Pielęgnacja naturalna jest coraz częściej doceniana i wybierana przez kobiety w każdym wieku, które chcą jak najdłużej cieszyć się promienną cerą. Jednym z produktów, który powinien na stałe zagościć w kosmetyczce jest olej ze słodkich migdałów. Co skrywa w sobie i jak wielką rolę może odegrać w codziennym rytuale pielęgnacyjnym?

Olej ze słodkich migdałów to bestseller w dziedzinie pielęgnacji naturalnej. Dzięki swemu bursztynowemu kolorowi i słodkiej woni jest swoistą wieczorną ucztą dla skóry i włosów. Znany ze swoich dobroczynnych właściwości, śmiało może konkurować z niejednym kosmetykiem z najwyższej półki. Obok całej listy dobroci, jakie olej ze słodkich migdałów ze sobą niesie, na jego korzyść przemawia również przyjazna, niska cena.

Olej ze słodkich migdałów – jak się pozyskuje, pochodzenie

Olej ze słodkich migdałów pozyskiwany jest z długowiecznego drzewa migdałowca, które rośnie w rejonach Azji i Morza Śródziemnego. W zależności od odmiany, wypuszcza on orzechy słodkie bądź gorzkie. Z jego właściwości czerpano już od wieków. Na cesarskich dworach Azji kobiety wcierały jego słodkie krople w twarz i włosy, uzyskując pożądany efekt odżywienia i regeneracji. Wraz z rozwojem handlu międzynarodowego zyskiwał on coraz większą popularność. Wykorzystywany nie tylko w kosmetyce, ale również w gastronomii, a nawet medycynie, na stałe zagościł w naszym życiu.

Olejek migdałowy pozyskiwany jest w procesie tłoczenia nasion migdałowca na zimno. Gorzkie orzechy, z powodu zawartości trującej substancji amigdaliny, dodatkowo są poddawane procesowi rektyfikacji, który oczyszcza orzech z goryczy.

Jakie ma właściwości?

Olej ze słodkich migdałów jest bogatym źródłem substancji odżywczych i witamin, m.in. witaminy A, B1, B2, B3, D, E. Ponadto zawiera sole mineralne i kwasy tłuszczowe: oleinowy, linolowy (omega 3 i omega 6), palmitynowy i stearynowy. Wykazuje silne właściwości łagodzące, nawilżające, odżywcze i regenerujące. Jest delikatny w kontakcie ze skórą, ale penetrując jej głębokie warstwy działa długofalowo. Może być stosowany do każdego typu cery, nawet wrażliwej.

Jakie korzyści przynosi stosowanie oleju migdałowego?

· Bogate zaplecze kwasów tłuszczowych czyni go doskonałym źródłem odżywienia i regeneracji skóry, toteż z powodzeniem może być stosowany jako wspomaganie niwelowania chorób, np. łuszczycy, atopowego zapalenia skóry, egzemy, liszaju.

· Łagodzi podrażnienia, zmniejsza opuchliznę, obrzęki i odleżyny, dodatkowo działa przeciwbólowo.

· Wycisza skórę i normuje jej cykl produkcji sebum, dlatego olejek stosowany na trądzik pomoże wyciszyć stany zapalne skóry.

· Olej ze słodkich migdałów rewelacyjnie odżywia, nabłyszcza i w zdrowy sposób natłuszcza łuski. Ponadto, dzięki zawartości kwasów, hamuje nadmierny proces wypadania włosów i pobudza cyrkulację krwi w skórze głowy. Olejek nakładany na włosy odżywi je i wyrówna ich porowatą strukturę.

· Występująca w oleju witamina E to doskonały przeciwutleniacz. Nakładany okrężnymi ruchami w formie masażu pobudzi skórę, zadziała przeciwzmarszczkowo, ujędrniająco i rozjaśniająco.

· Olej ze słodkich migdałów pokochają również kobiety w ciąży. Nakładany regularnie na ciało napnie i uelastyczni skórę. Stosowany bezpośrednio na rozstępy ściągnie i rozjaśni zmienione miejsca, czyniąc je mało widocznymi.

Olejek ze słodkich migdałów – zastosowanie

Doskonale sprawdzi się w pojedynkę, jak i w parze z innymi kosmetykami. Olej ze słodkich migdałów aplikowany bezpośrednio na twarz będzie alternatywą dla serum, kremu bądź uzupełnieniem pielęgnacji. Z powodzeniem można dodać kilka kropel oleju do kremu na noc, maseczki, bądź odżywki do włosów. Chcesz mieć pewność, że olej wniknie w głębsze warstwy skóry i nie pozostanie jedynie na jej powierzchni? Zwilż twarz obficie tonikiem i na jeszcze wilgotną nałóż olej okrężnymi ruchami. Wraz z wodą szybciej i dogłębniej przeniknie on w skórę. Podobny trik dotyczy ciała. Najlepiej jest aplikować olej bezpośrednio po prysznicu, na jeszcze wilgotną skórę. Olej migdałowy jest olejem suchym . Oznacza to, że nie pozostawia na skórze nieprzyjemnej tłustej warstwy. Otula skórę ochronną powłoką, dając ukojenie.

Wyjątkowe właściwości oleju sprawdzą się również w pielęgnacji dzieci. Olej ze słodkich migdałów dla noworodka , wykorzystany do masażu bądź pielęgnacji, przyniesie ulgę w przypadku podrażnień, jak i odparzeń pieluszkowych. Przyspieszy też regenerację i gojenie skóry. Dodany do kąpieli zadziała na skórę malucha jak najlepszy emolient, odżywiając i nawilżając ją.

Przeciwwskazania – na co zwrócić uwagę?

Nie ma wyraźnych przeciwwskazań do stosowania oleju. Ostrożność powinny jednak zachować osoby uczulone na orzechy. Migdały wykazują właściwości alergenne, dlatego zaleca się wcześniejsze przeprowadzenie próby na niewielkim obszarze skóry, np. za uchem. Jeśli w ciągu 24 godzin nie pojawi się świąd, zaczerwienienie lub opuchlizna, olejek z powodzeniem może być stosowany na większe partie ciała.

Ważne informacje – o czym warto pamiętać?

Ze względu na brak odporności na promieniowanie UV, olej powinien być przechowywany w ciemnej, szklanej butelce, z dala od słońca. Aby w pełni korzystać z jego dobroczynnych właściwości, zaleca się użycie go w ciągu 6 miesięcy od otwarcia. Zakupiony olej nie powinien mieć w swoim składzie również żadnych konserwantów, które tylko powodują negatywny wpływ na ciało i włosy, ale osłabiają jego działanie. Olej sam w sobie jest konserwantem, dlatego nie potrzebuje dodatkowych substancji chemicznych.

Zobacz film: Domowe olejki eteryczne. Źródło: Dzień Dobry TVN


Co sądzisz o tym artykule?
55
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0