Przepisy kulinarne

W kuchni DDTVN dania ze złota Inków, czyli kaszy quinoa

Quinoa, czyli komosa ryżowa, w kuchni jest bardzo wszechstronna. Udowodniły to: dziennikarka Ewa Ewart i prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska. Przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN: sałatkę z kaszą quinoa i tuńczykiem, rozgrzewającą zupę z dyni z kaszą quinoa oraz kaszę quinoa na słodko.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przepisy Ewy Ewart:

Sałatka z quinoa i tuńczykiem

Składniki:
100 g quinoa
awokado
120 g tuńczyka (słoik)
200 g pomidorków koktajlowych
50 g sera feta
50 g baby szpinaku
2 łyżki uprażonych nasion (słonecznik, dynia)
1/2 łyżka octu z białego wina
oliwa
sok z cytryny

Przygotowanie:
Do ugotowanej kaszy quinoa dodajemy  tuńczyka, awokado, ser feta, szpinak, pomidorki koktajlowe, doprawiamy oliwą, cytryną, octem z białego wina, posypujemy prażonymi pestkami nasion.

Przepisy  Agnieszki Cegielskiej:

Rozgrzewająca zupa z dyni z kaszą quinoa

Składniki:
700 g dyni (może być więcej lub mniej - w zależności od tego ile osób chcemy nakarmić)
kasza quinoa
cebula
5 ząbków czosnku
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
świeża kolendra
0,5 łyżeczki kurkumy
świeżo starty pieprz
0,25 świeżej papryczki chili
awokado
olej kokosowy nierafinowany
czarnuszka
pieprz czerwony
świeża bazylia
prażone nasiona słonecznika, dyni

Przygotowanie:
Dynie obieramy, oczyszczamy w środku i kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek podsmażamy delikatnie na oleju kokosowym , dodajemy dynię i zalewamy wodą tak, aby wszystkie warzywa były przykryte. Gotujemy do momentu aż dynia będzie miękka, potem wszystko blendujemy, dodając świeżą kolendrę, starty imbir, papryczkę chili, kurkumę, świeżo mielony czarny pieprz. Podajemy z ugotowaną osobno  kaszą quinoa. Na wierzch dodajemy pokrojone awokado, świeżą bazylię, czerwony pieprz, podsmażone nasiona.

Kasza quinoa na słodko

Składniki:
kaszy quinoa
daktyle
żurawina
rodzynki
cynamon mielony cejloński
miód
wiórki kokosowe
granat

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy, po ugotowaniu dodajemy wedle uznania i wielkości porcji cynamon cejloński. Daktyle, żurawinę, rodzynki moczymy w gorącej wodzie przez godzinę, potem kroimy i dodajemy do kaszy. Granat obieramy i ziarenkami posypujemy kaszę, a na górę dodajemy wiórki kokosowe,  możemy dodać łyżeczkę miodu wedle preferencji.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
54
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0