Krzew ten to prawdziwy roślinny „kameleon”. W zależności od pory roku może mieć białe kwiaty, żółte lub czerwone owoce. O jakiej porze roku wygląda najpiękniej i jak go pielęgnować, by cieszył oko?
Ognik szkarłatny – uprawa
Aby móc zachwycać się widokiem tego pięknie wyrośniętego krzewu, warto wpierw wiedzieć, jak go prawidłowo zasadzić. Jaką ziemię preferuje ognik szkarłatny? Sadzonki dobrze jest umieścić w glebach żyznych, gliniastych i zasobnych w próchnicę. Jeśli ziemia, na której chcemy posadzić ognika, nie spełnia tych kryteriów można do dołka, w którym znajdzie się sadzonka, wsypać warstwę drenażu. Ważne jest także zastosowanie nawozu, np. obornika, co wpłynie na prawidłowy wzrost ognika szkarłatnego. Sadzenie można wykonać grupowo lub pojedynczo. Jeśli chodzi o ognik szkarłatny a rozmnażanie, można to zrobić z zielonych sadzonek wierzchołkowych zanurzonych w ukorzeniaczu, a następnie umieszczonych w doniczkach wypełnionych mieszanką piasku i torfu. Należy je systematycznie nawadniać i zraszać.
Ognik szkarłatny nie wymaga specjalnej uprawy, dlatego jest chętnie wybieraną rośliną do ogrodu. Może rosnąć w miejscach dobrze nasłonecznionych, gdzie będzie lepiej owocować i rozrastać się, jednak można go posadzić w miejscu w półcieniu. Pod względem pielęgnacji również nie jest on zbyt wymagający. Cechuje go wysoka wytrzymałość, więc poradzi sobie w czasie upałów. Jakie są choroby, na które zapada ognik szkarłatny? Cięcie pędów, wykonywane systematycznie, zabezpiecza krzew przed pojawieniem się parcha jabłoni czy zarazy ognikowej. Dodatkowo, dzięki takiemu zabiegowi, można nadać krzewowi jeszcze bardziej dekoracyjny wygląd. Na zimę ognik należy zabezpieczyć, bo ma tendencję do przemarzania - jego liście wtedy brązowieją i opadają. Przed nadejściem mrozu trzeba go także obficie podlać, by zgromadził wodę. Ognik szkarłatny źle toleruje także nadmierną wilgoć i przesadzanie, warto więc upewnić się, że wybieramy dla niego odpowiednie miejsce w ogrodzie.
W jakich miejscach najlepiej prezentuje się ognik szkarłatny? Żywopłot stworzony na jego bazie to bardzo trafny wybór, zwłaszcza że krzew ten lubi rosnąć blisko murów. Równie dobrze będzie wyglądał w towarzystwie innych roślin na skalniaku.
Ognik szkarłatny – odmiany
Krzew ten ma kilka odmian. W zależności więc od upodobań estetycznych możemy się zdecydować na jeden z poniższych typów ognika:
· Red Column – jest jedną z bardziej popularnych odmian. W maju pokrywają ją białe kwiaty, ułożone w baldachogrona, jednak to jasnoczerwone owoce przypominające jarzębinę sprawiają, że krzew najpiękniej wygląda we wrześniu. Ma ciemnozielone liście. Nie wymaga zbyt dużego nasłonecznienia czy wody, więc jest łatwy w uprawie. Może dochodzić do 3 metrów wysokości. Jest mrozoodporny.
· Orange Charmer – posiada ciemnopomarańczowe owoce i jest gęsto ulistniony. Może rosnąć do 2 metrów wysokości. Odporność na morzu jest u niego średnia.
· Golden Glow - to z kolei odmiana, która szybko rośnie. Można ją rozpoznać po pomarańczowych kulistych owocach i ciemnozielonych skórzastych liściach, które podczas łagodnych zim mogą zostać na krzewie. Białe kwiaty pojawiają się w maju. Może rosnąć do 3 metrów wysokości.
· Soleil d'Or - to odmiana dość niska, wolno rosnąca o mało dekoracyjnych kwiatach, za to o pięknych, żółtych owocach, które obsypują krzew jesienią. Liście na tym krzewie mają barwę jasnozieloną. Może dorastać do szerokości 1,5 metra i 2 metrów wysokości.
· Golden Charmer – ma owoce pomarańczowożółte, jest bardzo odporny na choroby i rośnie do 2 metrów wysokości. Ma bardzo gęste liście.
Jak wykorzystać ogniki szkarłatne w kuchni?
Krzewem, którego owoce świetnie można wykorzystać do kulinarnych przepisów, jest właśnie ognik szkarłatny. Przetwory przyrządzone na jego bazie smakują wybornie i stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych konfitur. Najlepiej jednak wykorzystać je jako dodatek, a nie bazę. Jak zatem w przepisach na przetwory sprawdzi się ognik szkarłatny? Owoce tego krzewu mają właściwości toksyczne, ale jedynie jeśli spożyte są na surowo. Nie wskazane jest zatem, aby sadzić go w ogrodzie, gdzie często bawią się dzieci. Po ich ugotowaniu (ok. 20 minut) można je spokojnie dodać do przyrządzanych dżemów - podkreśli to ich smak, nadając im lekkiej cierpkości i mączystości. Jak jeszcze można wykorzystać ognik szkarłatny? Nalewka na jego bazie to kolejne świetne rozwiązanie. Taki trunek nie tylko ma wyborne walory smakowe, ale także dostarcza organizmowi witaminy C , której w ogniku nie brakuje. Nalewka z ognika szkarłatnego polecana jest więc na przeziębienie, podobnie zresztą jak sok z owoców tego krzewu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN