Krem z pieczonego pora z harissą i chipsami z topinambura
Składniki:
4 duże pory (tylko białe części)
3 ziemniaki
1 biała cebula
1 l bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz
2 łyżki harrisy
Świeżo starta gałka muszkatołowa
Koperek
Chipsy: 4 średniej wielkości bulwy topinambura
2 łyżki oleju
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pory oczyść z zewnętrznych liści, następnie przekrój wzdłuż na pół i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Włóż do naczynia żaroodpornego. Cebulę obierz i przekrój na pół. Włóż ją do naczynia. Skrop wszystko oliwą z oliwek i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 35-40 minut. W osolonym bulionie ugotuj do miękkości ziemniaki. Gdy pory się upieką, przełóż je do garnka z ziemniakami i wszystko zblenduj, aż otrzymasz jednolitą, kremową konsystencję. Dodaj harrisę, dopraw gałką muszkatołową. Topinambur dokładnie umyj i obieraczką do warzyw lub na mandolinie pokrój na cieniutkie plasterki. Przełóż je do miski, dodaj olej oraz dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie i układaj pojedyncze plasterki na blasze. Włóż mniej więcej na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Hummus z bobu z chrzanową śmietaną i świeżym ogórkiem
Składniki:
500 g bobu
2 ząbki czosnku
3 łyżki jogurtu naturalnego
70 ml dobrej jakości oliwy z oliwek
Sól, pieprz
Mielony kumin (kim rzymski) do smaku
4 łyżki śmietany 18% lub śmietany z orzechów
2 łyżki tartego chrzanu (najlepiej świeżego, ale może być ze słoiczka)
1/4 ogórka szklarniowego
Przygotowanie:
Bób opłucz, wrzuć do wrzątku i gotuj przez 4-5 minut. Obierz go dokładnie z łupinek. Do malaksera wrzuć ugotowany i obrany bób, obrane ząbki czosnku, jogurt naturalny, oliwę z oliwek, sól, pieprz i kumin, do smaku. Zmiksuj wszystko na masę o jednolitej kremowej konsystencji. Śmietanę połącz z chrzanem, a ogórka pokrój w drobną kostkę, posól i odłóż na sitko na 10 minut. Gdy odcieknie, dodaj go do chrzanowej śmietany i podawaj do hummusu z bobu.
Tofucznica z jarmużem, kurkumą i zielonym groszkiem
Składniki:
1 kostka tofu
1 szalotka
1/2 łyżeczki kurkumy
Garść świeżych liści jarmużu
Pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżka płatków drożdżowych
4 łyżki zielonego groszku
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej kokosowy. W rondelku zagotuj wodę, a jarmuż porwij na małe kawałeczki. Gdy woda się zagotuje, wrzuć liście i gotuj około 2 minut, po tym czasie szybko przełóż je do lodowatej wody, by powstrzymać proces gotowania. Szalotkę posiekaj i przesmaż razem z kurkumą. W miseczce z widelcem pognieć tofu na drobne kawałki. Przełóż je na patelnię razem z solą, płatkami drożdżowymi, jarmużem i zielonym groszkiem. Smaż, cały czas mieszając, do momentu, aż całość nabierze żółtej barwy. Jeśli tofucznica będzie za sucha, możesz dodać łyżkę wody lub na przykład passaty pomidorowej, która dodatkowo nada smak.Dopraw pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
Filet mignon z sosem z czarnej porzeczki
Składniki:
2 steki z polędwicy wołowej (po 200 g)
Sól, pieprz
150 g czarnych porzeczek (mogą być mrożone)
30 ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oleju słonecznikowego
2 łyżki masła
4 gałązki (tymianku)
3 ząbki czosnku w łupinach
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy. Na bardzo dużym ogniu smaż mięso z jednej strony około 3 minut. Przewróć steki na drugą stronę, wrzuć na patelnię rozgniecione ząbki czosnku, gałązki tymianku, a na każdy stek połóż kawałek masła i smaż kolejne 3 minuty. Po tym czasie wstaw patelnię z mięsem do piekarnika na 7-8 minut. W tym czasie do garnka włóż porzeczki, wlej miód i wino i zagotuj, a następnie zmiksuj na gładki sos. Steki z polędwicy wołowej podawaj z sosem porzeczkowym. Smacznego!
Karolina Pisarek Dzień Dobry Wakacje
Damian Kordas Dzień Dobry TVN
Damian Kordas i Karolina Pisarek Dzień Dobry TVN
Damian Kordas i Karolina Pisarek Dzień Dobry Wakacje
Karolina Pisarek Dzień Dobry Wakacje
Damian Kordas i Karolina Pisarek Dzień Dobry Wakacje