DIY - jak przerobić stare naczynia?
Magda Borowiak-Wróblewska jest architektką wnętrz. Jak mówi, nie lubi wyrzucać rzeczy.
Lubię je przerabiać, recyklingować, przemalowywać, zmieniać. Robienie rzeczy własnoręcznie przynosi mega frajdę
- tłumaczy.
Swoją "zajawką" chce zarażać innych. Każdy z nas ma w domu naczynia, których nie używa. Dajmy im drugie życie, przy okazji świetnie się bawiąc. Nie trzeba być artystą, ograniczenie stanowi jedynie nasza wyobraźnia. Eksperymentujmy z kolorami i kształtami, a inspiracji szukajmy… w naturze. Ona jest przecież najlepszym projektantem rzeczywistości.
Zbliżają się jesienne, chłodne wieczory. Opatuleni w koc, będziemy marzyć o ciepłych, letnich dniach. Warto więc mieć namiastkę wakacji zawsze pod ręką. A co najbardziej kojarzy się ze słonecznymi miesiącami? Arbuz, rzecz jasna. Zapytacie: "Ale gdzie znaleźć arbuza jesienią?". Odpowiadamy - zróbcie go sami. Nasza architektka pokazała, jak w prosty sposób przerobić okrągłą białą miskę.
Biała miska zamieni się w soczystego arbuza. Tak naprawdę w misę na owoce, bardzo kolorową, w przepięknych kolorach. Tak, żeby zatrzymać trochę lata w naszych kuchniach i jadalniach
- powiedziała Magda Borowiak-Wróblewska.
Miska arbuz – jak ją przygotować?
Czego będziemy potrzebować? Przede wszystkim białej miski, jak najbardziej okrągłej. Potrzebne nam również będą farby ceramiczne, koniecznie z atestami do kontaktu z żywnością. Na jakie kolory warto postawić? Proponujemy wybrać dwa odcienie zielonego, czerwony i czarny. Pędzel w rękę i do dzieła!
- Miskę obracamy do góry dnem, ciemniejszym kolorem malujemy dość szybko. Zależy nam na efekcie suchego pędzla, więc działanie nie musi być do końca staranne.
- Ciemny pigment mieszamy z jaśniejszym tak, żeby powstał inny odcień zielonego. Malujemy kolejne paski.
- Zanim wyschnie farba, patykiem, robimy kilka kresek nieregularnych, żeby misa jak najbardziej przypominała owoc.
- Wewnętrzną część miski "gąbkujemy" na czerwono.
- Nie może zabraknąć pestek. Najmniejszym pędzelkiem malujemy je w sposób naturalny, ale w miarę regularny.
I gotowe! Po całkowitym wyschnięciu (co zwykle trwa kilka godzin) miskę można umyć i cieszyć się, używając jej w kuchni.
"Sama to ogarniesz"
"Sama to ogarniesz" to nowy cykl poświęcony pracom remontowym, w którym to kobiety chwytają za narzędzia. Szczególnie przypadnie on do gustu widzom, którzy mają problemy z wymianą uszczelek, założeniem paneli, szpachlowaniem, malowaniem ścian, odrestaurowaniem mebli lub organizacją miejsca do pracy. Do akcji wkroczą ekspertki, Agnieszka Witkowska i Magda Borowiak-Wróblewska, które pokażą, jak z łatwością poradzić sobie z każdym zadaniem. Tym razem Magda pokazała jak ze zwykłej miski, zrobić niezwykłą.
Zobacz też:
Nie wiesz, jak poradzić sobie ze splątaną biżuterią? Z Dzień Dobry TVN "Sama to ogarniesz"!
Arbuz - owoc doskonały na upały
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Anna Korytowska
Reporter: Monika Nasternak