChef" to widowiskowe kulinarne show, po raz pierwszy wyemitowane przez stację BBC w 1990 r. Od tamtej pory program doczekał się edycji w 35 krajach na całym świecie, bijąc rekordowe wyniki oglądalności. Kucharze amatorzy walczą o tytuł Mistrza Kuchni, nagrodę pieniężną w wysokości 100 tysięcy złotych i kontrakt na wydanie autorskiej książki kucharskiej.

Zanim jednak jeden z nich stanie na wymarzonym podium - musi pokonać setki konkurentów z całego kraju, dostać się do finałowej czternastki wybrańców i stanąć z nimi w szranki, mierząc się z szeregiem kulinarnych wyzwań.

Finaliści "MasterChef’a" to ludzie, którzy nigdy nie gotowali profesjonalnie, ale swoją ogromną pasją i entuzjazmem często przewyższają zawodowych kucharzy. Są pełni nietuzinkowych pomysłów i nie jest im obce eksperymentowanie w kuchni. W programie muszą zmierzyć się nie tylko z własnymi słabościami, ale także pokonać stres, gotując niezwykle wyszukane potrawy pod presją bezlitośnie upływającego czasu. Muszą też, co najważniejsze, stanąć oko w oko z surowymi jurorami, którym naprawdę nie łatwo zaimponować i którzy nie znają litości.

Zobacz też:

Kalafior w roli głównej. Poznaj przepisy Martyny Chomackiej

Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach

Przepisy na wegańską wigilię. Co przygotować, aby świętować tradycyjnie?

Źródło: masterchef.tvn.pl |
Co sądzisz o tym artykule?
59
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
2
07.12.2020
Wertyui
No cóż byłem za Rafałem ale brawo dla Oli
07.12.2020
Magdalena
Wielkie gratulacje dla Oli, moja faworytka od początku! Ale wiecie co, dla Sylwii przepisów dałabym się pokroić! Sylwia, wydaj książkę kucharską, załóż restaurację, gotuj - bo nie dość, że robisz to dobrze, to jeszcze w taki sposób, że każdy z nas chce mieć takie dania w domu, dla rodziny. I za to dziękuję!