Sezon zachorowań na przeziębienia i grypę
Rozpoczął się wrzesień, który dla dzieci oznacza koniec wakacyjnej beztroski i powrót do szkolnych ławek. To też miesiąc dobitnie przypominający nam o zbliżającej się jesieni, kiedy to mamy sezon zachorowań na grypę lub przeziębienia. Warto pomyśleć więc o tym, by zadbać o układ odpornościowy najmłodszych, zwłaszcza, że w tym roku cały czas walczymy jeszcze z pandemią koronawirusa. O porady w tym zakresie poprosiliśmy dietetyczkę Paulinę Ihnatowicz.
Uważam, że im szybciej, tym lepiej i każda zmiana przyniesie efekt, nawet jeżeli to będzie bardzo krótkotrwała zmiana – tak jak teraz tydzień czy dwa
- oceniła w Dzień Dobry TVN
Zaznaczyła, że jeśli chcemy zadbać o odporność, powinniśmy postawić na zmianę sposobu odżywiania się. Nic bowiem nie da to, że sporadycznie w jadłospisie dziecka będą pojawiały się od czasu do czasu zdrowe produkty spożywcze, jak chociażby kapusta kiszona.
Tak naprawdę zdrowa dieta to filar tej odporności
- wytłumaczyła Paulina Ihnatowicz.
Wzmacnianie odporności dzieci naturalnymi antybiotykami
Według specjalistów optymalne jest utrzymanie takiej diety przez minimum rok, jednak liczy się też każdy tydzień. Do jadłospisu dziecka włączamy oczywiście naturalne antybiotyki, jakimi są czosnek i cebula. Nie zawsze jednak są one tolerowane przez najmłodszych ze względu na ich smak. Paulina Ihnatowicz doradziła więc sprytne przemycenie ich w innych potrawach, jak np. zupy.
Dużo radości latoroślom sprawią jednak na pewno miód (nigdy do herbaty) oraz pyszne, kolorowe owoce. Wśród nich są chociażby borówki, które dzięki zawartości antycyjanów wykazują właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Ważna zasada dla rodziców - im coś bardziej brudzi białą bluzkę, tym jest zdrowsze dla naszego dziecka i więcej tego powinniśmy jeść
- podpowiedziała dietetyczka.
Warto więc, oprócz borówek, zwrócić uwagę na m.in. jagody, maliny, bez czy aronię.
Wzmacnianie odporności. Co włączyć do diety dziecka?
W diecie wzmacniającej odporność dziecka, obok naturalnych antybiotyków, powinny się również znaleźć produkty spożywcze wspierające pracę jelit, które bywają nazywane drugim mózgiem. Z pewnością warto więc sięgnąć po różnego rodzaju kiszonki.
Nieocenioną rolę w budowaniu odporności mają również witamina C, witamina D3 oraz kwasy omega-3 zawarte w tranie.
Wiem, że dzieci go nie lubią, ale w jakiejś formie smakowej czy kapsułki – można spróbować
- stwierdziła Paulina Ihnatowicz.
Nim rodzice zdecydują się wesprzeć dietę dziecka suplementacją, warto, by wybrali się z nim na morfologię czy badanie poziomu witamy D3, ferrytyny czy żelaza. Pozwoli to wykryć wszelkie niedobory w organizmie pociechy. O brakach niektórych składników mogą też świadczyć kłopoty z koncentracją czy opadanie z sił.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz także:
- Lodowata woda wcale nie taka zdrowa. Dlaczego należy jej unikać?
- Jak bez tabletek wzmocnić odporność całej rodziny. 12 sprawdzonych metod
- Jak wzmocnić odporność przed jesienią? Agnieszka Cegielska: "Jesteśmy tym, co pijemy, jemy, myślimy"
Autor: Wioleta Pyśkiewicz