Ostrzeżenie przed Salmonellą
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dla wszystkich konsumentów. Podczas badania, które przeprowadziła Państwowa Inspekcja Sanitarna, wykryto obecność bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj. Dotyczyło to trzech z pięciu poddanych analizie próbek.
Poinformowano, że chodzi o produkt Świeże jaja "Ferma Drobiu Józef Kaczała" klasa A, klasa wagowa L, 10 szt., z kodem na skorupce: 2PL 02141304. Nr partii/ termin przydatności do spożycia: 28.09.2020 roku. Producent to Fermy Drobiu Józef Kaczała, Sokołowice 90A, 56-400 Oleśnica, WNI PL 02141304. Podano również numer zakładu pakowania jaj, czyli: PL 02145906.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Oleśnicy poinformował o zaistniałej sytuacji producenta oraz nadzorujący go organ - Powiatowego Lekarza Weterynarii w Oleśnicy. W ramach działania nadzoru Inspekcji Weterynaryjnej: przeprowadzono kontrolę zakładu pakowania jaj, ustalono listę dystrybucyjną ww. partii jaj, uzgodniono z właścicielem, że z własnej inicjatywy wycofa produkt z rynku a ponadto pobrano próby podeszwowe z wszystkich (3) stad fermy w Sokołowicach
- czytamy również w komunikacie GIS.
W toku jest postępowania wyjaśniające.
Zalecenia dla konsumentów
Przy okazji komunikatu GIS podał zalecenia dla konsumentów. Podkreślił, że nie wolno spożywać jaj, zwłaszcza na surowo, z numerami partii wspomnianymi w ostrzeżeniu. Istnieje bowiem potencjalne ryzyko zagrożenia dla zdrowia. Dodano również, że bakterie Salmonella spp. występujące na skorupkach jaj mogą się przenieść na inne powierzchnie. Następuje to w wyniku styczności ze wspomnianym produktem.
Jajka są niedocenionym składnikiem diety. Dlaczego warto je włączyć do jadłospisu?
Zobacz także:
Guz ważył aż 24 kg. Rekordowa operacja w tarnogórskim szpitalu
Jak reagować na ukąszenia? Wskazówek udziela ratownik medyczny
Jak zapobiec wadom zgryzu u dzieci? Ortodonta radzi: "Gryźć marchewkę, jabłko, kalarepę"
Autor: Wioleta Pyśkiewicz
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF