Ciasto na naleśniki to kilka składników, które można znaleźć w każdej kuchni. Są proste w przygotowaniu i doskonałe w smaku. Przepis na naleśniki z budyniem to świetny pomysł na posiłek, który na pewno spotka się z aprobatą współbiesiadników. Aksamitne nadzienie, słodki smak i aromat. Oto czym są naleśniki z budyniem.
- Waniliowy zawrót głowy, czyli naleśniki z budyniem waniliowym
- Jak przyrządzić naleśniki z budyniem i serem?
- Najłatwiejszy przepis na prawdziwą ucztę dla zmysłów? Naleśniki z budyniem i owocami!
Waniliowy zawrót głowy, czyli naleśniki z budyniem waniliowym
Najpopularniejszy w smaku, charakterystyczny w zapachu budyń waniliowy podbije serca i podniebienia wszystkich łasuchów. Dostępny jest w każdym sklepie i będzie doskonałym dodatkiem do naleśników. Jak przygotować naleśniki z budyniem waniliowym ? Kupiony budyń w proszku wystarczy dodać do masy na ciasto, by miało waniliowy posmak i dodatkowo kusiło zapachem. Ciasto powinno być płynne i spływać po chochli regularną smugą. Tak przyrządzoną masę smażymy na dobrze nagrzanej patelni, a potem tylko dbamy o pyszne nadzienie. Drugim przepisem na naleśniki z budyniem jest przyrządzenie budyniu według przepisu na opakowaniu, a potem użycie go jako nadzienia do wypełnienia naleśników. Dodając do budyniu na przykład zmielone migdały, uzyskamy całkiem inne doznania smakowe. Inne składniki, które wzbogacą smak sosu budyniowego, to:
· zmielone orzechy lub masło orzechowe,
· rodzynki,
· żurawina,
· pokruszone ciastka oreo czy wafelek w stylu prince-polo.
Budyń ma aksamitną konsystencję, będzie się delikatnie rozpływał w ustach, a dodatkowy składnik wzbogaci walory smakowe. Satysfakcja jedzących gwarantowana!
Zobacz też: Naleśniki z warzywami doskonałym pomysłem na zdrowy i sycący obiad.
Jak przyrządzić naleśniki z budyniem i serem?
Ser, czyli najpopularniejsze nadzienie naleśnikowe, wzbogacone o budyń, nadaje naleśnikom zupełnie inny wymiar smakowy. Nie bez powodu sernik i jego różne warianty to jedno z ulubionych ciast, zdobiących polskie stoły. Masa z sera i budyniu będzie bardziej delikatna, miękka w konsystencji i przede wszystkim inna niż klasyczne serowe nadzienie. Ciekawym wyborem będą zapiekane naleśniki z serem w sosie budyniowym . Przyrządzony sos budyniowy idealnie wypełnia naleśniki w środku, dodatkowo najlepiej polać nim wierzch naleśników, uprzednio ułożonych w naczyniu żaroodpornym. O wynik końcowy zadba dobrze nagrzany piekarnik. Naleśniki z budyniem i serem to danie pyszne i sycące. Podczas zapiekania budyń zostaje niemal w całości wchłonięty przez naleśniki, dzięki temu nie są one suche, a delikatne, niemal soczyste. Smakują zupełnie inaczej niż zwykłe naleśniki z serem. Dodatkowo podczas pieczenia wypełniają swoim aromatem całą kuchnię. Takie naleśniki po wyciągnięciu z piekarnika można posypać pokruszonymi płatkami kukurydzianymi, a dla łasuchów polać czekoladą czy syropem klonowym.
Zobacz też: Pyszne śniadania na słodko
Najłatwiejszy przepis na prawdziwą ucztę dla zmysłów? Naleśniki z budyniem i owocami!
Naleśniki z budyniem i owocami to gwarantowany przepis na sukces. Budyń tworzy miękką pierzynkę dla zapadających się w nią soczystych owoców. Najlepsze owoce do naleśników to zawsze owoce sezonowe. Latem obowiązkowo truskawki. Naleśniki z budyniem i truskawkami to doskonała propozycja na letnie śniadania. Smak i aromat truskawek świetnie połączy się z budyniem waniliowym czy czekoladowym. Innym owocem, który o każdej porze roku będzie idealnym uzupełnieniem naleśników z budyniem, są banany. Miękkie i aksamitne w smaku, tak samo jak budyń, razem będą się rozpływały w ustach. Banany można pokroić w plastry i ułożyć na wierzch naleśników. Ciekawą opcją jest zblendowanie bananów na jednolitą masę i połączenie ich z budyniem. Banany nadają się również do zapiekania. Naleśniki z budyniem i zapiekanymi bananami to prawdziwa gratka dla słodkolubnych. Można polać je miodem albo dodać do nich aromatyczne przyprawy, np. cynamon.
Inne owoce, które doskonale sprawdzą się w połączeniu z budyniem, to:
· maliny,
· brzoskwinie,
· jagody,
· rabarbar,
· porzeczki.
Dla uzyskania ciekawego efektu smakowego przydatne będą owoce lekko kwaśne, np. rabarbar czy porzeczki. Słodki budyń i kwaśne owoce to duet zaskakujący, który zapewni doskonałą równowagę smaków.
Naleśniki z budyniem to kolejny przykład na wielowymiarowość tego klasycznego dania, które za każdym razem może smakować inaczej. W tym przypadku kluczem do sukcesu są dodatki i chęć do eksperymentowania.
Zobacz też:
Rosyjski naleśnik zamiast pierogów ruskich
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN