Przepisy kulinarne

Śledzik Kasi Bujakiewicz

W kuchni Dzień Dobry TVN od rana krzątała się aktorka Katarzyna Bujakiewicz, która przygotowała: śledzie ze śliwkami, pierogi ze śliwkami i sernik żurawinowy! Są tu jacyś amatorzy śledzika? A Andrzej Polan nadzorował proces tworzenia śledzia:) A dziennikarkę Dzień Dobry TVN Kingę Burzyńską Kasia oprowadziła po swoim ukochanym Poznaniu.

Śledzie ze śliwkami suszonymi i pieczonym ziemniakiem
Składniki:
Śledź marynowany     4szt
Śliwka suszona100g
Grzaniec 1szkl
Ziemniak 4szt
Masło do smażenia 1 łyżka
Serek kremowy 100g
Śmietana 18%   - 2 łyżki
Musztarda francuska z ziarnami gorczycy - 1 łyżka
Koperek, szpinak baby
Pieprz czarny

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w wodzie i obsmażamy na maśle na złoty kolor. Grzaniec zagotowujemy, redukujemy i dodajemy śliwki, odstawiamy do przestudzenia. serek kremowy łączymy z musztardą i śmietaną. Śledzia podajemy ze śliwkami, pieczonymi ziemniakami i serkiem musztardowym. Dekorujemy listkami szpinaku i koprem. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Śliwki możemy również zmiksować i zrobić z nich puree. To również doskonała propozycja do śledzia.


Pierogi ze śliwkami suszonymi w sosie jajeczno-cytrynowym
Składniki:
Śliwki kalifornijskie - 300g
Miód 3 łyżki
Orzechy laskowe - 150g
Wino śliwkowe choya 200ml
Woda 100ml


Przygotowanie:
Śliwki kalifornijskie zalewamy winem choya i odstawiamy na kilka minut. Następnie gotujemy z dodatkiem wody około 15 minut. Śliwki odsączamy. Orzechy miksujemy i łączymy z miodem. Masą wypełniamy śliwki.

Jajka 5szt
Cukier kryształ 200g
Masło klarowane 80g
Cytryna 2szt

Przygotowanie:
W misce wstawionej na garnek z ciepłą wodą ubijamy jajka z cukrem i sokiem z cytryn na puszysty kogel mogel. Do ubitych jajek dodajemy powoli masło rozpuszczone cały czas ubijając. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i sos odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto na pierogi
Mąka 500g
Woda 200ml
Mleko  200ml
Olej 100ml
Jajko 1szt
Sól
Cukier wanilinowy 1szt


Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto pierogowe, rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty. Na każdy wykładamy śliwkę i zlepiamy, gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru wanilinowego i szczypty soli. Podajemy z sosem jajeczno-cytrynowym.

Sernik żurawinowy
Składniki:
Ser biały 1kg
Cukier 150g
Masło 120g
Jaja 4szt
Mąka 70g
Cukier wanilinowy 2 opakowania

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy powoli ser biały nie przerywając ucierania. Następnie dodajemy jajka, mąkę, wszystko mieszamy i wylewamy do tortownicy.

Czekolada biała 125g
Mąka 60g
Masło 125g
Jajka 2szt
Suszona żurawina 150g

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy i łączymy z masłem, do masy dodajemy jajka i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i łączymy z posiekaną żurawiną. Masę wykładamy na masę serową i pieczemy w piekarniku w temp. 170 stopni około 1 godziny.


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
86
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0