Sadzonki morwy czarnej są wykorzystywane do produkcji syropów, nalewek, dżemów
i przetworów. Mocne działanie morwy czarnej sprawia, że doskonale radzi sobie z niwelowaniem bólu o różnym pochodzeniu. Samodzielnie wyhodowana morwa czarna jest źródłem wielu witamin i minerałów.
Morwa czarna – uprawa
Morwa czarna, czyli tzw. Morus Nigra, pochodzi z gorących terenów Azji. Niekiedy występuje też w Europie i Ameryce Północnej. W Polsce takie drzewa nie rosną dziko, można spotkać je zwykle w niektórych parkach czy ogrodach. Jest to drzewo duże, osiągające do 15 m wysokości. Owoce mają słodko-kwaśny posmak, a kształtem przypominają nieco maliny lub czernice, choć są od nich zdecydowanie większe i ciemniejsze.
Uprawa morwy czarnej jest dość prosta. Jeśli chodzi o wymagania, morwa czarna najlepiej czuje się w ciepłym klimacie. Słabym punktem rośliny jest większa wrażliwość na mróz, dlatego powinna być sadzona w miejscach dobrze nasłonecznionych i mniej narażonych na mocny wiatr. Dobrze rośnie w glebach gliniastych i piaszczystych. Zwykle nie potrzebuje dodatkowych oprysków, morwa świetnie broni się przed chorobami czy szkodnikami. Ten rodzaj drzewa nie potrzebuje specjalnego obcinania. Wystarczy na bieżąco usuwać przemarzłe lub wysuszone gałęzie.
Wyjątkową odmianą o charakterze dekoracyjnym jest morwa czarna pendula. Jest niewielka,
a przy tym dość oryginalna ze względu na charakterystycznie „zwisające” gałęzie. Pendula, czyli morwa czarna szczepiona na pniu, posiada koronę, która przypomina nieco kapelusz grzyba czy fontannę zielonych liści.
Morwa czarna – sadzonki
Aby uprawiać morwę czarną w celach dekoracyjnych, czy ze względu na prozdrowotne właściwości tych owoców, wystarczy kupić drzewko w jednym z wielu sklepów ogrodniczych. Cena zależy od typu sadzonki i odmiany. Te bardziej wytrzymałe na mrozy i mniej popularne rodzaje mogą kosztować nieco więcej. Sadzonki morwy czarnej nadają się też do formacji żywopłotu.
Morwa czarna i jej sadzonki powinny być sadzone do gruntu na przełomie wiosny i lata, kiedy roślinie nie będą grozić przymrozki. Kiedy owocuje morwa czarna? Jej kwitnienie rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca, a owoce można zbierać w miesiącach wakacyjnych.
Morwa czarna - właściwości
Te niepozorne owoce skrywają w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Działają leczniczo,
a jednocześnie są cennym składnikiem w pielęgnacji urody.
Najbardziej wartościowe są świeże owoce, jednak w wybranych sklepach kupimy je w formie suszonej czy kandyzowanej. Co zawiera morwa czarna?
- Witaminy A, C, PP, K i z grupy B
- Kwas foliowy
- Niacynę
- Ryboflawinę
- Magnez, fosfor, cynk, potas, żelazo, wapń
- Cukry (fruktoza, glukoza)
- Garbniki
- Kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy)
- Pektyny
- Antyoksydanty
Owoce morwy czarnej stosuje się w zabiegach pielęgnujących urodę. Sok zawierający kwasy organiczne może delikatnie rozjaśniać koloryt skóry. Morwa czarna posiada dużą ilość antyoksydantów, dlatego warto stosować ją także do opóźnienia procesów starzenia. Wraz z naturalnym olejem, jej owoce będą doskonałym środkiem nawilżającym. Morwa czarna świetnie wpływa na włosy – wzmacnia je, stymuluje ich porost, opóźnia procesy siwienia i odświeża skórę głowy.
Morwa czarna - właściwości lecznicze
W leczeniu różnych schorzeń wykorzystuje się nie tylko owoce, ale też korę czy liście, na bazie których przygotowywane są specjalne napary i herbaty. Regularnie spożywana morwa czarna ma właściwości lecznicze . Wśród jej korzystnych na zdrowie działań można wymienić:
- Łagodzenie bólu głowy i migreny
- Leczenie dolegliwości żołądkowych i problemów z układem trawiennym
- Leczenie anemii (duża ilość żelaza)
- Leczenie chorób serca i układu krążenia
- Sok z owoców leczy gorączkę, kaszel, przeziębienie, zaparcia i działa wykrztuśnie
- Nalewka z liści pomaga zwalczyć grypę, przeziębienie i anginę
- Napar z liści pobudza krążenie, leczy nadciśnienie i zapalenie pęcherza
- Morwa czarna oczyszcza wątrobę i nerki, wzmacnia naturalną odporność organizmu
Morwa czarna – przepisy
Owoce, liście czy kora mogą być przygotowane na różne sposoby. Oczywiście najwięcej witamin
i minerałów zachowa świeża morwa czarna, jednak równie cenna jest morwa czarna suszona czy jej bardziej przetworzone formy, takie jak:
- Sok z morwy czarnej – najlepiej wykonać go za pomocą sokowirówki. Powstały sok przechowywać w szczelnie zamkniętych butelkach i pasteryzować przez 20 minut.
- Nalewka z morwy czarnej – 3 łyżki owoców zalewamy spirytusem, zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie zlewamy płyn przez gazę i przelewamy do małych buteleczek.
Zobacz też:
Chlebowiec – niezwykły owoc, który zaskakuje wyglądem i smakiem
Mochi - japoński przysmak. Przepisy na mochi klasyczne, z truskawkami, z zieloną herbatą
Zobacz video: 7 produktów, których właściwości wspomagają walkę z rakiem
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto