Do upieczenia babeczek będą potrzebne odpowiednie foremki do ciastek, czyli tak zwane papilotki. Kupimy je w większości supermarketów. Dostępne są foremki papierowe, silikonowe i metalowe. Można też użyć specjalnej blachy do muffinek z kilkoma lub kilkunastoma wgłębieniami. Czekoladowe muffinki z nutellą warto przygotować od razu w większej ilości, gdyż z dużym prawdopodobieństwem znikną ze stołu w okamgnieniu.
Prosty przepis na muffinki z nutellą
Przygotowanie babeczek według tego prostego przepisu nie zajmie więcej niż pół godziny. To doskonałe rozwiązanie w sytuacji, gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście, a my chcemy poczęstować ich czymś słodkim. Receptura wymaga absolutnie podstawowych składników, które znajdują się zwykle w każdej kuchni.
Składniki na 12 babeczek:
· 250 g mąki pszennej,
· 2 jajka,
· 2/3 szklanki mleka,
· 100 g cukru,
· 1/3 szklanki oleju,
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
· słoik nutelli.
Zaczynamy od przesiania mąki przez sito, następnie dodajemy do niej cukier i proszek do pieczenia. W osobnej misce łączymy jajka z mlekiem i olejem. Mokre składniki wlewamy do sypkich i bardzo dokładnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. Przepis na muffinki z nutellą nie jest zbyt skomplikowany. Gdy uzyskamy już jednolitą konsystencję, możemy przelać masę do foremek.
Napełniamy foremki mniej więcej do 2/3 wysokości, następnie nakładamy na ciasto łyżkę nutelli i przykrywamy jeszcze odrobiną ciasta. W ten sposób otrzymamy muffinki z nutellą w środku . Oczywiście istnieją jeszcze inne sposoby podania. Krem możemy nałożyć na wierzch babeczek i rozsmarować go patyczkiem na powierzchni. Po upieczeniu otrzymamy ciekawy wzór i dwukolorowe ciasto. Jeszcze inną metodą jest wydrążenie środka babeczek po ich upieczeniu i nałożenie kremu za pomocą rękawa cukierniczego. Górę możemy udekorować wydrążonym ciastem.
Bez względu na to, jaki sposób podania wybierzemy, pora upiec muffinki. Foremki z ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180oC i pieczemy 25 minut, aż babeczki będą ładnie zrumienione. Przed wyjęciem warto sprawdzić, czy upiekły się w środku. Sprawdzamy to patyczkiem, który wbijamy w środek babeczki. Jeśli po wyjęciu będzie suchy, oznacza to, że muffinki są gotowe. Podajemy je po przestudzeniu (papierowych foremek nie trzeba zdejmować).
Przepis na muffinki z nutellą i bananami
Nieco bardziej skomplikowany przepis na muffinki z nutellą wymaga użycia miksera i lekkiej modyfikacji składników. Połączenie czekolady z bananami sprawdza się zawsze i stanowi świetny pomysł na urozmaicenie wypieku.
Składniki na 12 babeczek:
· 2 miękkie, dojrzałe banany,
· 2 szklanki mąki pszennej,
· 100 g masła,
· 3/4 szklanki mleka,
· 2 jajka,
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
· pół szklanki cukru,
· szczypta soli,
· słoik nutelli.
Zadbajmy o to, aby składniki miały temperaturę pokojową. Zaczynamy od zmiksowania masła z cukrem. Gdy masa będzie jednolita, wbijamy jajka, wlewamy mleko i ponownie miksujemy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę i łączymy z proszkiem do pieczenia oraz solą. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do mąki. Następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką. Jeśli chcemy, aby muffinki z nutellą i bananami były bardziej jednolite, owoce miksujemy razem z jajkiem i resztą mokrych składników.
Ciasto przelewamy do foremek. Podobnie jak w poprzednim przepisie, nutellę możemy nałożyć do środka lub na wierzch babeczek, przyozdabiając górę dodatkowo plasterkami bananów. Muffinki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200oC i pieczemy 20 minut. Po ostudzeniu posypujemy je cukrem pudrem i podajemy.
Z czym jeszcze można podawać babeczki? Latem czekoladowe muffinki z nutellą idealnie skomponują się ze świeżymi owocami, takimi jak śliwki, maliny czy truskawki. Wystarczy pokroić je na kawałki i wymieszać razem z ciastem. Poza sezonem na pewno sprawdzą się orzechy (nerkowce, włoskie czy brazylijskie). Należy je rozdrobnić w blenderze lub posiekać nożem i dodać do ciasta. Innym pomysłem może być użycie konfitury z ulubionych owoców, którą nałożymy na wierzch babeczek. Muffinki z nutellą można także udekorować serkiem mascarpone. W połączeniu z kremem czekoladowo-orzechowym będzie stanowić zwieńczenie wykwintnego i niezwykle smacznego deseru. W tym celu należy najpierw schłodzić serek, a następnie ubić go razem z nutellą na jednolitą masę. Krem wkładamy do lodówki, a po schłodzeniu nakładamy za pomocą rękawa cukierniczego na wierzch babeczek.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN