Duszone czosnkowe boczniaki na grzankach
Składniki:
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki masła
1 cebula
800 g boczniaków
1 łyżeczka czosnku Kamis
Łyżka listków tymianku
0,5 kieliszka wina
Sól i pieprz
Duży pęczek natki pietruszki
Kilka kromek pszennego chleba na zakwasie
Parmezan
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i masło.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć aż się zeszkli.
Dodać pokrojone w paski boczniaki, zostawić na chwilę aż się lekko usmażą.
Wymieszać i smażyć około 5 minut.
Dodać listki tymianku, sól i pieprz i czosnek.
Smażyć przez chwilę.
Dodać wino i poddusić całość.
Gotować aż płyn wyparuje.
Dodać posiekaną pietruszkę, wymieszać.
Pieczywo skropić oliwą z oliwek i podpiec w piekarniku aż będą chrupiące.
Nałożyć na wierzch boczniaki, na górę zetrzeć parmezan.
Łosoś pieczony pod czosnkowo-ziołową skorupką z dzikim ryżem
Składniki:
4 filety z łososia
1 pęczek pietruszki
1 pęczek koperku
2 łyżeczki czosnku Kamis
1 białko
50 g tartego parmezanu
Ryż
1 cebula
200 g dzikiego ryżu
50 g masła
50 g migdałów
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Łososia przyprawić solą i pieprzem.
Zioła drobno posiekać, wymieszać z białkiem i parmezanem.
Przyprawić sola i pieprzem.
Każdy filet obłożyć mieszanką i zapiec przez 5 minut w rozgrzanym piekarniku do 180ºC.
Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle.
Dodać ryż i smażyć wszystko razem przez kilka minut.
W tym czasie posiekać migdały i dodać do ryżu.
Zalać wodą żeby przykryła ryż i gotować na wolnym ogniu.
Gdy ryż wchłonie wodę dolać jeszcze raz.
Czynność powtarzać aż ryż będzie ugotowany.
Łososia podawać na ryżu.
Pieczone żeberka w czosnkowo-śliwkowej glazurze
Składniki:
2 kg żeberek wieprzowych
0,5 szklanki brązowego cukru
1 łyżka czosnku Kamis
1 łyżka cebuli w proszku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka chilli
2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżki wędzonej papryki
0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Glazura
200 g śliwek
1 łyżka czosnku Kamis
3 łyżki octu jabłkowego lub winnego
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 140ºC.
Cukier i wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą.
Żeberka umyć, osuszyć i usunąć błony.
Następnie natrzeć mieszanką przypraw.
Zawinąć szczelnie w folię aluminiową i piec przez 2-2,5 godziny.
W tym czasie podsmażyć śliwki z odrobiną wody i czosnkiem aż zaczną się rozpadać.
Dodać ocet i dusić na wolnym ogniu do konsystencji konfitury.
Zmiksować na gładki sos.
Gdy żeberka są miękkie, odwinąć z folii.
Rozgrzać górną grzałkę piekarnika na maksymalną temperaturę.
Żeberka posmarować sosem i wstawić do piekarnika pod grzałkę.
Piec około 5 minut.
Bagietka czosnkowa
Składniki:
150 g masła
2 łyżeczki czosnku Kamis
2 łyżki posiekanej pietruszki
Sól i pieprz
2 krótkie bagietki
Przygotowanie:
Masło wymieszać z czosnkiem, pietruszką, solą i pieprzem.
Bagietki ponacinać w poprzek, nacięcia wypełnić masłem.
Owinąć zmoczonym papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez 15 min.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN