Pita – pszenny placek wprost z Bliskiego Wschodu

Pita
Fot. Thomas Connertz / EyeEm / Getty Images
Pita to placki chętnie spożywane na Bliskim Wschodzie, najczęściej z pikantnymi sosami. Podstawowe składniki potrzebne do przygotowania pity to: mąka, woda i drożdże. Placki pęcznieją podczas pieczenia, dzięki czemu tworzy się kieszonka na farsz. Placki można piec na patelni lub w piekarniku.

Pita to chlebek, który wykorzystywany jest w kuchni śródziemnomorskiej, bałkańskiej i arabskiej. Wykorzystywana jest jako kieszonka na farsz w kebabach i falafelach. Pitę możemy w prosty sposób przyrządzić w domu. Chlebek najczęściej nadziewany jest mięsem i warzywami. Możemy też podawać go z hummusem lub sosem tzatziki.

Domowa pita – przepis

Jak zrobić chlebek pita? Wystarczy pół kilo mąki, półtorej szklanki wody, łyżeczki drożdży w proszku, 5 dużych łyżek oliwy z oliwek. Z podanych składników musimy zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Mąkę pszenną mieszamy z drożdżami, a następnie dodajemy wodę, oliwę, nieco soli. Wyrobione ciasto wkładamy do miski wysmarowanej oliwą, nieco oliwy nanosimy też na wierzch ciasta i odstawiamy je na godzinę, aż wyrośnie. Następnie dzielimy ciasto na kawałki, formujemy niewielkie kulki i odstawiamy na kolejną godzinę (na powierzchni podsypanej mąką). Gdy ciasto pita jest gotowe, każdą kulkę rozwałkowujemy na placek (0,5 cm), chowamy pod przykryciem i rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Placek pita pieczemy około 15 minut. Bułka pita powinna się sama “otworzyć”, kiedy ciasto spęcznieje w piekarniku. Aby chlebek nie stwardniał po upieczeniu, warto go zawinąć w folię aluminiową. Pita może stać się bazą dla wielu ciekawych i smacznych potraw. Jednym ze znanych przepisów jest receptura na potrawę – kebab pita. To danie, które szybko i bez problemu przygotujemy w domu. Zaczynamy od przygotowania chlebków pita. Potrzebujemy do tego celu:

· 2 szklanki mąki pszennej lub do pizzy,

· ½ szklanki przegotowanej, letniej wody,

· 2 łyżki oliwy z oliwek,

· 10 g świeżych drożdży,

· 1 łyżeczkę soli,

· 1 łyżeczkę cukru,

· oregano, bazylię, paprykę mieloną słodką.

Do miski przesiewamy mąkę. Z połowy porcji drożdży, wody, cukru, łyżki mąki przygotowujemy rozczyn, który zostawiamy do wyrośnięcia. Do mąki w misce dodajemy resztę wody, sól, olej, przyprawy i gotowy, wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i gładkie. W trakcie wyrabiania możemy ciasto podsypywać mąką lub dodawać wody. Wyrobione ciasto odstawiamy ponownie do wyrośnięcia (około 45 minut). Ciasto musi podwoić swoją objętość. Gdy będzie już gotowe, dzielimy je na kilka równych części, formujemy bułeczki i układamy na blacie oprószonym mąką, pod ściereczką na 15 minut. Jak upiec chlebek pita? Wyrośnięte bułeczki rozwałkowujemy na placuszki o grubości około 1 cm i przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni i pieczemy chlebki 10 minut, aż napuchną i zarumienią się. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy i przekrawamy na pół. Teraz pora na przygotowanie nadzienia do kebaba. Składniki do jego przygotowania to:

· 2 piersi z kurczaka,

· 1 przyprawa do kebaba,

· 2 łyżki oleju,

· przyprawa do kurczaka pikantna, sól, papryka słodka mielona,

· 2 pomidory,

· 1 główka sałaty lodowej,

· 1 ogórek zielony,

· 2 rzodkiewki,

· 1 papryka czerwona,

· 1 cebula czerwona.

Wszystkie warzywa drobno kroimy, sałatę rwiemy na kawałki, mieszamy, solimy, doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy sos: 150 g majonezu łączymy z 3 łyżkami śmietany 30% i 2 łyżkami czosnku przeciśniętego przez praskę. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy, dodajemy olej, odstawiamy na kilka minut, smażymy na rumiany kolor. W przekrojoną na pół pitę wkładamy mięso, warzywa, wlewamy sos.

Zobacz film: Jak upiec chleb we własnym domu? Źródło Dzień Dobry TVN

Co to jest pita i jak się ją najczęściej podaje?

Bułki pita cieszą się ogromnym powodzeniem w wielu regionach świata. Nazwa pochodzi z języka greckiego i oznacza “płaski”. Pita grecka to chlebek bez kieszonki, który jest bardziej elastyczny i może być zwijany. Czym wypełnić pieczywo pita? Wielbiciele kuchni greckiej i tureckiej preferują farsz mięsny, czyli usmażona na ruszcie i dobrze przyprawiona wołowina, jagnięcina, wieprzowina czy drób. To tak bardzo popularny turecki kebab lub grecki gyros. Placek pita możemy nadziać odpowiednio także w domu. Wystarczy ładny kawałek karkówki czy łopatki. Kawałek mięsa marynujemy w zalewie (oliwa, musztarda, sól, pieprz, czosnek, oregano, papryka, gałka muszkatołowa, suszona natka, mięta, przyprawa do gyros/kebaba). Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin, wyjmujemy i kroimy na paseczki. Smażymy i nadziewamy bułkę pitę. Równie smaczna będzie zamarynowana pierś z kurczaka, czy podsmażony boczek. Przepis na placki pita często uwzględnia ser, zwłaszcza fetę i kozi, a także warzywa: pomidory, cebulę, sałatę, paprykę. Ważnym dodatkiem do pity są także sosy, zwłaszcza tzatziki. Jak przygotować doskonały sos do pieczywa pita? Do jogurtu naturalnego dodajemy poszatkowanego ogórka zielonego, 2-3 ząbki czosnku, odrobinę soku z cytryny i kilka kropli oliwy. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości