Gwiazdy

Olek Krupa. Polak, który gra w hollywoodzkich hitach!

Od ponad trzydziestu lat pojawia się w hollywoodzkich produkcjach u boku wielkich gwiazd światowego kina. Gra głównie role drugo- i trzecioplanowe. Zadebiutował w filmie 9 1/2 tygodnia! Poznajcie Olka Krupę!

Studia na wydziale aktorskim Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie ukończył w 1974 roku. Przez kilka lat grał w teatrze, a w 1981 roku wyjechał na stałe do Stanów Zjednoczonych gdzie kontynuuje karierę aktorską.

Co decyduje o jego popularności wśród reżyserów?

Olek Krupa opowiedział nam jak zaczęła się jego przygoda z wielkim kinem. Jak to się stało, że zagrał w 9 1/2 tygodnia u boku Kim Basinger? Co zdaniem Olka decyduje o tym, że twórcy hollywoodzkich hitów tak chętnie sięgają po jego pomoc?

Co było moim atutem? Moja fizyczność, oryginalność mówienia i zachowania. To nie tylko jest akcent. To jest sposób poruszania się - europejskiego. Byłem zadziorny, taki polski! Więc to może ich też interesowało.

Jakim reżyserem jest Woody Allen?

Olek współpracował m.in. z braćmi Cohen i z Woodym Allenem. Jak wspomina pracę na planie wielkiego reżysera?

Z nim chciałbym pracować. Oczywiście jeśli będzie zainteresowany. Jest bardzo precyzyjny. Aktorzy zwykle mówią, że on nie pomaga... To nie jest prawda. On wybiera aktorów, którzy już mają renomę. Nie musi za dużo nas uczyć. Jak byłem na planie "Co nas kręci, co nas podnieca" powiedział: rób to, co chcesz, jak to nie będzie pasowało, to ja ci powiem. Świetnie się z nim pracuje,

Filmografia (źródło: Wikipedia)

  • 2017: Szybcy i wściekli 8 jako rosyjski minister obrony
  • 2017: Iron Fist jako Radovan Bernivig
  • 2016: Ukryte działania (Hidden figures) jako Karl Zielinski
  • 2013: Admission jako Polokov
  • 2013: Butterflies of Bill Baker jako Dr. Burzeckaia
  • 2012: Dyktator jako pracownik Gazpromu
  • 2011: X-Men: Pierwsza klasa jako radziecki kapitan marynarki
  • 2010: Salt jako prezydent Borys Matwiejew
  • 2009: Co nas kręci, co nas podnieca (Whatever Works) jako Al Morgenstern
  • 2008: Tajne przez poufne (Burn After Reading) jako Krapotkin
  • 2007: End of the Line jako dr Luxandberg
  • 2006: 508 Nelson jako Jurij Niemow
  • 2004: Tajna sieć (The Grid) jako Stana Moore
  • 2003: Włoska robota (film 2003) (The Italian Job) jako Maszkow
  • 2003: Bringing Rain jako Headmaster Gula
  • 2001: Za linią wroga (Behind Enemy Lines) jako Lokar
  • 2001: Brooklyn Babylon jako wujek Vlad
  • 2000: Trzynaście dni (Thirteen Days) jako Andriej Gromko
  • 2000: Oportuniści (The Opportunists) jako Ted Walikaki
  • 1999: Nieodparty urok (Simply Irresistible) jako Valderon
  • 1999: No Vacancy jako Leonard
  • 1999: Zabójczy warunek (Oxygen) jako kochanek Madeline
  • 1999: Diamentowa afera (Blue Streak) jako LaFleur
  • 1998: O.K. Garage jako Yannick
  • 1998: Odkurzaczyk (Stardust) jako Karol Wasacz
  • 1997: Alex – sam w domu (Home Alone 3) jako Peter Beaupre
  • 1997: Kicked in the Head jako Borko
  • 1996: Egzekutor (Eraser) jako Siergiej Iwanowicz Pietrowski
  • 1996: Andersonvile (Andersonville) jako Olek Wisnovsky
  • 1995: Czysta gra (Fair Game) jako Żukow
  • 1995: Moja Antonia (My Antonia) jako Krajiek
  • 1993: Blues tajniaków (Undercover Blues) jako Zubic
  • 1993: Nagi w Nowym Jorku (Naked in New York)
  • 1993: Rivalen des Glücks - The Contenders jako rumuński biurokrata
  • 1992: Mac jako Polowski
  • 1991: Czcigodni mordercy (Men of Respect) jako Beda
  • 1990: Ścieżka strachu (Miller's Crossing) jako Tad
  • 1990: The Kennedys of Massachusetts jako Erich von Stroheim
  • 1989: Dzień pierwszy (Day One) jako Edward Teller
  • 1989: Czarna tęcza (Black Rainbow) jako Tom Kuron
  • 1989: Niewłaściwe miejsce (Misplaced) jako ojciec Jacka
  • 1988: Zadzwoń do mnie (Call Me) jako Hennyk
  • 1986: 9 1/2 tygodnia (Nine 1/2 Weeks) jako Bruce
Co sądzisz o tym artykule?
49
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0