Profilaktyka zdrowia

Unia Europejska zabroni sprzedaży niektórych produktów. Co zniknie ze sklepowych półek?

niezdrowe przekąski

LauriPatterson/Getty Images

Profilaktyka zdrowia

Unia Europejska zabroni sprzedaży niektórych produktów. Co zniknie ze sklepowych półek?

niezdrowe przekąski

LauriPatterson/Getty Images

Od 2 kwietnia, zgodnie z nowymi przepisami wprowadzonymi przez Komisję Europejską, ze sklepów, także w Polsce, znikną produkty bogate w tłuszcze trans. W praktyce oznacza to, że nie kupimy już chipsów, margaryny czy gotowych sosów. Czemu mają służyć te zmiany?

Unia zakazuje sprzedaży niektórych produktów

Tłuszcze trans dzieli się na dwie grupy - zwierzęce (występują m.in. w czerwonym mięsie, mleku krowim, serze czy maśle) oraz przemysłowe. Ten rodzaj tłuszczu powstaje podczas częściowego utwardzania olejów roślinnych i wykorzystywany jest m.in. do produkcji chipsów, krakersów, ciastek, batoników czy margaryn.

Zgodnie z rozporządzeniem wydanym przez Komisję Europejską producent żywności, który wykorzystuje ten drugi rodzaj tłuszczów będzie musiał ograniczyć jego użycie. Od 2 kwietnia 2021 roku w danym produkcie spożywczym maksymalna dopuszczalna zawartość przemysłowych tłuszczów trans wyniesie 2 g na 100 g tłuszczu.

Produkty, które mają go za dużo nie będą mogły być sprzedawane i znikną ze sklepowych półek. Cześć producentów, aby móc dalej sprzedawać swoje wyroby będzie zmuszona zmienić ich skład tak, aby spełniał unijne normy.

Dlaczego tłuszcze trans są niebezpieczne?

Tłuszcze trans są niebezpieczne dla zdrowia. Spożywane w nadmiarze mogą przyczynić się do rozwoju otyłości czy chorób układu sercowo-naczyniowego. Ale to nie wszystko.

Jak mówiła w rozmowie z Polsat News Karolina Osowiecka, dietetyczka, sprzyjają insulinooporności, cukrzycy typu 2, a te z kolei niezdiagnozowane lub nieleczone, mogą prowadzić do choroby Alzheimera.

Tłuszcze trans zaburzają także syntezę cennych dla nas kwasów omega, które działają przeciwzapalnie i chronią przed chorobami serca. Dodatkowo zbyt częste spożywanie produktów bogatych w tłuszcze trans łączy się z chorobą Hashimoto, reumatoidalnym zapaleniem stawów czy trądzikiem.

Dlatego, aby uniknąć takich problemów należy bardzo uważnie czytać etykiety i wybierać te produkty, które nie zawierają ich wcale lub jedynie śladowe ilości.

Najlepsze i najgorsze tłuszcze do smażenia

Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Źródlana, mineralna czy z kranu - jaką wodę wybrać? "Możemy zaoszczędzić ponad 2 tys. zł"

Wilczy głód, gluten party i wyrzuty sumienia. Jak radzić sobie z napadami głodu przed miesiączką?

ADHD u dorosłych kobiet. "Przepłakałam wiele nocy"

Źródło: polsatnews.pl |
Co sądzisz o tym artykule?
52
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0